Voormalige vuilnisbelt blijft maar geld kosten

De voormalige vuilstortplaats Vlagheide in Schijndel blijft ook Boxtel geld kosten. De vuilnisbelt is eigendom van de gemeenten uit het in 1997 ontbonden Stadsgewest 's-Hertogenbosch.

Op den duur wordt de vroegere vuilnisbelt overgedragen aan de provincie, die vanaf dan verantwoordelijk is voor de eeuwigdurende nazorg. Maar tot die tijd moeten de acht gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch die er ooit hun afval dumpten, ervoor zorgen dat de afvalberg goed is afgedekt. Een aannemer is daar in 2015 mee gestart, maar werkte volgens de opdrachtgever niet volgens bestek. Bovendien zijn lekkages aangetroffen in de afdichting.

Het voormalige Stadsgewest bestaat nog uitsluitend om de erfenis van Vlagheide af te wikkelen. Zij sprak de aannemer voor 1,7 miljoen euro aan voor geconstateerde gebreken, maar die stapte naar de rechter. Die zaak duurt nog voort. Met name voor de juridische kosten die dit met zich meebrengt, moeten de deelnemende gemeenten nu bijlappen. Aan Boxtel wordt 17.000 euro gevraagd; de gemeenteraad neemt daarover dinsdagavond 11 december een besluit.


Balans wil snel duidelijk over toekomst Braken

Ondanks dat het college van B en W negatief adviseerde, schaarde de Boxtelse gemeenteraad zich eind oktober in het begrotingsdebat unaniem achter een motie om snel duidelijkheid te krijgen over de toekomst van sportcomplex De Braken. De fractie Balans, die de motie indiende, wil nu weten óf en wanneer de motie uitgevoerd wordt door het dagelijks bestuur van de gemeente.

,,Onze sporters verdienen duidelijkheid en daarnaast is het voor de gemeenschap goed om te weten of de binnenlocatie ingezet kan blijven worden voor evenementen door bijvoorbeeld de harmonieën of het Oktoberfest", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans. Ondanks dat burgemeester en wethouders de motie ontraadden, vertrouwt Balans erop dat het college 'toch de raad als hoogste orgaan erkent'. ,,Onze raad, onze sporters en de eigenaar van De Braken verdienen snel duidelijkheid", schrijft Van Alphen in haar brief aan het dagelijks bestuur.

Tijdens de algemene beschouwing over de begroting 2019 gaf wethouder Herman van Wanrooij aan dat al gesprekken worden gevoerd met de eigenaar Gerard Smit van De Braken. Dat gebeurt in het kader van mogelijk woningbouw in dat gebied. Smit kocht het sportcomplex vijf jaar geleden van de gemeente op voorwaarde dat Boxtelse clubs er tot 2023 kunnen blijven sporten.


Combinatie95 pleit voor zonnepanelen

Van Combinatie95 mag de zon voortaan over Boxtel stralen. De fractie heeft het college van B en W vragen gesteld over een fonds in oprichting, een pot met honderd miljoen euro waar scholen tegen een lage rente geld uit kunnen lenen om zonnepanelen mee te financieren.

De overheid en BNG Bank zijn bezig dit fonds op te zetten. Stichting Schooldakrevolutie helpt de scholen met de technische aspecten van het plaatsen van de panelen, de papierwinkel en de financiering. De bedoeling is dat de scholen niets hoeven te investeren, terwijl ze wel meteen geld kunnen besparen. Gemiddeld heeft een school ruimte voor tweehonderd panelen. Die kosten ongeveer 50.000 euro. Dat komt neer op circa 3.800 euro per jaar aan rente en aflossing, terwijl de panelen leiden tot jaarlijks 6.000 euro energiekostenbesparing. Combinatie95: ,,Zonnepanelen op schooldaken vormen een concrete bijdrage aan Boxtel Energie Neutraal in 2030, het betrekt onze kinderen bij de opgave die we met z'n allen hebben en er komt meer geld beschikbaar voor het onderwijs zelf. Drievoudige winst dus." Veel schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente en voor het plaatsen van zonnepanelen moet zij toestemming geven. Combinatie95 vraagt zich af of het college op de hoogte is van de ontwikkeling van het 'zonnepanelen op scholenfonds' en of het bereid is de Boxtelse scholen vooraf akkoord te geven voor het plaatsen van de panelen, zodat niet elke school die toestemming apart hoeft te regelen. Ook wil de fractie weten of het college de scholen gaat wijzen op de mogelijkheden om geld te besparen door zelf zonne-energie op te wekken.