Boxtelaar speelt intiem theaterstuk Walvismuziek

RENS VAN DEN ELSEN

Na twee jaar van 'theaterdroogte' begon het in januari toch weer te kriebelen bij de Boxtelse theatermaker Eric van Overbeek. De voorstelling Walvismuziek zag hij al in 2004 in België en maakte veel indruk. ,,Ik bedacht toen dat ik ooit nog zelf met het stuk op de planken wilde staan. Het verhaal greep me naar de strot, het is triest maar wel vol humor", vertelt hij. In januari en februari speelt hij op intieme wijze en in een dikmaakpak het stuk in gemeenschapshuis De Rots.

De voorstelling is een toneelbewerking van het boek 'She's Come Undone' van de Amerikaanse schrijver Wally Lamb (in het Nederlands vertaald als Walvismuziek). De Vlaamse acteur Peter de Graef gebruikte het boek als inspiratie, schreef het script en bracht het op de planken. Van Overbeek maakte er dit jaar een Nederlandse versie van.

Het theaterstuk gaat over Dolores Price, een gezette vrouw die het publiek meeneemt naar haar jeugd. Die bestond uit verwaarlozing, seksueel misbruik en een eetverslaving. ,,Ze is een beschadigde vrouw die zich letterlijk verstopt in haar eigen vet", licht Van Overbeek toe. ,,Maar ze is wel iemand die, met vallen en opstaan, iets probeert te maken van haar leven. Het klinkt allemaal heel tragisch, maar dat is het zeker niet."

De Boxtelaar regisseerde zichzelf in de rol van Dolores en hijst zich daarvoor in een dik vrouwenpak. ,,Dat ziet er echt gaaf uit", vertelt hij enthousiast. ,,Ik ben een man die een vrouw gaat spelen. Daarmee wil ik ook laten zien dat iedereen zich kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een laag make-up, maar dat de waarheid vaak niet te verhullen is", vervolgt hij.

OVERBRENGEN

Het stuk wordt in een intieme setting gebracht, steeds voor slechts veertig gasten. Ook staat Van Overbeek als Dolores niet op een podium, maar op gelijke hoogte met het publiek. ,,Op die manier kan ik het verhaal echt overbrengen op de mensen. Ik kan ze aankijken. De band met het publiek en Dolores groeit naarmate de voorstelling vordert. In het begin praat ze vooral tegen zichzelf, maar ze stelt zich gaandeweg steeds meer open."

KAARTEN

Van Overbeek speelt de voorstelling Walvismuziek vijf keer in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. De première op vrijdag 25 januari is al uitverkocht, maar er zijn nog kaarten beschikbaar voor de uitvoeringen van zaterdag 25 januari, vrijdag 1 en 8 en zaterdag 9 februari. De aanvang is steeds om 20.15 uur. Voor aanvang van de voorstelling wordt er iedere keer een inleiding gegeven over de totstandkoming van het stuk. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn uitsluitend te bestellen via ecacvanoverbeek@gmail.com.