Afbeelding
Foto:

BOXTELSE STUURT CHRONISCH ZIEKEN ZELFGEMAAKTE KAARTEN

Klein gebaar met een groot effect

,,Soms zijn ontvangers tot tranen toe geroerd." Nadèche Hanique (22) uit Boxtel stuurt wereldwijd kaarten naar mensen van uiteenlopende leeftijden die chronische gezondheidsproblemen hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat doet ze puur om anderen een zonnestraal te bezorgen.

JAN HERMENS

De kaarten van Nadèche zijn uniek. Ze maakt ze allemaal zelf en stemt tekst en decoraties zoveel mogelijk af op de ontvanger. Haar project heet Happy Mail for Fighters. Belangstellenden kunnen een gratis kaart aanvragen via Facebook of Instagram: voor een ander of voor zichzelf, als ze zelf chronisch ziek zijn. ,,Ik vraag via social media om gegevens van degene voor wie de kaart bedoeld is om een persoonlijk tintje aan mijn creatie te kunnen geven. Daar denk ik bewust over na. Iemand met een eetstoornis zend ik geen afbeeldingen van ijsjes of hamburgers."

WERELDWIJD

Nadèche stopt veel liefde en aandacht in het maken van haar kaarten. Ontvangers reageren vaak blij verrast en zijn meer dan eens diep geraakt. ,,Ik heb zelf een chronische bindweefselaandoening, een zeer zeldzaam type van het Ehlers Danlos Syndroom (EDS). Ik weet hoe het is om met beperkingen om te gaan en weet ook hoe fijn het is om te merken dat er iemand aan je denkt. Een kleine attentie kan zoveel betekenen voor mensen. Sinds 2009 ben ik ambassadeur van stichting Opkikker. Die organisatie richt zich op gezinnen met langdurig zieke kinderen. Ik wilde iets doen voor een bredere groep. Met Happy Mail for Fighters richt ik me dan ook op mensen van alle leeftijden, in alle landen. Inmiddels heb ik postbodes in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië, Ierland, Engeland, Schotland en Nieuw-Zeeland aan het werk gezet. En in Nederland natuurlijk."

HELE GEZIN

De jonge Boxtelse is niet de enige binnen het gezin die bijdraagt aan het project. ,,Mijn zus Myrthe schrijft alle enveloppen met de hand en mijn moeder brengt de post vaak naar de brievenbus. Het aantal kaarten dat ik per week verstuur, varieert nogal. Dat hangt samen met mijn aandoening. Mijn gezondheidstoestand fluctueert. Als ik een slechte dag heb, ben ik niet in staat om met papier en stickers aan de slag te gaan. Dan geef ik op Facebook en Instagram aan dat kaarten aanvragen even niet mogelijk is. Zo houd ik Happy Mail for Fighters behapbaar voor mezelf. Ik moet mijn energie verdelen en er gaat ook de nodige tijd in mijn studie zitten."

DONATIES

Ze verstuurt de kaarten dan wel gratis, kosteloos is het project voor Nadèche niet. ,,Papier en decoratiemateriaal kosten geld, maar vooral de postzegels zijn prijzig. Vandaar dat ik een donatiepagina heb. Ik houd exact bij wat er aan giften binnenkomt en waar ik die aan besteed. Het gaat tenslotte om geld dat ik met een specifiek doel ontvang."

Om meer informatie over haar project te kunnen presenteren, voorbeelden van kaarten te laten zien en reacties van ontvangers te tonen, werkt de psychologiestudente aan een website. ,,Nou ja, dat doe ik niet zelf, maar er is inderdaad een site in ontwikkeling. Daarmee hoop ik nog meer mensen te bereiken, ook langdurig zieken die geen gebruik maken van social media."

BRON VAN VREUGDE

Moeder Mireille is trots op haar dochter. ,,Nadèche staat ontzettend positief in het leven. Ondanks haar eigen beperkingen zet ze zich waar ze kan in om anderen blij te maken. Haar kaarten vormen een wereldwijde bron van vreugde. Dat is toch prachtig."

Happy Mail for Fighters is te vinden via Facebook (happymailforfighters), Instagram (@happymailforfighters) en heeft een eigen donatiepagina: www.gofundme.com/happy-mail-for-fighters.

FOTO BOVEN: Nadèche Hanique laat enkele zelfgemaakte kaarten zien. Die stuurt ze naar mensen over de hele wereld. (Foto: Jan Hermens).


LEZING IN ZORGEXPERTISEHUIS LIDUINA

Technische zorg versus persoonlijke aandacht

In theaterzaal Vorsenpoel van zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel wordt dinsdag 11 december een lezing gehouden over de technologische ontwikkelingen in de zorgsector. Van 14.00 tot 16.00 uur bespreekt Thijs Tromp de voor- en nadelen hiervan.

Net als alle andere sectoren heeft ook de zorgsector te maken met nieuwe technologische ontwikkelingen zoals apps en robots. Ook de communicatie tussen cliënt en arts verloopt steeds vaker online. Tromp, directeur van de christelijke vereniging van zorgaanbieders Reliëf, vraagt zich of of dit niet ten koste gaat van de relatie tussen zorgverleners en -vragers.

Tijdens en na de presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Aanmelden is niet nodig. Meer informatie op www.zge.nl.