Afbeelding
Foto: Maarten Melis

SCHOLEN WERKEN AAN INTEGRAAL HUISVESTINGSPLAN VOOR 16 JAAR


Theresia nog in beeld voor Maremak

HENK VAN WEERT

De voorgenomen verhuizing van leerlingen van sbo-school De Maremak in Boxtel-Oost naar de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel is geen goede zaak, vinden de oppositiepartijen CDA, Balans en VVD. Een motie om deze keuze nog eens tegen het licht te houden, werd ingetrokken nadat het college van B en W meldde dat een heroverweging van dat besluit al plaatsvindt. Maar niets is minder waar, stelt directeur Ton Reijnen van het overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel.

In de gemeenteraadsvergadering gaf wethouder Eric van den Broek, die het woord voerde namens zijn zieke collega Marusjka Lestrade, twee weken geleden aan dat de motie overbodig was. Hij gaf aan dat in het kader van het nieuwe Integraal HuisvestingsPlan (IHP) al wordt gesproken of het wel een goede zaak is om het teruglopend aantal leerlingen uit het speciaal basisonderwijs (sbo) onder te brengen in Lennisheuvel. Vorig jaar mei werd bekend dat de kinderen van De Maremak, waarvoor in 2013 nog een nieuwe school werd gebouwd aan de Beukums, dit óf volgend schooljaar naar twee leegstaande leslokalen van de Sint-Theresiaschool zouden verhuizen.

De Maremak, waar les wordt gegeven aan kinderen met een leer-, gedrags- en/of opvoedingsproblemen, krijgt steeds minder leerlingen. Dat is een direct gevolg van de Wet passend onderwijs die in 2014 van kracht werd en waardoor sbo-leerlingen zoveel mogelijk op reguliere basisscholen ondergebracht moeten worden. Voor het beperkt aantal leerlingen waarvoor dat uiteindelijk niet gaat lukken, zouden twee leegstaande klaslokalen van de Lennisheuvelse Sint-Theresiaschool benut kunnen worden. Die kampt ook met minder aanwas van leerlingen.

LEERLINGENVERVOER

CDA, Balans en VVD wijzen erop dat sbo-leerlingen niet zelfstandig in Lennisheuvel naar school kunnen. De route is te lang, te moeilijk en te gevaarlijk voor deze groep kwetsbare kinderen. En dus zullen zij aangewezen zijn op leerlingenvervoer, wat veel geld kost. Al met al geen goede zaak, vinden de drie oppositiepartijen. Toch trokken zij hun motie in, na de mededeling van wethouder Van den Broek. Hij zei dus dat momenteel al wordt bezien of de Sint-Theresiaschool wel een goede keuze is voor de Maremak-kinderen.

Maar directeur Reijnen van Sint-Christoffel, het overkoepelende schoolbestuur waar ook De Maremak en Sint-Theresia onder vallen, wilde vorige week niet bevestigen dat de verhuizing van de Beukums naar Lennisheuvel wordt heroverwogen. ,,We blijven ons hiervoor richten op de Theresiaschool. Wel is inderdaad net gestart met een nieuw huisvestigingsplan voor de komende zestien jaar ten behoeve van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Medio 2019 moet dat klaar zijn."

De indieners van de motie gaven in de raadsvergadering vorige maand aan dat zij hun voorstel in een later stadium alsnog in stemming willen laten brengen als mocht blijken dat De Maremak toch naar Lennisheuvel zou gaan.

FOTO ONDER: Zes jaar geleden betrok De Maremak een nieuw schoolgebouw aan de Beukums waarvoor gemeente Boxtel destijds 2,5 miljoen euro moest neertellen. Na de invoering van de Wet op het passend onderwijs werd duidelijk dat het onderkomen veel te groot werd. (Foto: Henk van Weert, 2012).


SAMENGAAN PER 1 JANUARI 2019 BLIJKT NIET HAALBAAR

Fusie Christoffel en Leijestroom vergt meer tijd

HENK VAN WEERT

In november 2017 ondertekende het bestuur van Sint-Christoffel een intentieverklaring om met ingang van 1 januari 2019 te fuseren met stichting Leijestroom in Vught. Die datum blijkt niet haalbaar, zo meldde Christoffel-directeur Ton Reijnen vorige week.

,,We zijn bezig met een onderzoek dat de meerwaarde en risico's in beeld moet brengen en werken aan een eerste concept-rapportage. De vier betrokken gemeentebesturen (Boxtel, Vught, Heusden en 's-Hertogenbosch - red.) hebben laten weten positief tegenover zo'n samenvoeging te staan. We hopen met ingang van het nieuwe schooljaar de fusie rond te hebben", aldus Reijnen.

BEVOLKINGSKRIMP

Sint-Christoffel en Leijestroom willen samengaan omdat ze geconfronteerd worden met diverse complexe ontwikkelingen op het vlak van passend onderwijs, bevolkingskrimp, wetgeving op het gebied van kwaliteit en personeel, de veranderde rol van de lokale overheid en de terugtrekkend

ZEVENTIEN SCHOLEN

Elke dag werken 160 medewerkers van Sint-Christoffel en 180 medewerkers van Leijestroom aan de toekomst van 3.500 kinderen. Dat doen ze vanuit zeventien scholen in de vier genoemde gemeenten.

Het in 2012 gerealiseerde gebouw aan de Beukums wordt te groot voor sbo-school De Maremak. (Foto: Henk van Weert).