...HERMAN VAN WANROOIJ...
...HERMAN VAN WANROOIJ... Foto: Peter de Koning

HERMAN VAN WANROOIJ BOTST MET CDA OVER 'LEKKEN' NIEUWS

Wethouder wil voortijdig stoppen

Wethouder Herman van Wanrooij (INbox) is voornemens in oktober 2019 uit het college van B en W van Boxtel te stappen. Dat is een jaar eerder dan het moment dat er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Het nieuws is gisteren uitgelekt en de wethouder wijst met een beschuldigende vinger naar de CDA-fractie, die in alle toonaarden ontkent. Fred van Nistelrooij, momenteel lid van de steunfractie van INbox, wordt 'in de wandelgangen' genoemd als mogelijk opvolger voor Van Wanrooij, maar wil dit bevestigen noch ontkennen.

HENK VAN WEERT

Daags nadat Boxtel afscheid nam van burgemeester Mark Buijs kwam het nieuws naar buiten. Van Wanrooij zegt dat niemand anders dan de CDA-fractie daarvoor verantwoordelijk kan zijn. Hij had het nieuws over een vroegtijdig aftreden als wethouder liever naar buiten gebracht op het moment dat er zekerheid was over zijn opvolging én nadat daarover binnen zijn lokale politieke partij een besluit was genomen. Maar nadat de media er lucht van hadden gekregen, kon hij deze week niet anders dan bevestigend reageren op vragen van journalisten.

Eind oktober ging Van Wanrooij op eigen verzoek op gesprek bij de CDA-fractie. ,,Daar werd mij gevraagd hoe het nu precies zat met geruchten over een eventueel voortijdig vertrek. Op voorwaarde dat ze er vertrouwelijk mee om zouden gaan, heb ik verteld inderdaad te willen stoppen op het moment dat ik de pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en vier maanden bereik. Dat is in oktober volgend jaar. Uit principe vind ik dat je dan plaats moet maken voor een jonger iemand. Ook meldde ik dat er een opvolger beschikbaar is en noemde zijn naam." Die naam wil Van Wanrooij tegenover de pers nog niet bekendmaken. Maar uit stukken die het CDA gisteren na een gesprek met deze krant deelde, blijkt dat het om Van Nistelrooij zou gaan. Die wilde daarover desgevraagd zelf geen uitspraken doen: ,,Volgens mij is er nog helemaal geen vacature. En och, er wordt zoveel gekletst in Boxtel..."

NIET VERTROUWELIJK

Volgens CDA-fractievoorzitter Vera Brouns was van enige vertrouwelijkheid in het gesprek met de wethouder geen sprake. Zij stapte met de informatie op 7 november naar burgemeester Buijs en spreekt van een integriteitskwestie. Volgens haar heeft Van Wanrooij immers al voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar besloten zijn termijn niet uit te zitten. ,,In onze ogen is dat onbestaanbaar voor iemand die zware portefeuilles als verkeer en financiën onder zich heeft en zo'n belangrijke onderhandelingen moet voeren. Dat heb ik aan de burgemeester kenbaar gemaakt en die vertelde ervan op de hoogte te zijn dat Van Wanrooij volgend jaar wil stoppen."

INTEGRITEIT

Buijs gaf volgens het CDA aan dat er in zijn ogen geen sprake was van een integriteitsprobleem en dat het een politieke kwestie was. Hij adviseerde Brouns hierover met Van Wanrooij zelf in gesprek te gaan. Dat gebeurde ter plekke en Van Wanrooij zou hebben aangegeven dat zijn keuze om eerder te stoppen nog niet definitief was.

De zorgen die het CDA uitte over de wachtgeldregeling waarop Van Wanrooij aanspraak zou kunnen maken, nam de wethouder in datzelfde gesprek weg. Als hij met pensioen gaat, is wachtgeld niet aan de orde. En mocht zijn beoogd opvolger na de verkiezingen van 2020 niet terugkeren in B en W, dan zal die ook geen wachtgeld opeisen, benadrukt de wethouder. ,,Onze kandidaat is topambtenaar in een andere gemeente. Dat betekent dat hij politiek verlof op kan nemen en nadien gebruik kan maken van de terugkeergarantie die de overheid biedt." Deze omschrijving past wel bij Van Nistelrooij die werkzaam is als programmamanager Leefomgeving bij de gemeente Tilburg.

'LIEGEN OP HET BOTTE AF'

Dat het CDA ontkent dat het gesprek eind oktober vertrouwelijk was, noemt Van Wanrooij 'liegen op het botte af'. En dat de christendemocraten wel degelijk uit de school hebben geklapt, maakt hij op uit een voorval op de avond van 7 november, kort na het onderhoud met Brouns en burgemeester Buijs. ,,Een van onze INbox-leden meldde op een partijbijeenkomst dat hij door een CDA'er van buiten de fractie was aangesproken over mijn mogelijk vertrek."

Brouns weerspreekt dat vanuit haar fractie is gelekt. Op de vraag hoe het kan dat een niet-fractielid daarover vragen stelde aan iemand van INbox moet Brouns het antwoord schuldig blijven. ,,De wethouder vroeg ons een week de tijd om over de kwestie na te denken", zegt de fractievoorzitter van het CDA. Die vroeg op haar beurt aan Van Wanrooij om de raadsfracties diezelfde week op de hoogte te stellen van zijn voortijdig opstappen in oktober 2019. Zo niet, dan zou de fractie dat zelf doen. ,,Inmiddels zijn we drie weken verder en tot nu toe is door ons nog met niemand over de kwestie gesproken. Niet met politieke partijen en ook niet met de pers", verdedigt Brouns zich.

Hoewel hij gisteren voor het eerst niet meer in functie was als burgemeester van Boxtel, is Mark Buijs wel gevraagd naar het verloop van het gesprek met Brouns en Van Wanrooij. ,,Maar ik spreek vaak met raadsleden en wethouders. Daar doe ik inhoudelijk verder geen mededelingen over."

FOTO'S BOVEN: Peter de Koning en Albert Stolwijk.


BOX & BREAKFAST-PILOT NAAR TEVREDENHEID VERLOPEN

Gemeente wil glazen boxen doorzetten

RENS VAN DEN ELSEN

De proef om te slapen 'onder duizend Boxtelse sterren' is de gemeente en de deelnemende partijen goed bevallen. Deze zomer verrezen op vijf plekken in de natuur rond Liempde en Boxtel glazen boxen met een luxueus bed. Het idee was om de natuur in de omgeving zo intens mogelijk te laten beleven. ,,En hoe kan dat beter dan er middenin wakker worden", zei wethouder Peter van de Wiel bij de opening in mei. Uiteindelijk werd de overnachting 192 keer geboekt en spreken gemeente en meewerkende bed & breakfastondernemers binnenkort over een vervolg.

,,Het is vooral een succes dankzij de inzet van heel veel mensen uit onze gemeente", vindt Van de Wiel. ,,Dankzij hun enthousiasme, anders had het project nooit zo kunnen lopen. Voor iedereen was het een grote gok om in te stappen, want het was allemaal nog nieuw. Maar als ik naar de cijfers kijk, kunnen we met z'n allen zeker trots zijn op wat we bereikt hebben", vervolgt hij.

Het doel was niet alleen het laten beleven van de natuur in de gemeente, maar ook om toeristen naar het centrum te lokken zodat ook de lokale winkeliers en horeca er iets aan hadden. 'Boxtel op de kaart zetten', kwam regelmatig voorbij toen in mei de eerste box geopend werd. ,,En dat is wel gelukt", vindt de wethouder nu.

RUST

De cijfers laten een positief beeld zien. In de vier maanden dat de boxen in de natuur stonden, sliepen er 382 mensen, werden twee huwelijksaanzoeken gedaan en vond er zelf één huwelijksnacht plaats. Ruim 40 procent van de boekers kwam weliswaar uit Brabant, maar op de tweede plek staat Noord-Holland. ,,Veel stadsmensen wilden wel eens de rust van de natuur beleven", concludeerde Geert van Laarhoven van Cultuurlogies Looeind en een van de dragers van het project eerder dit jaar. Meer cijfers over het gebruik van de boxen en de ervaringen van toeristen zijn elders in deze krant te vinden.

B&B's

De boxen stonden op vijf verschillende locaties, vier in de omgeving van Liempde, één aan de oostkant van Boxtel. Verschillende grondeigenaren stelden een stukje van hun land beschikbaar voor de overnachtingskubussen. Het verschonen van beddengoed, het verzorgen van het ontbijt en het schoonhouden van de accommodaties werd gedaan door vier B&B's uit de omgeving: Cultuurlogies Looeind, Het Wachterspunt en café 't Groene Woud uit Liempde en Villa Wilhelmina uit Boxtel.

Toeristen betaalden 112 euro voor een nacht in de Box & Breakfast. Van dat bedrag werd 25 euro gebruikt voor de ontwikkeling van een stuk grond aan de Goossen Bunder tot natuurgebied. In totaal is er dus zo'n 4.800 euro opgehaald, waarmee natuurwerkgroep Liempde aan de slag kan. De gemeente Boxtel draagt hier nog een gedeelte aan bij.

VERVOLG

Het is nog niet helemaal zeker of de boxen er in 2019 weer staan, maar de gemeente heeft wel de intentie om het project een vervolg te geven. Van de Wiel: ,,We gaan met alle partijen nog om tafel om te kijken waar de verbeterpunten liggen. Ik kan me zo voorstellen dat logistiek nog het een en ander aangepast kan worden."

            ...VERA BROUNS...
       ...FRED VAN NISTELROOIJ...