Afbeelding
Foto:

What's Up, Lesley & Milan?


Lesley Klomp (16) staat doodstil. Hij salueert. Tegenover hem een man, gehuld in soldatenuniform. Op de grond liggen mensen. Er klinkt een trompetsignaal. De gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum oogt als een slagveld uit de Eerste Wereldoorlog, compleet met loopgraven, geweren en kruitdampen. Lesley en en zijn medeleerling Milan Diazmarin (18) hebben meegedaan aan de workshop 'First World War poetry' van Phileas Fogg Theatre Company. De theaterclinic was speciaal voor leerlingen die de module Engels-plus volgen.

Wat vonden jullie van de workshop? Milan: ,,Interessant. We hebben veel geleerd. De Eerste Wereldoorlog komt niet zo vaak ter sprake, nu wel." Lesley: ,,Indrukwekkend. Het is ook boeiend om op een andere manier te leren dan uit een boekje."

Jullie moesten acteren en teksten voordragen. Hoe was dat? Lesley: ,,Ik had niet verwacht dat we echt moesten spelen, maar vond het leuk om te doen. Tijdens de voorbereidingen kregen we te horen welke teksten we moesten voordragen. De theatermakers hielpen ons, ze gaven een seintje als we aan de beurt waren."

Milan: ,,Acteren is niet helemaal nieuw voor mij. Ik heb wat ervaring door de theaterklas. Sommige teksten waren gedichten. Ik ben van plan een docentenopleiding Engels te gaan volgen. Dan zal ik wel meer van zulke poëzie tegenkomen."

Welk moment van de workshop maakte de meeste indruk? Milan: ,,De slotscène waarin Lesley stilstond en alle anderen voor dood in de zaal lagen, die was aangrijpend.

Lesley is het met Milan eens. Hij vult aan: ,,Die hele oorlog was zo gruwelijk, dat is ongelooflijk."

FOTO RECHTS: Lesley (links) en Milan deden mee aan een Engelstalige workshop over poëzie uit de Eerste Wereldoorlog. De theatermakers voerden de scholieren mee naar de loopgraven van 'the Great War'. De gedichten die de jongeren voordroegen verhaalden van ratten in de modder, rottende lijken in niemandsland en soldaten die maandenlang vochten op nog geen tien meter van de vijand. (Foto: Jan Hermens).