HEROVERWEGING VERKEERSKNELPUNT

Toekomst spooroverweg in Esch opnieuw onzeker

CARRY DIRCKX

De aanpak van de spoorwegovergang in Esch en de onoverzichtelijke verkeerssituatie daaromheen staat opnieuw ter discussie. Precies een jaar geleden werd hier een besluit over genomen, na jaren van overleg en onderzoek. Maar nu zijn er nieuwe ontwikkelingen, met bijbehorende vraagtekens. Zo wil ProRail af van (onveilige) onbewaakte overgangen, is de bedachte oplossing te duur en gaat Esch in de toekomst bij de gemeente Boxtel horen. De gemeente Haaren en omwonenden besloten daarom onlangs een 'pas op de plaats' te maken en de situatie opnieuw onder de loep te nemen.

De noodzaak tot aanpak van de spoorwegovergang is een gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat in de toekomst zorgt voor een toename aan treinen. De overweg bij het dorp gecombineerd met een driesprong van de wegen Runsdijk, Gestelseweg en Heikant, is een onveilig verkeerspunt. Om dit knooppunt op te lossen, werden verschillende varianten uitgedacht door een werkgroep waarin gemeente en omwonenden samen optrokken.

Uiteindelijk werd vorig jaar voor variant B gekozen. Deze bestond uit het aanbrengen van een vrijliggend fietspad, het verleggen van de Heikant en Runsdijk en aanleggen van een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang. ,,Op alle punten, zoals veiligheid, milieu, leefbaarheid en doorstroming van het verkeer kwam die variant er als beste uit", zei Frits Jacobs, woordvoerder van de omwonenden en lid van de werkgroep, hier destijds over.

BIJ BOXTEL

De werkgroep heeft nu echter toch besloten de gekozen oplossing in de ijskast te zetten. Dat heeft verschillende oorzaken. ProRail heeft aangegeven variant B toch te duur te vinden. Daarnaast staan alle onveilige spoorwegovergangen in Nederland ter discussie, dus ook deze. En dan is er nog de toekomstige herindeling met Boxtel. ,,De vraag kwam op tafel: zijn we nog wel met de goede dingen bezig? Moeten we niet naar een groter geheel kijken?", zegt een woordvoerder van de gemeente Haaren.

In overleg met de omwonenden is vervolgens besloten om naar een nieuwe oplossing te gaan bekijken. ,,De situatie is veranderd", zegt Jacobs. ,,En het is goed opnieuw naar het geheel te kijken. We vrezen wel dat het nu nog langer gaat duren voordat er iets gebeurt. Anderzijds moet je ook niet doorgaan met een oplossing die niet optimaal is. Dat is zonde."

PEP

De werkgroep gaat vanaf nu onderdeel worden van PEP, het nieuw opgerichte Essche dorpsplatform. ,,Van daaruit gaan we ook verbinding zoeken met Boxtel. Daar zijn ze al lang bezig met een rondweg. Het is goed om nu al bij de gemeente Boxtel aan te geven wat de Esschenaren belangrijk vinden, als zo'n weg er komt. Zoals geen extra verkeer door de kom Esch en een goede bereikbaarheid voor alle hulpdiensten." Genoeg werk te doen. Jacobs: ,,We gaan door zoals we bezig waren, maar dan opnieuw. Dat is een goede samenvatting."