'MET MAASDUINEN MEER SLAGKRACHT'

Zorggroep Elde wil met fusie positie verstevigen

Zorggroep Elde uit Boxtel en stichting Maasduinen uit Kaatsheuvel willen medio volgend jaar fuseren. Hoewel beide organisaties financieel gezond zijn en ook de kwaliteit van de zorg op orde is, verwachten zij dat het samengaan hen meer slagkracht geeft. ,,We bieden daarmee een antwoord op de vele uitdagingen en ambities die we hebben voor de toekomst." Zo staat beschreven in de intentieverklaring die begin deze week werd ondertekend.

De fusie moet leiden tot een groei in het aanbod en professionalisering van specialistische zorg, wijkverpleging en herstelzorg. ,,Hierdoor willen we een stevigere positie in het hart van de gemeenschap innemen, dat komt de samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen ten goede", aldus het bestuur van Zorggroep Elde. ,,Daarnaast kunnen we de zorg beter aan laten sluiten op de behoeften van onze cliƫnten in de dorpen waar we actief zijn. Denk aan complexe zorg aan thuiswonenden, zinvolle dagbehandelingen of verpleging voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen."

Beide instellingen zijn nu verankerd in de dorpen waar zij actief zijn. Dat moet volgens Zorggroep Elde zeker zo blijven. ,,We hopen de kwaliteit van zorg op een aantal gebieden zelfs te verbeteren. Ook Maasduinen staat voor het concept van wonen en leven in vrijheid. Op termijn willen we dan ook mensen met dementie in staat stellen om zich vrij te bewegen binnen een open, maar toch veilige leefomgeving", geeft het bestuur als voorbeeld.

SLIMMER EN LEUKER

Het samengaan van Zorggroep Elde en Maasduinen moet daarnaast meer investeringsruimte bieden. ,,Dit is nodig om de zorg ook in de toekomst slimmer en effectiever in te richten. Denk daarbij aan sociale-, technologische en ICT-innovatie", aldus het bestuur.

Voor het personeel zijn er geen gevolgen volgens de bestuursleden. De verwachting is dat de positie van beide partijen op de arbeidsmarkt na de fusie zal verbeteren. ,,Er komen meer functies en doorgroeimogelijkheden omdat het aanbod van specialistische zorg breder wordt. Sociaal ondernemerschap en zelfstandig handelen stimuleren we nu ook al, dat wordt bij een eventueel samengaan alleen maar extra onder de aandacht gebracht."

PLAN

De komende twee maanden wordt het onderzoek naar verdere samenwerking voortgezet en wordt een fusieplan uitgewerkt. Op basis van dat plan nemen de beide raden van bestuur begin 2019 een besluit. Als ook de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) akkoord zijn, verwachten Zorggroep Elde en Maasduinen in de zomer van 2019 samen te gaan.

AFSTAND

Zorggroep Elde is actief in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Esch en biedt werk aan 1.250 medewerkers en 700 vrijwilligers. Zij ondersteunen dagelijks zo'n 1.100 cliƫnten in de thuiszorg en voor hulp bij het huishouden en circa 550 bewoners in het verpleeghuis. Maasduinen is een wat kleinere organisatie die Kaatsheuvel, Loon op Zand, Rijen en Waalwijk als werkgebied heeft. Daar zijn ruim 650 medewerkers en 520 vrijwilligers actief. De zorginstelling is actief in zorg aan huis en met verblijf op locatie, maar ook dagbesteding en de verhuur van appartementen. Ondanks dat beide partijen qua afstand relatief ver uit elkaar liggen, voorzien zij hierin geen problemen als de samenwerking straks beklonken wordt.