Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Zangers geven benefietconcert Boxtelse verpleeghuizen

Koor JukeBox helpt dementerenden

JULES HAMELEERS

Zingen om een ander te helpen: het past goed binnen de kerstsfeer van de decembermaanden. Daarom geeft popkoor JukeBox dinsdag 11 december een benefietconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De opbrengst gaat naar materialen voor ontspanning en beweging van dementerenden in Boxtelse verpleeghuizen.

Het is inmiddels een traditie geworden van de 75 koorleden om aan het einde van het jaar een benefietoptreden te verzorgen. ,,We proberen altijd een goed doel te kiezen dat dicht bij de leden ligt", vertelt secretaris Lucie Hoevenaars. Een lid van JukeBox heeft ervaring met de ziekte van Alzheimer binnen haar familie.

De materialen zijn bestemd voor MiMakkers, clowns die als maatje het contact aangaan met bewoners van de verpleeghuizen. Ook kunnen de middelen gebruikt worden voor fysiotherapeuten die specifieke materialen nodig hebben om dementerenden zo goed mogelijk te helpen.

TWO OF US

Tijdens het concert zingt het popkoor bekende en minder bekende popsongs onder begeleiding van zangcoach Karin Tooren. Het Boxtelse duo Two of Us verzorgt een gastoptreden. Daarnaast vertelt consulent Barbara Wijnand van Zorggroep Elde iets over de manier waarop de opbrengsten worden ingezet. Joyce Sterks is aanwezig in haar rol als MiMakker.

De entree is gratis, maar JukeBox wil natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen. Daarom vraagt het popkoor van iedereen een kleine bijdrage. Bij verschillende standjes worden zelfgemaakte producten verkocht. Deze opbrengsten worden aangevuld met de omzet van de drank- en hapjesverkoop.

De entree van de Tijberzaal van het Baanderherencollege ligt aan de Baanderherenweg 2 in Boxtel. De deuren gaan om 19.30 uur open. Het programma start om 20.00 uur.

FOTO BOVEN: De leden van popkoor JukeBox zijn al druk met repeteren voor het benefietconcert. (Foto: Peter de Koning).


GESLAAGDE REÜNIE JONGENSKOOR CANTASONA IN TIJBERZAAL

Tranen door 120 mannenstemmen

'Wij zijn de eensgezinde vrienden van een Brukels koor'. Op het moment dat 120 mannenstemmen met deze tekst de Tijberzaal vullen, schoten her en der de tranen in de ogen. ,,Het zorgde kippenvelmomentje", blikt mede-organisator Kees Doevendans terug op de reünie van het voormalige jongenskoor Cantasona. Grinnikend: ,,Als we nu een koor zouden vormen, werd dit ongetwijfeld het beste van het land."

HENK VAN WEERT

Het samen zingen van het uit de koorarchieven opgeduikelde liedtekst die door Doevendans voor deze gelegenheid vierstemmig was herschreven, vormde het onbetwiste hoogtepunt van het weerzien van zangers uit diverse koorgeneraties. De leeftijd van de reünisten liep uiteen van veertig tot negentig jaar.

SPECIAAL MOMENT

Ook de presentatie van het 110 pagina's tellende boek 'Cantasona. Jongenskoor van de Heilig Hartparochie', waarin de geschiedenis is opgetekend, was een speciaal moment. ,,We hebben het boek, dat is vormgegeven door Frans Barten, postuum aangeboden aan de twee dirigenten van het jongenskoor: Cor Suijs en Joop Felix. Beiden leven niet meer, maar hun kinderen hebben het boek in ontvangst genomen", vertelt Doevendans. Hij organiseerde de reünie samen met Hans van Liempt, Geert Koelink, Mart van Schijndel en Jos Vervoort. Hans Mestrum zorgde ervoor dat er een speciale website kwam en dat op sociale media de nodige informatie verscheen.

Cantasona werd 75 jaar geleden opgericht en werd in 1999 door gebrek aan nieuwe aanwas opgeheven. Naast het boek gaf ook de fotopresentatie via een groot beeldscherm voldoende stof om herinneringen op te halen. Bovendien bezochten diverse oud-leden voorafgaand aan de bijeenkomst in de Tijberzaal van het Baanderherencollege de expositie over Cantasona die momenteel te zien is in museum MuBo. Dat opende speciaal voor de reünisten de deuren buiten de normale openingstijden.

De expositie over Cantasona in museum MuBo eindigt zondag 2 december. In het kader van die tentoonstelling verzorgt musicus Kees van Houten een voordracht over limericks in de kerkmuziek. In het verleden publiceerde Van Houten al eens een boekje met 175 vijfregelige gedichtjes over (orgel)muziek onder de titel 'OrgellallegrO'. De voordracht begint om 11.15 uur en entreeprijs bedraagt vijf euro. Reserveren is mogelijk via e-mail:

NIEUW KOOR

Op de vraag of het ooit nog tot een nieuw koor komt met oud-leden van Cantasona, antwoordt Doevendans dat daarover zaterdag wel degelijk is gesproken: ,,Maar ja, dan moet je ook wekelijks repeteren. En dat wordt problematisch, want de mensen wonen lang niet allemaal meer in Boxtel. Maar er zijn wel ideeën om op projectbasis een keer een mis op te luisteren, bijvoorbeeld tijdens de Heilig Bloedviering in Boxtel en Hoogstraten. Wie weet..."

Het boek over Cantasona kost 27,50 euro en is te bestellen via e-mail: k.doevendans@telfort.nl of telefoonnummer (0411) 67 39 52.

FOTO ONDER: De reünisten van jongenskoor Cantasona poseren voor een groepsportret in de Tijberzaal. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding