Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CONEN PRESENTEERT PLANNEN IN BIEB

Cultuurverbinder pleit voor Boxtels cultuurfonds

Het was druk in bibliotheek Boxtel vorige week donderdag. Zo'n veertig mensen meldden zich op de sfeervol ingerichte eerste verdieping. Cultuurverbinder Romijn Conen had cultuurminnende Boxtelaren uitgenodigd voor een netwerkavond. Enerzijds om te tonen welke projectmatige samenwerkingen er momenteel lopen. Anderzijds om te bekijken welke nieuwe verbindingen kunnen ontstaan. En hij kwam met een plan: een Boxtels cultuurfonds.

LINDA VAN DE WIEL

,,Boxtel staat bol van culturele initiatieven." Met deze woorden opende de cultuurverbinder de avond. Hij doelde daarmee op creatievelingen die hun vrije tijd vullen met 'scheppingskracht'. Maar ook op de professionals die ervan moeten leven. Conen, enthousiast: ,,Niet omdat ze niks anders kunnen, maar omdat ze het zo graag doen. En tussen al die verschillende mensen ontstaan kleine samenwerkingen."

TWEE KAMPEN

Conen sprak donderdag de hoop uit dat ook tijdens de netwerkavond nieuwe verbindingen zouden ontstaan. Hij probeerde de aanwezigen te prikkelen met de uitspraak dat er in cultureel Boxtel twee kampen zijn. ,,Het ene kamp ziet niet zoveel in een 'cultuurverbinder', maar blijft haar werk graag doen volgens de ingezette koers. Het andere kamp slaat graag een nieuwe weg in, maar weet niet hoe. Maar passie en inzet is er meer dan voldoende."
Conen ziet ook dat naast passie en inzet vooral financiële middelen nodig zijn om culturele projecten te realiseren. ,,En er moet samengewerkt worden. Kies het beste uit twee werelden, maar maak ook nieuwe tradities", aldus de cultuurverbinder. ,,Doe dit door verschillende bevolkingsgroepen uit te nodigen en samen te komen tot een nieuw project. Iets dat over vijf jaar niet meer uit hun leven is weg te denken. Een nieuwe traditie, waar je nog duidelijk de sporen van oude tradities in kunt terugvinden."

OPLOSSING

Om zijn plan te bekostigen heeft Conen een oplossing: de oprichting van een Boxtels cultuurfonds. ,,Ik bedoel hiermee een onafhankelijk fonds dat jaarlijks geld van de gemeente krijgt en er is voor alle inwoners uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, en vanaf 2021 Esch. Maar dat ook financieel ondersteund wordt door Boxtelse ondernemers, een bank of bijvoorbeeld een benzinestation."
Volgens de cultuurverbinder is daarnaast geld nodig voor specifieke projecten. Hij denkt hierbij aan meerdere fondsen en sponsors. ,,De helft wordt gefinancierd uit het Boxtels cultuurfonds, de andere helft – of meer – komt uit minimaal twee andere bronnen."
Zijn ambities eindigen daarmee niet. ,,Ik wil ervoor zorgen dat er een vereniging komt die bestaande cultuuruitingen onderhoudt, maar ook bijvoorbeeld kale gevels en lege winkelpanden aanmeldt als plek voor kunstuitingen."
In 2019 gaat kunstenaar Matthijs Bosman vitrines inrichten. De cultuurvereniging kan zoeken naar nieuwe uitingen, op nieuwe locaties, al dan niet in samenwerking met Bosman.
Verbinding is hierbij volgens Conen essentieel: ,,Dit soort projecten komt pas van de grond als er mensen zijn die er zorg voor willen dragen. Autochtoon of allochtoon, jong of oud, beroepskunstenaar of hobbyist. Iedereen die Boxtel een warm hart toedraagt is welkom."

KUNST IN JE STRAAT

De cultuurverbinder noemde het initiatief van grafisch vormgever Bas van den Biggelaar en de graffitikunstenaars van Tunnel Vision in Selissenwal als voorbeeld van een vernieuwende samenwerking. Gezamenlijk - en in overleg met een groep betrokken wijkbewoners - maken zij een kunstobject van een nu nog ontsierend trafohuisje. Van den Biggelaar: ,,We hebben vier thema's gekozen waaruit de bewoners van de wijk konden kiezen: jaargetijden, muziek, eten en vogels." Meer dan de helft koos voor het laatste thema. ,,En dit past ook perfect binnen deze multiculturele wijk. Net als vogels komen ook de bewoners uit alle windstreken."
Het project wordt gerealiseerd zodra het weer het toelaat. ,,En", verklapte cultuurverbinder Conen: ,,Als het project succesvol is, volgen meer soortgelijke projecten in de wijk. Wie weet worden in de toekomst wandeltochten door Selissenwal die voeren langs verschillende kunstwerken. Er is al een idee voor een kunstobject in de Sint-Willibrordstraat." Hij vervolgde: ,,Cultuur in je eigen straat: voor je deur. Kunstenaars laten niet hun eigen werk zien, maar maken kunst met de bewoners."

FOTO ONDER: Cultuurverbinder Romijn Conen is niet onomstreden in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

VRAGEN OPPOSITIEPARTIJ AAN WETHOUDER

Balans wil concrete resultaten zien van cultuurverbinder

Cultuurverbinder Romijn Conen is ruim acht maanden aan het werk, maar vanuit de politiek is er nog geen zicht op de tussentijdse resultaten, stelt oppositiepartij Balans. Die wil van wethouder Marusjka Lestrade weten wat er tot nu toe al door hem bereikt is.

,,Voor Balans en veel burgers is de toegevoegde waarde van de cultuurverbinder niet zichtbaar", stelt raadslid Gerlof Roubos. Conen heeft een contract van een jaar met de optie om nog een jaar te verlengen.

De oppositiepartij ziet en hoort echter nog weinig van de veelbesproken cultuurverbinder. Daarom vraagt zij opheldering aan het college en met name aan wethouder Lestrade. Balans wil onder meer weten wat de concrete resultaten tot nu toe zijn, maar ook waarom Conen zich nog niet officieel heeft voorgesteld aan de gemeenteraad.

Roubos: ,,Wij zien de aanstelling nog steeds als een verspilling van openbare middelen, maar hopelijk blijkt uit de antwoorden het tegendeel." Mocht dat niet zo zijn dan zal de partij aandringen op het beëindigen van de overeenkomst met de cultuurverbinder.