Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Horecavereniging leidt vanaf 2019 slapend bestaan

HENK VAN WEERT

Met ingang van 1 januari leidt de afdeling Boxtel-Liempde van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een slapend bestaan. Dat hebben de leden dinsdag besloten. Het feit dat niemand de voorzittershamer wilde overnemen van Richard Strik, is daar mede debet aan.

Strik moest dinsdag na twee termijnen van drie jaar zijn functie als lokaal KHN-voorzitter neerleggen. Dat bepalen de statuten. Niemand van de aangesloten horecaondernemers stond op om het roer van hem over te nemen. ,,En dus is besloten de horecavereniging met ingang van het nieuwe jaar slapend te laten voortbestaan", meldde Strik na afloop van de ledenvergadering.

Van de zeventig horecabedrijven die de gemeente Boxtel telt zijn er 48 aangesloten bij de branchevereniging. ,,Opvallend is dat met name uitbaters van horeca op en rond de Markt geen lid meer zijn. Terwijl daar juist de meeste problemen met het uitgaanspubliek zijn. Erg jammer", vindt Strik, die eigenaar is van snackbar Kwalitaria aan de Kruisstraat.

FOTO BOVEN: Na twee termijnen van drie jaar legt Richard Strik de voorzittershamer van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland neer. Omdat geen opvolger beschikbaar is, leidt de club vanaf 2019 een slapend bestaan. (Foto: Marc Cleutjens, 2015).

SLUITINGSUUR

Afgelopen zomer werd het sluitingsuur van de horeca door burgemeester Mark Buijs met een uur teruggeschroefd tot twee uur 's nachts. Dat gebeurde na een uit de hand gelopen vechtpartij op de Markt. ,,De horeca wil graag weer naar drie uur, maar de burgemeester ziet daartoe nog onvoldoende aanleiding. We hebben vandaag afgesproken dat de komende weken extra stappen gezet worden om toch weer een uur langer open te mogen blijven", meldde Strik dinsdag. Op 9 januari wordt een en ander geƫvalueerd met de gemeente en de politie.

Volgens de terugtredende horecavoorzitter is het de afgelopen dertig jaar (en misschien wel langer) nooit eerder voorgekomen dat de plaatselijke brancheorganisatie in ruste ging. ,,Maar ook in onze sector dient het euvel zich aan dat er niemand is die een bestuursfunctie willen bekleden. Het is niet anders."

KHN-CONSULENT

Vanuit de landelijke KHN blijft wel een consulent actief waarmee de gemeente afspraken maakt over bijvoorbeeld terrasvergunningen en dergelijke. Strik blijft namens de horeca in hartje Boxtel vooralsnog bestuurslid van stichting Centrummanagement Boxtel. Daarin zitten ook Filipe van den Borne namens de winkeliers en voorzitter Luc Broos. Secretaris/penningmeester Gerard Schraverus legt per 1 januari zijn functie neer.