Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRUK BEZOCHTE AFSCHEIDSBIJEENKOMST VOOR MARK BUIJS

'Duracell-burgemeester' zwaait af

RENS VAN DEN ELSEN

Het deed de scheidend burgemeester van Boxtel ongetwijfeld goed toen hij dinsdagavond de raadzaal in keek. Vrijwel alle stoelen waren bezet tijdens de buitengewone openbare raadsvergadering waarin Mark Buijs werd uitgezwaaid. Alle sprekers staken de loftrompet over hem. ,,We zochten zes jaar geleden een tamboer-maître, maar kregen een hele fanfare", aldus wethouder Peter van de Wiel.

Kartrekker, verbinder, ondernemer, iemand met humor en sympathiek en altijd benaderbaar. Zomaar maar steekwoorden die de vier sprekers dinsdag tijdens hun toespraken lieten vallen. ,,De juiste man, op de juiste tijd, op de juiste plaats", typeerde Van de Wiel de komst van Buijs naar Boxtel, bijna zes jaar geleden. ,,Onvermoeibaar ook, we noemen hem wel eens de duracell-burgemeester", grapte de wethouder namens het college van B en W. Hij prees ook de rol die Buijs oppakte tijdens de schaliegasdiscussie en de vluchtelingenkwestie. ,,Je bent geen klassieke burgemeester en dat zul je ook nooit worden. Dat siert je", aldus Van de Wiel. Hij had ook lovende woorden voor Buijs' echtgenote Christel, die de wethouder 'de Màxima van Boxtel' noemde. ,,We kregen haar er gelukkig gratis bij."

HUWELIJK

Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel zag zijn samenwerking met Buijs in de totstandkoming van de ambtelijke fusie MijnGemeenteDichtbij als een soort huwelijk. ,,We verschillen ontzettend veel van elkaar, maar dat houdt het spannend in een relatie. Samen hebben we aan veel mooie parels kunnen werken, en het is jammer dat we de ketting niet nog langer hebben kunnen maken", stelde Pommer, die volgend jaar ook afscheid neemt van zijn gemeente.

Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad sprak Wim van der Zanden de hoop uit dat de volgende burgemeester wat langer aanblijft. ,,Dat komt de continuïteit voor de gemeente wel ten goede", gaf hij aan. ,,Mark begon als een broekie, maar neemt nu afscheid als een Abraham", refereerde Van der Zanden naar de opgedane ervaring en de leeftijd van Buijs.

FIJNE TIJD

Na zijn dankwoord aan alle aanwezigen, droeg Buijs zijn ambtsketen over aan loco-burgemeester Van de Wiel. De voorzittershamer gaf hij aan Van der Zanden. Hij bedankte de gemeenteraad voor de ruimte die hij kreeg om zijn ideeën uit te voeren. Maar de grootste dankbetuiging ging naar de inwoners van Boxtel. ,,Er zijn zoveel mensen geweest die zich geweldig hebben ingezet om de dorpen te verbinden. Daarmee zijn we goed op weg om Boxtel weer een stukje meer leefbaar te maken. Bedankt voor de fijne tijd", besloot Buijs.

FOTO ONDER: Persoonlijke cadeau's stelde de scheidend burgemeester niet op prijs, liever zag hij iedereen een bijdrage leveren aan Stapel op Sint. De enveloppen werden netjes in een grote box gedaan, bij de ingang van de raadzaal. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO BOVEN: Mark Buijs draagt zijn ambtsketen over aan locoburgemeester Peter van de Wiel. De voorzittershamer ging naar Wim van der Zanden.


Officiële opening regenboogpad bij Zwaanse Brug

De 10-jarige Tess Scheepers ziet morgen, vrijdag 30 november haar droom uitkomen. Dan wordt namelijk om 16.15 uur officieel haar regenboogzebrapad geopend bij de Zwaanse Brug in Boxtel.

Tess stuurde enkele maanden terug een brief naar burgemeester Mark Buijs, waarin ze uitleg gaf over haar idee. Buijs was meteen enthousiast en ging aan de slag. Samen met wethouder Herman van Wanrooij van verkeer ging ze op zoek naar een geschikte locatie.

Met het regenboogpad wil Tess aandacht vragen voor gelijkheid voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Haar moeder heeft een relatie met een vrouw en dat is voor de jonge Boxtelaar niet meer dan normaal.

Afbeelding