Afbeelding
Foto:

BOXTELSE ZONNEBOOT DEELNEMER AAN YOUNG SOLAR CHALLENGE

Op zonne-energie door het water

JULES HAMELEERS

Met een supersnelle boot over het water scheuren, dat wil toch iedereen? Op het Boxtelse Baanderherencollege gaan leerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs het doen in hun zelfgemaakte zonneboot. Van verschillende studierichtingen doen scholieren namelijk mee aan de Young Solar Challenge, een race waarvoor ze een door zonnekracht aangedreven boot bouwen. Begeleidend docent Rob Kouwenberg is laaiend enthousiast: ,,Het is fantastisch om die passie te zien bij de jongeren."

De basisvorm van de wedstrijdboot is al klaar. In de werkplaats van de Boxtelse school ligt een houten bouwwerk van 4,5 meter tentoongesteld op schragen. Kouwenberg vertelt over de volgende stap in het bouwproces: de boot wordt bekleed met glasvezelmatten en epoxyhars. Zo wordt het vaartuig stevig en waterdicht.


,,Maar hij is heel licht. Je kunt hem met één hand optillen, probeer maar."

In de zomer moet de zonneboot helemaal klaar voor het water zijn. Dan vinden namelijk meerdere races plaats waarbij de Boxtels scholieren het opnemen tegen tieners van meer dan twintig andere scholen uit heel Nederland. ,,Net als in bepaalde klassen in de autosport racet iedereen met dezelfde soort boot. Het gaat erom wat je doet met de details", vertelt Kouwenberg. De door zonnepanelen aangedreven BHC-boot zal ook een lokale tegenstander moeten verslaan: het Jacob-Roelandslyceum bouwt nu voor het tweede jaar een racevaartuig. Vorig jaar eindigde de school als negende.

OVERKOEPELEND

De verbinding tussen opleiding en werkveld staat hoog in het vaandel bij het Baanderherencollege. De leerlingen maken zo kennis met bedrijven en aan bedrijven laat de school zien wat ze allemaal doen. Dat was Kouwenbergs motivatie om dit jaar voor het eerst mee te doen aan de Young Solar Challenge. ,,Doordat hun werk iets betekent voor de omgeving, voelen ze zich trots."

Ook vindt Kouwenberg het belangrijk dat het project verschillende afdelingen en niveau's verbindt. Teun Bressers, Luuk Witlox en Reno van der Sar van Bouw, Wonen en Interieur (BWI) verrichten het grootste deel van het praktische werk aan de boot. Guusje Schalkx volgt ook BWI, maar houdt zich bezig met het creatieve aspect: zij maakte het ontwerp voor de beschildering. Ze vindt het heel bijzonder om mee te werken aan het project. ,,Het is heel leuk dat er na al die bouwuren iets uitkomt wat gebruikt gaat worden."

Daan Meulenpas en Jeremy de Kort houden zich namens de afdeling Produceren, Installeren en Energie (PIE) bezig met de programmering van de console waarmee de boot bestuurd wordt. Lara Willems volgt de richting Economie en Ondernemen en werkt aan de promotie van het project op sociale media. Ook heeft zij door online onderzoek ontdekt dat meerdere boten lek zijn geraakt door botsingen. Het BHC-team heeft dit voorkomen door de voor- en achterkant van de houten boot te vullen met schuim. ,,Als er nu een gat in de boot geslagen wordt, zinkt hij in ieder geval niet", aldus Kouwenberg.

GROTE KANS

Kouwenberg verwacht dat de zonneboot een grotere kans maakt dan andere deelnemende scholen. Het grootste deel van de andere deelnemers zijn havo/vwo-scholen. ,,Omdat we een vmbo-school zijn hebben we een enorme praktische voorsprong", vertelt Kouwenberg. ,,We hebben de middelen en de kennis om de boot zelf te bouwen al in huis", vertelt Kouwenberg. Binnen het Baanderherencollege is het enthousiasme zeker te voelen. ,,Leerlingen die niet meewerken komen regelmatig langs om te kijken hoe ver we zijn", vertelt Kouwenberg. ,,De passie die het oproept bij leerlingen, dat vind ik echt het mooiste wat er is."

Wie de boot gaat besturen is nog niet bekend. Alle jongeren tussen de veertien en zeventien jaar van het Baanderherencollege die enthousiast zijn en kunnen varen, mogen zich aanmelden. Guusje is in ieder geval kanshebber. ,,Ik heb veel vaarervaring en ik ben de lichtste van het team", zegt ze. ,,Maar ik zou het wel spannend vinden. Als we dan verliezen, dan zou het misschien wel een beetje mijn schuld zijn."

FOTO BOVEN: Luuk Witlox (links) en Teun Bressers (rechts) maken de boot waterklaar. (Foto: Rob Kouwenberg).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding