Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

BOKSELSE KWIS DONEERT 350 BOEKEN AAN VOORLEESFIETS

Leespakket als sinterklaaspresentje

LINDA VAN DE WIEL

Ze waren blij verrast, de vrijwilligers van de Voorleesfiets. De organisatie van de Bokselse Kwis doneerde liefst 350 kinderboeken aan het initiatief dat voorlezers koppelt aan gezinnen met een taalachterstand.

Het is een traditie geworden dat deelnemers van de Bokselse Kwis spullen inzamelen voor een wisselend goed doel. Vorig jaar werden ongeveer honderd dozen, ingepakt in sinterklaaspapier aan Stapel op Sint gegeven.
,,We willen dat Boxtelaren zich op deze manier en zonder dat het veel moeite kost, inzetten voor een door ons gekozen goed doel", vertelt Marc Cleutjens, samen met Patricia van Amelsvoort en Saskia Malta, organisator van de Bokselse Kwis. ,,We kozen dit jaar voor de Voorleesfiets omdat wij het een mooi initiatief vinden: vrijwilligers die voorlezen aan kinderen met een taalachterstand."
Hij vervolgt: ,,De opdracht was: neem een kinderboek mee naar Podium Boxtel. De meeste teams brachten één of twee boeken mee, maar er was één team dat met twee volle kratten kwam aanzetten."

GEVULDE BOEKENTAS

De totale opbrengst is 350 kinderboeken. ,,We begeleiden op dit moment 24 gezinnen", vertelt Voorleesfietscoördinator Han Vlamings, die altijd op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. ,,Om ze te verrassen met dit prachtige cadeau van de Bokselse Kwis, hebben we voor elk gezin een tas met boeken gemaakt, allemaal ingepakt in sinterklaaspapier." De ervaring leert dat kinderen met een taalachterstand vaak weinig boeken hebben en er heel blij zijn mee. Vlamings: ,,Het stimuleert het lezen en heeft hopelijk als bijkomend voordeel dat ouders hun kind ook vaker een boek cadeau doen."
Ria Bergman is één van de voorlezers. Haar tas wordt verder gevuld met mooie boeken en ze kan niet wachten het pakket cadeau te doen aan het Somalische gezin waar zij voorleest: ,,Ze zijn zeker blij met de boeken, het is een sinterklaaspresentje", zegt Bergman. ,,En het voorlezen is voor míj een cadeau. Ik leer heel veel over andere culturen en geloven."

PRIJSUITREIKING

De prijsuitreiking van de Bokselse Kwis vindt morgen, vrijdag 30 november plaats in activiteitenboerderij 't Dommeltje op Hoog Munsel. Deelnemers zijn welkom om 20.00 uur.

FOTO BOVEN: Op de foto van links naar rechts: Ria Bergman, Han Vlamings, Lotte Vorstenbosch en Marc Cleutjens. (Foto: Linda van de Wiel).


Ratatouille uitverkocht

Kamerkoor Ratatouille geeft morgen, vrijdag 30 november een concert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. Het optreden begint om 20.15 uur. Kaartjes zijn niet meer te reserveren, want het concert is geheel uitverkocht.


Yora Rienstra weer op de planken van Podium Boxtel

Cabaretière Yora Rienstra speelt morgen, vrijdag 30 november haar programma Eerlijk gezegd in Podium Boxtel. Ze was hier al eerder te gast en heeft toen erg genoten van het publiek.

In deze voorstelling praat ze over haar sabbatical, die als doel had: elke dag iets doen waar ze bang voor is. Want, zegt ze: ,,Als je je regelmatig laat beïnvloeden door de hedendaagse angstcultuur en vooral de beren op de weg ziet, kun je daarmee een heel jaar vullen." Met haar sterke mimiek, hilarische verhalen, geestige types en droogkomische en ontroerende liedjes, gaat Rienstra vol energie op zoek naar de dappere kant van zichzelf.

Toegangskaarten voor Rienstra kosten 17 euro en zijn in de voorverkoop in Boxtel verkrijgbaar bij Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat). Online zijn ook kaarten te bestellen via www.podiumboxtel.nl.


OUD-GEMEENTEARCHIVARIS WIL DOYEN (71) OVERLEDEN

Helpende hand bij archiefonderzoek

Ruim een kwarteeuw hielp gemeentearchivaris Wil Doyen stamboomonderzoekers en heemkundigen met het speuren naar documenten in de kelder van het Boxtelse raadhuis. In 2010 kwam daar een einde aan toen het archief naar het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch werd verplaatst. Archivaris Doyen verhuisde niet mee; hij ging met pensioen. Afgelopen weekeinde overleed hij.

Na zijn studie aan de archiefschool in Utrecht en later Den Haag en een stage in het gemeentearchief van Eindhoven, werd Doyen in 1983 aangesteld als archivaris van de gemeente Boxtel. Hij kwam terecht in een kelder vol dozen waarin alleen de vroegere gemeentesecretaris en heemkundevoorzitter Piet Dorenbosch eigenlijk echt precies de weg wist, herinnerde Doyen zich bij zijn afscheid acht jaar geleden.

Vanaf het moment dat hij in dienst trad, zag hij veel veranderen. Bij de verbouwing van het gemeentehuis in de jaren tachtig werd een moderne en ruimere archiefkelder gebouwd. Elke woensdagochtend konden bezoekers er terecht om te speuren in oude akten en registers. Doyen kon de genealogen en andere speurneuzen naar historische gegevens behulpzaam zijn dankzij een trouw groepje vrijwilligers die de archiefstukken af en aan sleepten.

COLUMNS

Voor Brabants Centrum schreef Doyen in de jaren tachtig onder meer columns onder de titel Oud-Boxtels Kroniekske, waarin hij het dorpsbestuur in de 17e en 18e eeuw belichtte. Daarbij kwamen ook allerlei historische rechtszaken aan bod.

Wil Doyen overleed in de nacht van zaterdag op zondag in hospice Dommelrode te Sint-Oedenrode. De Boxtelaar werd 71 jaar.

FOTO LINKS: Gemeentearchivaris Wil Doyen (staand) was in maart 2010 voor het laatst zijn vaste bezoekers behulpzaam tijdens archiefonderzoek in de kelder van het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding