Afbeelding
Foto: Onbekend

NOMINATIE MENSENRECHTENPRIJS 2018

Nationale erkenning voor straatdokter Igor

HENK VAN WEERT

De Nederlandse Straatdokters Groep, vier jaar geleden opgericht door oud-Liempdenaar Igor van Laere, is een van de drie genomineerden voor de MensenrechtenMens 2018. Deze prijs wordt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, voor het eerst uitgereikt.

Van Laere, die momenteel in Kortenhoef bij Hilversum woont, werkt al vele jaren als huisarts voor dak- en thuislozen. Lange tijd in Amsterdam en nu in de Gooi- en Vechtstreek. Hij sloeg vier jaar geleden de handen ineen met collega's in andere steden en vormde zo de Nederlandse Straatdokters Groep (NSG). ,,We zijn als het ware Artsen Zonder Grenzen in Nederland. Want op het gebied van daklozen is het oorlog in Nederland", stelt Van Laere. Hij voelt zich vereerd met de nominatie van de NSG en ziet die als een erkenning voor organisatie waarvan hij voorzitter is.

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich hard voor mensenrechten in Nederland en vindt dat deze nog te vaak onder druk staan. Tegelijkertijd ziet het de organisatie dat er veel mensen zijn, die zich dagelijks inzetten voor mensenrechten van anderen. Omdat deze inzet vaak te weinig opgemerkt en beloond wordt, reikt het college voor het eerst de MensenrechtenMens-prijs uit. Een eretitel die de winnaar een platform geeft om meer bekendheid aan initiatieven en projecten te geven en het eigen netwerk te vergroten. Dak- en thuislozen staan dit jaar centraal.

DRIE NOMINATIES

De overige genomineerden zijn Edo Paardekooper Overman en Beau van Erven Dorens. De 70-jarige ervaringsdeskundige Paardekooper Overman zet zich al jaren in voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en cliënten van de geestelijke gezondheidszorg (GGz), zowel op nationaal als internationaal niveau. Hij betrekt andere ervaringsdeskundigen bij het veranderen van beleid en gaat hierover in gesprek met bewindspersonen en beleidsmakers. Hij geeft zo een stem aan dak- en thuisloze mensen bij beleidsvorming.

Van Erven Dorens is genomineerd naar aanleiding van zijn televisieprogramma's het Amsterdam- en het Rotterdam Project. Hij is hiervan zowel producent als presentator. Ook buiten deze programma's spreekt hij zich uit over dak- en thuisloosheid en bereikt daarmee een groot publiek: ,,Ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen gaan beseffen dat we die daklozen wél heel goed kunnen helpen. Alleen vanuit dat aspect al zijn we het verplicht. Dak- en thuislozen worden nu vaak gezien als een nummer, maar het zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Als we dat nou eens gaan realiseren, dan valt er heel wat te winnen", aldus Van Erven Dorens.

OVERLEVEN

Volgens de straatdokters verkeren mensen die dakloos zijn in een chronische, sociale en medische crisis en in een oorlogsgebied waar ze moet vechten om te overleven. Enerzijds door directe klappen die het harde straatleven met zich meebrengt. Anderzijds door de indirecte klappen van een zakelijke en onverschillige samenleving. Overleven is zwaar en gaat gepaard met overmatig en onnodig lijden.

Daarom zoeken de straatdokters daklozen op, bieden medische hulp, doen onderzoek, organiseren symposia en slaan alarm naar de politiek om de zorg voor daklozen te verbeteren. ,,Als straatdokters brengen wij samen met dak- en thuisloze mensen een stem uit tegen eenzaamheid en verveling. Een stem tegen levenspijn, verdriet en angst van het niet gezien en gehoord worden. Een stem tegen het schenden van fundamentele Rechten van de Mens: erbij horen en meedoen", aldus Van Laere.

RUIM 30 INZENDINGEN

De jury van de MensenrechtenMens-prijs 2018 selecteerde de drie genomineerden uit meer dan dertig inzendingen. Bij de selectie werden vragen gesteld over het onderscheidende vermogen van het initiatief, over de rol die de dak- en thuisloze mensen zelf hadden en hoe deze doelgroep erdoor op vooruit is gegaan. ,,Toegang tot goede zorg is essentieel, zeker voor mensen die op straat of in de opvang leven. De straatdokters stellen bij hun zorg de mens centraal. Tegelijkertijd zetten zij zich in om de toegang tot goede zorg van dak- en thuisloze mensen beter te waarborgen", aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

FOTO ONDER: Begin september bezocht voorzitter Igor van Laere (rechts) van de Nederlandse Straatdokters Groep samen met staatssecretaris Paul Blokhuis opvangvoorziening Havenzicht in Rotterdam. (Foto: collectie Igor van Laere).


In het zonnetje

Pastoor Harrie van de Tillaart en het Theresiakoor uit Lennisheuvel hebben organist Karel Langenhoff gehuldigd. Tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest van het koor kreeg Langenhoff de parochiële gouden speld van verdienste. Langenhoff zet zich op vele fronten in voor de parochie.

Rommelmarkt De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 1 december van 13.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt gehouden. De toegang is gratis. Een tafel huren voor verkoop van spullen is mogelijk via tel.: 06-10 11 18 77 of e-mail: Kuijlen_wim@hotmail.com.

Afbeelding