Afbeelding
Foto: Wil van Alphen

BOXTELAAR BEDENKT WINNEND PRODUCT

'De Gouden Noot' voor innovatieve verpakking

De Gouden Noot klinkt als een onderscheiding voor een excellent musicus, maar niets is minder waar. Deze prijs is verbonden aan 's werelds meest prestigieuze verpakkingsinnovatiewedstrijd. Verhoeven Ontwerpburo, onderdeel van ITB Boxtel, heeft samen met het bedrijf Eurotrol De Gouden Noot gewonnen.

JAN HERMENS

Boxtelaar Toon van Geel is het brein achter de winnende verpakking, de ACU-Drop® II. Van Geel grapt: ,,Het toeval wil, dat ik, Toon, bassist ben bij vier verschillende muziekgroepen, waardoor het woord noot een dubbele betekenis krijgt. En draai mijn naam maar eens om, dan staat er noot. Toeval? Bovendien werkt het bekroonde product min of meer als de bekende drinkflesjes met een kapje dat zich bij het omhoogtrekken opent, maar dan precies omgekeerd."

'ROERDER'

De Boxtelse 'uitvinder' legt uit waar de ACU-Drop® II voor dient. ,,Het gaat om een innovatieve verpakking met twee compartimenten. Dit tweekamersysteem houdt verschillende bestanddelen gescheiden waardoor er geen voortijdige reacties tussen de componenten kunnen ontstaan. Als de gebruiker klaar is om de vloeistoffen of poeders te combineren, hoeft hij maar op een knop te drukken. De verpakking beschikt over een ingebouwde 'roerder'. Een paar keer schudden is voldoende om de bestanddelen te mengen en gereed te maken voor gebruik."

De ACU-Drop® II is volgens Van Geel bedoeld voor de medische wereld, om precies te zijn voor de in vitro diagnostiek. ,,Om een voorbeeld te geven van een toepassing: bij een bloedglucosetest heb je bloedplasma met glucose en bloedcellen nodig. Het plasma met glucose moet je apart houden van de bloedcellen, om te voorkomen dat deze de glucose afbreken. Dat kan in ons prijswinnende product."

HANS KAZAN

Voordat de uitvinding van Van Geel daadwerkelijk kon worden gemaakt, stroomde er aardig wat water door de Dommel. Van Geel vertelt: ,,Samen met Eurotrol zijn we begonnen met acht verschillende ontwerpen. Uiteindelijk hebben we in goed overleg gekozen voor een functionele en betrouwbare oplossing. Er lagen nogal wat productwensen toen we aan het project begonnen. Niet voor niets noemden we onze ACU-Drop® II in eerste instantie Hans Kazan. De leidinggevende van Verhoeven heet Hans. Daarnaast moest degene die alle gestelde wensen wilde invullen, welhaast een goochelaar zijn. Een interessante uitdaging voor mij."

De afdichtingen van de unieke, gepatenteerde verpakking bezorgden Van Geel het nodige denkwerk. ,,Daar stuitten we op moeilijkheden. Bij een van de eerste prototypes ontdekten we dat er na een etmaal wat vloeistof van het ene naar het andere compartiment liep. Dat was uiteraard niet de bedoeling. Door de materiaaldikte aan te passen en spuitgiet- en polijstprocessen te wijzigen, hebben we het probleem op kunnen lossen."

Vorige week donderdag mochten Verhoeven Ontwerpburo en Eurotrol De Gouden Noot in ontvangst nemen. Een trofee die niet toevallig bestaat uit een massief gouden walnoot, gevat in een transparant omhulsel. De walnoot staat symbool voor duurzame, effectieve en innovatieve verpakking. De wedstrijd is een initiatief van het NVC Nederlands Verpakkingscentrum en had voor het eerst plaats in 1958. Een competitie met traditie dus.

FINALISTEN

De jury is bij de beoordeling van de inzendingen niet over één nacht ijs gegaan. Eerst selecteerde ze tien finalisten uit veertig deelnemers. De tien finalisten presenteerden in de tweede juryronde hun producten. Daarna volgde een gefundeerd oordeel. De winnaar van De Gouden Noot en de negen andere finalisten waren te zien op de Creative Lounge van internationale verpakkingsbeurs ALL4PACK. Deze beurs vond plaats in Parijs en duurde tot en met vandaag, donderdag 29 november.

FOTO RECHTS: ACU-Drop® II is een unieke, gepatenteerde verpakking die volgens de prijswinnaars een revolutie teweegbrengt in de diagnostische medische markt. (Foto: Verhoeven Ontwerpburo).

FOTO ONDER: Toon van Geel en Peter Kuhn met De Gouden Noot. Kuhn zorgde ervoor dat Toon tijdens de uitreiking het woord kon voeren. (Foto: Wil van Alphen).

Afbeelding