Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

PROJECTKOOR BOXTEL ZINGT NOG EENMAAL IN PETRUSBASILIEK

Na 25 jaar valt doek voor kerstconcert

Na een kwart eeuw is het kerstconcert van het Projectkoor Boxtel in de Sint-Petrusbasiliek een echte traditie geworden. Toch valt na 25 jaar alsnog het doek. De oplopende kosten, afnemende sponsorbijdragen en vergrijzing binnen het koor doen het optreden de das om. Vrijdag 21 december kan er nog genoten worden van sfeervolle kerstliederen, gezongen door het koor.

Het concert in de Sint-Petrusbasiliek begint om 20.00 uur. Er zijn dan beeldschermen in het gebedshuis geplaatst zodat de aanwezigen in de zijbeuken ook zicht op het koor hebben. Daarnaast is er nog een uitvoering op zondag 16 december om 15.00 uur in de Sint-Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel. De toegang voor beide concerten is gratis. Er wordt wel een collecte gehouden om uit de kosten te komen. Het Projectkoor Boxtel staat tijdens de twee concerten samen met orkest en solisten op de bühne. De muzikale leiding is in handen van dirigent Kees Doevendans.

GLOEDVOL

Voorzitter Betty van Eekelen vindt het natuurlijk jammer dat er een einde komt aan de reeks. ,,We pakken altijd uit tijdens het kerstconcert, met solisten, een orkest, dat is niet niks. Het publiek is dat van ons gewend. Zo'n project kost veel geld en het aantal sponsors loopt terug. Financieel is het geven van deze grootschalige optredens voor het koor niet meer op te brengen. We hebben ervoor gekozen een periode van 25 jaar mooi af te sluiten, met gloedvolle concerten waarin we nog een keer alle registers opentrekken. De koorleden hebben hun eigen favoriete werken uit de afgelopen jaren mogen voordragen voor het programma. Daardoor krijgt dit een heel persoonlijk tintje. Het worden in alle opzichten bijzondere kerstconcerten, dat is zeker", vertelt ze.

De kerstconcertreeks begon 25 jaar geleden. Dirigent Adri Aalbers en organist Hans van der Haagen stonden aan de wieg van de serie. De eerste jaren was er slechts een concert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Dit optreden is na verloop van tijd uitgegroeid tot een succesvolle reeks in deze regio waarmee de kersttijd op sfeervolle wijze wordt ingeluid. Dat deze kerstconcerten een plaats in de harten van het publiek hebben verworven blijkt uit de goed gevulde kerken tijdens deze concerten.

SOLISTEN

Het Projectkoor bestaat uit 66 leden en wordt ondersteund door een orkest van twintig musici. Solistische medewerking wordt verleend door sopraan Kathelijn van Dongen, bas-bariton Rob Hazenberg, de fluitisten Jannemieke van Hemert en Inge IJpelaar, alsmede organist Tommy van Doorn.

Op het programma staan werken van onder meer Händel, Berlioz, Rutter, Haydn, Verdi en Adams.

Kijk voor meer informatie ook op: www.projectkoorboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Het koor is klaar om nog een laatste keer een mooi kerstconcert neer te zetten in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel en de Sint-Servatiuskerk in Schijndel. (Foto: Rini van Oirschot).