SKOH EN SKIPOS FUSEREN PER 1 JANUARI

Basisschool Esch verder onder vlag Cadans Primair

RENS VAN DEN ELSEN

De Sint-Willibrordusschool in Esch valt vanaf 1 januari onder Cadans Primair. De huidige SKOH (Stichting Katholiek Onderwijs Haaren) fuseert dan met Skipos (Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs Sint-Michielsgestel). Hiermee willen beide organisaties de toekomst van hun scholen veiligstellen en dalende leerlingenaantallen tegengaan.

Directeur Wilma van der Pol van de Sint-Willibrordusschool is positief over de fusie: ,,Het contact dat we nu hebben met de schooldirecteuren vanuit Skipos voelt goed. We versterken elkaar en dragen allemaal dezelfde visie uit. Daarnaast biedt deze fusie mogelijkheden voor onze medewerkers om eens op een andere school te gaan kijken en andersom. Dat juich ik alleen maar toe."

Het samengaan van de twee stichtingen is snel verlopen. SKOH en Skipos tekenden eind 2017 een intentieverklaring en halverwege dit jaar gaf ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toestemming. Daardoor wordt de fusie per 1 januari 2019 al een feit.

KWETSBAAR

Het verzoek om samen te gaan kwam vanuit SKOH omdat de huidige schaal van de organisatie, mede gezien de leerlingenkrimp, als kwetsbaar werd ervaren. Skipos was daarentegen niet actief op zoek naar een fusiepartner, maar ook binnen de scholen in en rond Sint-Michielsgestel wordt de daling van het aantal leerlingen merkbaar.

Het werd snel duidelijk dat onderwijsvisies en bestuursculturen van beide organisaties goed op elkaar aansluiten. Dat bespoedigde de beoogde fusie.


Gevulde dozen voor kansarme jeugd

Leerlingen van basisschool De Oversteek uit Liempde hebben 78 versierde schoendozen ingeleverd voor kinderen in arme landen. Deze zijn gemaakt voor de actie Schoenmaatjes van Edukans en gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed.

Schoenmaatjes is een jaarlijks terugkerende, landelijke actie. Nederlandse kinderen versieren en vullen een schoendoos, worden zo actief betrokken bij ontwikkelingssamenwerking en leren om spullen te delen met jeugd ver weg die het moeilijk heeft. Na een lange reis worden de schoendozen in Irak, Sri Lanka en Ghana uitgedeeld aan kinderen die leven in moeilijke omstandigheden, zoals wezen die uit een oorlogssituatie komen.

Het is het laatste jaar dat het project Schoenmaatjes wordt gehouden. Edukans stapt na 24 jaar over op het project Schoolmaatjes. Met deze nieuwe actie halen basisschoolleerlingen in Nederland geld op voor duurzame lesmaterialen in ontwikkelingslanden. De actieperiode wordt afgesloten met een online les met een klas in bijvoorbeeld India of Ghana.


Jan Verhoeven exposeert in D'n Liempdsen Herd

De vrolijkheid van het leven, dat is wat Jan Verhoeven met zijn schilderijen wil uitbeelden. Van zaterdag 1 december tot en met zondag 30 december exposeert hij zijn werken in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.

Verhoeven is in 1987 begonnen met tekenen en schilderen. Eerst schilderde hij voornamelijk bloemen met houtskool en pastelkrijt. Vanaf 1990 werkt hij met acrylverf op doek. Nu heeft de Liempdse kunstenaar een diverse stijl: zijn repertoire bevat zowel stillevens als portretten, maar ook moderne en abstracte werken. Verhoeven is al jaren deelnemer van het Liemps Kunstpad. Ook heeft hij meegewerkt aan het ganzenbord op de vloer van de kiosk in het Concordiapark.

De expositie is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag, van 11.00 tot 16.00 uur. Zondag 16 december is Jan Verhoeven aanwezig om toelichting te geven.


Wereldlichtjesdag

Tijdens Wereldlichtjesdag houdt Judith Marechal zondag 9 december van 18.30 tot 19.45 uur een herdenkingsviering voor overleden kinderen in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Bezoekers luisteren naar verhalen, gedichten en muziek. Aanmelden via telefoonnummer 06-49 11 88 77 of e-mail: judithmarechal@hotmail.com.


Herbruikbare kerstbomen bij De Schoffel

Bij biologische boerderij De Schoffel in Boxtel zijn net als vorig jaar kerstbomen voor hergebruik verkrijgbaar.

Liefhebbers kunnen kiezen uit drie soorten, namelijk de traditionele fijnspar, de Servische spar en de relatief nieuwe Abies fraseri.

Kerstbomen 'recyclen' is klimaatneutraal. De bomen worden op eigen land gekweekt zonder chemische middelen en kunnen een aantal jaren achtereen rond kerst in de huiskamer staan. Het is de bedoeling dat de kopers hun boom begin januari terugbrengen naar De Schoffel. Ze gaan voorzien van een label de grond weer in. In 2019 kunnen de eigenaars hun boom dan terugvinden en opnieuw gebruiken. De prijzen van de herbruikbare sparren zijn vergelijkbaar met die van andere kerstbomen. Kerstbomen reserveren kan tot 1 december in de winkel aan de Mijlstraat 34 in Boxtel.


Sinterklaas Selissenwal

Sinterklaas brengt zaterdag 1 december een bezoek aan de wijk Selissenwal. Om 13.00 uur start de optocht onder begeleiding van de Red River Band vanaf de hoek Frederik Jan Ottostraat en de Keizerstraat. Daarop volgend barst het Grote Sinterklaasfeest los in gemeenschapshuis De Walnoot. Voor kinderen tot en met acht jaar is er een verrassing. De middag is gratis toegankelijk.