Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OMROEP BRABANT EN SNS BANK HELPEN DE VOEDSELBANK

Koop een extra blik voor een ander

JULES HAMELEERS

Niet iedereen kan van een overvloedig kerstdiner genieten tijdens de feestdagen. Daarom vraagt onder andere de Voedselbank Boxtel van maandag 3 tot en met vrijdag 14 december extra aandacht voor mensen die onder de armoedegrens leven. Ondersteund door de SNS Bank en Omroep Brabant wordt er een grootschalige inzameling van houdbare voedingsproducten gestart.

Al enkele jaren slaan regionale omroepen en de Voedselbank de handen ineen om mensen die niet rondkomen aan eten te helpen. In Noord-Brabant sluit nu ook de SNS Bank bij de actie aan. ,,Vorig jaar heeft onze bank bijgedragen aan de actie met L1", vertelt Chi-Ming Chan van het SNS-filiaal in Boxtel. ,,Het is in Limburg vorig jaar op een positieve manier uit de hand gelopen. Er is toen veel meer ingezameld dan gedacht, waardoor we in Brabant nu ook wilden aanhaken bij de actie."

FLYEREN

Voorbeelden van producten die worden ingezameld zijn rijst, pasta, soep uit blik of pak, muesli, filterkoffie en houdbare melk. Deze kunnen in Boxtel worden ingeleverd bij de SNS Bank aan de Rechterstraat, Schoenmaker Bas in winkelcentrum Oosterhof en bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat 5. In Liempde is er ook een verzamelpunt: drogist Bewust Beter (Nieuwstraat). Versproducten worden niet afgeslagen, maar geconserveerd eten heeft de voorkeur. Hiermee kunnen mensen over een langere periode geholpen worden, geeft voorzitter Arjen Witteveen van de Boxtelse Voedselbank aan.

Er wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de actie. Op zaterdag 8 december gaan medewerkers van de Voedselbank bij alle supermarkten in Boxtel flyeren. Hiermee roepen ze winkelend publiek op om een houdbaar product extra te kopen en dat vervolgens te schenken aan de Voedselbank. Daarnaast kunnen mensen spaarpunten van Douwe Egberts inleveren bij verschillende supermarkten in Boxtel, waardoor de Voedselbank koffie krijgt voor hun hulpbehoevenden.

FOTO BOVEN: Arjen Witteveen van de Voedselbank (links) en Chi-Ming Chan van SNS (rechts) zijn klaar om alle houdbare producten te ontvangen.

(Foto: Jules Hameleers).


KLANTEN 'HET GOED' BESPAREN RUIM ZEVEN KILOTON AAN CO2

Green Friday staat stil bij het milieu

De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel (duurzaamheid) stak vrijdag de handen uit de mouwen in kringloopwinkel Het Goed. Reden was Green Friday, de duurzame variant van Black Friday, waarbij winkels met grote kortingen strooien in de aanloop naar de feestdagen.

Volgens Het Goed zorgt Black Friday juist voor extra uitstoot van CO2 en daarom wilde zij wat terugdoen. Elke kilo aan hergebruikte spullen, levert volgens de organisatie CO2-besparing van een kilo op. Ad Vogels, vestigingsmanager van het kringloopwarenhuis in Boxtel en Schijndel gaf daarbij aan: ,,Mensen blijven maar kopen. Maar het is een keer afgelopen met de grondstoffen in de wereld. Wie het milieu een warm hart toedraagt, koopt vaker gebruikte spullen."

BESPARING

Om dat extra te stimuleren werd vrijdagmiddag door Vogels en Wendy Adams van de kringloopwinkel bekend gemaakt hoeveel uitstoot er bespaard is door klanten van de Boxtelse vestiging. De wethouder kreeg hiervoor een cheque uitgereikt. Dat resulteerde in 2018 in ruim 720.000 kilo minder CO2-uitstoot door 863 ton aan goederen in te zamelen en te verkopen. Ook de Green Friday-acties in de kringloopwinkels in Schijndel en Best realiseerden een flinke besparing.

AAN DE SLAG

Het bleef voor Van de Wiel niet alleen bij het in ontvangst nemen van de cheque. Hij ging ook aan de slag in de zaak en het magazijn en kreeg uitleg over het reilen en zeilen in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6. ,,Ik heb genoten van de betrokkenheid en het enthousiasme van alle medewerkers", gaf de wethouder na afloop aan.

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel nam afgelopen vrijdag niet alleen een besparingscheque in ontvangst bij Het Goed. Hij kreeg ook uitleg over wat de kringloopwinkel doet. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding