Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOFJES RONDUUTJE EN STENEN KAMER DOOR RINGETJE TE HALEN

Rommelige tuinen verdwenen

RENS VAN DEN ELSEN

Tevreden kijkt ze naar de nieuwe voortuinen aan het Ronduutje en de Stenen Kamer in de Boxtelse wijk Breukelen. ,,Het is prachtig geworden", zegt bewoonster Ans Beenen (75). Zelf heeft ze ook de handen uit de mouwen gestoken om de hofjes er weer spic en span uit te laten zien. Ze was niet voor niks de initiatiefnemer van de opknapbeurt.

,,Dat was ook wel nodig hoor", zegt ze niet veel later, als ze in haar woonkamer van haar huurappartement zit. ,,Ik vond het jammer dat er zoveel geld werd uitgegeven aan nieuwe badkamers en keukens, maar dat de rommelige voortuinen bleven liggen." Daarom stapte ze, samen met de vriendin van haar buurman, naar woonstichting Sint-Joseph om te vragen of daar iets aan gedaan kon worden.

Daar gaven ze de twee gelijk, maar vonden ze óók dat de huurders zelf ook aan de slag moesten en er voldoende biodiversiteit aanwezig moest blijven. Samen kwamen ze tot een plan om de tuinen meer uitstraling te geven, onderhoudsvriendelijk te maken én goed voor de natuur.

Vorige week was het zover en gingen de boompjes en planten de grond in. De middelste tuinen zijn voorzien van grind, een paar bomen en enkele struiken. De buitenste tuinen hebben meer groen, daar zijn veel bodemdekkende planten gezet.

GEMAKKELIJK

Omdat het gros van de mensen door verschillende omstandigheden niet of slechts ten dele in staat is om een tuin te onderhouden, moest er een gemakkelijke oplossing komen. ,,De ene bewoner wilde en kon meer doen dan de andere, daar moesten we wel een middenweg in zien te vinden. De voortuinen horen bij de benedenwoningen, maar in goed overleg helpen de bewoners die boven wonen ook mee in het klein onderhoud", vertelt projectleider Anja Maas van Sint-Joseph.

Binnenkort krijgen alle tuinen nog een laag hekje om het geheel af te maken. Vervolgens is Sint-Joseph verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Met deze samenwerking hoopt de woonstichting een voorbeeld te geven voor meer tuinen in Boxtel.

FOTO ONDER: Ans Beenen (rechts) nam het initiatief om de voortuinen van de huurwoningen in de straten Ronduutje en Stenen Kamer een nieuw aanzicht te geven. (Foto: Peter de Koning).