Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE, SINT-JOSEPH EN ZORGGROEP ELDE MAKEN BALANS OP

'Seniorenhulp nu al succes in Boxtel'

Hoewel de proef pas vier maanden loopt, kan al voorzichtig geconcludeerd worden dat de inzet van seniorenhulp in appartementencomplex Molenhof een succes is. Nog zes maanden wordt bekeken welke ondersteuningsbehoefte zelfstandig wonende ouderen hebben.

LINDA VAN DE WIEL

De pilot is een initiatief van de gemeente Boxtel, woonstichting Sint-Joseph en Zorggroep Elde. Het is bewust gestart in Molenhof omdat er in dit wooncomplex een actieve en betrokken bewonerscommissie is. Dat de huurders van de 59 appartementen betrokkenheid richting elkaar tonen, wordt duidelijk wanneer een dame op leeftijd richting seniorenhulpen Hanneke Schuurmans en Eugenie van Uden loopt: ,,Er ligt bij een appartement bij mij in de hal al twee dagen een pakketje bij de voordeur. Kunnen jullie even kijken of alles in orde is?"

Directeur Eric Hardy van Zorggroep Elde vindt het een mooi voorbeeld van de meerwaarde van een seniorenhulp. ,,De bewoners weten Hanneke en Eugenie al prima te vinden", geeft hij aan.

En ook het tweetal zelf is actief in het kennismaken met de bewoners. ,,We zijn bij iedereen op bezoek geweest. En sommigen treffen we vaak omdat ze koffie komen drinken of deelnemen aan een activiteit in de ontmoetingsruimte", vertelt Schuurman, die net als collega Van Uden vijftien uur per week werkzaam is in Molenhof. Van Uden vult aan: ,,Niet alle bewoners zoeken ons op, maar mensen zijn wél blij dat we er zijn. Vorige week gaf een bewoner dit nog aan."

OOSTERSE FILOSOFIE

Naast hulp op aanvraag, het verrichten van hand- en spandiensten en het bieden van een luisterend oor, hebben de seniorenhulpen ook een signalerende functie. Het kan hierbij gaan om een vraag over lidmaatschap van een vereniging, de behoefte aan een vrijwilliger of professionele hulp. ,,In het laatste geval nemen we contact op met familie. Zij zet dit verder in gang", vertelt Schuurmans. ,,Indien er behoefte is aan een vrijwilliger, schakelen we welzijnsorganisatie ContourdeTwern in. Zo hebben we voor een bewoner zelfs een vrijwilliger gevonden die kennis heeft van Oosterse filosofie."
De seniorenhulpen hebben dus een veelomvattende taak. Opvallend is dat deze pilot nergens anders in Nederland loopt. Hardy: ,,Er zijn wel vergelijkbare projecten, maar die worden gedragen door vrijwilligers." Inge Huisman, manager sociaal beheer en communicatie van Sint-Joseph, weet waarom: ,,Niemand is verantwoordelijk voor deze doelgroep of neemt de verantwoordelijkheid. De ouderen in Molenhof, met een gemiddelde leeftijd van 86 jaar, wonen zelfstandig. Maar er is wél zorg nodig."

Om deze reden hebben de gemeente, de woonstichting en Zorggroep Elde de koppen bij elkaar gestoken en hun verantwoordelijkheid genomen. ,,Wij hebben alle drie een sociaal hart en willen iets doen voor deze doelgroep", aldus Hardy.

Ook Martien Bodelier, werkzaam als beleidsfunctionaris bij de gemeente, erkent dit. ,,Wij geloven in dit project. En natuurlijk hopen we op deze manier een veel duurdere opname in een verpleeghuis te voorkomen of uit te stellen." Bodelier denkt aan nog meer vormen van samenwerking. ,,Denk aan de supermarkt. Waarom geen samenwerking of dependance in de echt nabije omgeving. We benaderen de vraag andersom. Dus niet: 'Wat hebben wij in de aanbieding?' Maar: 'Waar loopt de burger tegenaan?'."

LANDELIJKE AANDACHT

De proef seniorenhulp krijgt ook landelijke aandacht. ,,Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid, is op de hoogte gebracht van het project en informeerde onlangs zélf in Boxtel naar de stand van zaken", aldus Hardy. De partners hebben dan ook goede hoop op uitbreiding. Bodelier: ,,Wij denken dan aan de inzet van medewerkers in de wijk. Natuurlijk hopen we dat ook zorgverzekeraars enthousiast worden. Nu bekostigen wij de seniorenhulpen gezamenlijk, maar uiteindelijk zal een ander de kosten moeten dragen."

FOTO BOVEN: Bewoners komen op maandagmiddag bijeen om samen te knutselen en te buurten. Seniorenhulp Hanneke Schuurmans (rechts) helpt mee. (Peter de Koning).


FilmPodiumScopia toont kerstfilm in Muziekhuis

FilmPodiumScopia vertoont maandag 10 december om 20.15 uur in het Muziekhuis aan de Passage Riche 4 de film The Nativity Story.

Deze film uit 2006 vertelt het verhaal van Jozef en Maria vanaf twee jaar voor de geboorte van Jezus. Door een wonder wordt Maria zwanger en trekken ze richting Bethlehem, waar haar kind geboren wordt. Het is een verhaal over liefde en lotsbestemming, over onheil en onderdrukking en over een kind dat de geschiedenis van de wereld zou beïnvloeden.

Kaartjes voor de film kosten 8,50 euro en zijn te bestellen via www.podiumboxtel.nl of in de voorverkoop verkrijgbaar in Boxtel bij cadeauwinkel Hebbes (Markt), supermarkt Jumbo (Oosterhof) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat 35), maar ook op de avond zelf. Pinnen is dan echter niet mogelijk.