SONY DSC
SONY DSC Foto: Albert Stolwijk

RUIM HONDERD BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wandel of fiets met app langs alle Boxtelse kunst

De gemeente Boxtel en Kunstloc Brabant hebben vrijdag 23 november de Kunstroute Boxtel gelanceerd in de app Brabant Vertelt. Deze mobiele fiets- of wandelroute voert liefhebbers langs bijna honderd bezienswaardigheden. ,,We zijn trots op het groot aantal prachtige kunstwerken in de openbare ruimte. Die verdienen een eigentijds podium", vindt cultuurwethouder Marusjka Lestrade.

Brabant Vertelt is een app met wandel- en fietsroutes in de hele provincie en is gratis beschikbaar voor zowel iOS en Android smartphones. Kunstliefhebbers komen nu dus ook langs veel kunstwerken in Boxtel en omstreken. Er zijn niet alleen bijzondere creaties te zien, maar ook gedichten, natuur en 'sprookjesachtige' omgevingen komen aan bod. ,,Als inwoner bekijk je door de app de gemeente door andere ogen. Je ziet zaken die je normaal zo voorbij zou rijden. Je herontdekt als het ware je eigen leefomgeving", aldus wethouder Lestrade.

SAMENWERKING

De gemeente heeft Kunststichting Boxtel, kunstenaars en eigenaren van de creaties in de route betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe route. Zij zorgden onder meer voor achtergrondinformatie en interessante verhalen bij de kunstwerken. Deze inhoud is vervolgens door cultuurorganisatie Kunstloc Brabant op een interactieve manier verwerkt in de al langer bestaande app Brabant Vertelt. Met beeld, tekst en audio neemt Brabant Vertelt je mee door Boxtel. ,,Op deze manier kun je op een innovatieve wijze kennismaken met de werken en hun makers", aldus een woordvoerder van Kunstloc Brabant.

STRUINROUTE

In de kunstroute lopen bezoekers niet van punt naar punt, maar 'struinen' zij door de gemeente. De gebruiker kiest zelf de meest interessantste weg langs de kunstwerken van Boxtel. ,,Dit zorgt ervoor dat eenieder volledig een eigen route kan bepalen die aansluit op de zijn of haar interesses en mogelijkheden. Bijvoorbeeld langs moderne of religieuze kunstwerken", vertelt de woordvoerder van Kunstloc.

De app Brabant Vertelt is gratis downloaden in de App Store of Google Play Store voor de smartphone of tablet. Zoek vervolgens binnen de naar de route in Boxtel. Meer informatie over de route-app staat op www.brabantvertelt.nl.

FOTO LINKS: De bronzen sculptuur van Jas de Keistamper aan de Rechterstraat is een van de vele kunstwerken op de route in de app Brabant Vertelt. (Archieffoto: Albert Stolwijk).