Afbeelding
Foto:

SINTERKLAAS ONTSTEEKT DIT JAAR KERSTLICHTJES IN LIEMPDE

Actie levert 11.699 euro op voor clubs

JOLEEN VAN ROOIJ

Met het ontsteken van de lampjes van de kiosk werd zaterdagavond in het Concordiapark de aftrap gegeven voor de jaarlijkse kerst- en winteractiviteiten in Liempde. Dit werd gedaan door... Sinterklaas. ,,Om de ondernemers te ontlasten tijdens de toch al drukke decembermaand, hebben we een aantal activiteiten zoals de kerstmarkt van Liemt Lopt Uit en de bekendmaking van het resultaat van de spaaractie Op Liemt Gemunt een maand vervroegd", legt Ruud Bouwmans van Het Struifhuis desgevraagd uit.

René Knoops van Liemt in het Licht vertelde de ruim honderd belangstellenden dat door donaties van particulieren en enkele sponsorbedragen een mooi begin gemaakt was om het spaarpotje te vullen. Daarmee kunnen de duizenden kerstlampjes, die Liempde sinds tien jaar in een kerstsfeer brengen waar nodig vervangen worden. ,,Dit is een mooie reden om ook bij de gemeente aan te kunnen kloppen voor een financiële bijdrage", aldus Knoops. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook meteen aan Sinterklaas te vragen of hij niet wat lampjes kon sponsoren. Waarop sint sprak: ,,René, ik zou beginnen om eerst vanavond je schoen maar eens te zetten." Na wat kwinkslagen over en weer brak het officiële moment aan waarop het totaalbedrag van Op Liemt Gemunt bekend werd gemaakt.

SPAARBUIS

Er werd het afgelopen jaar door de Liempdse consumenten voor een bedrag van 11.699 euro aan oranje muntjes gespaard. Dit bedrag werd zaterdagavond in de vorm van cadeaubonnen verdeeld onder de veertig deelnemende verenigingen. In de spaarbuis van Jong Actief Sportief Liempde (JAS) zat het hoogste aantal gespaarde muntjes: 8.430 stuks. Hierna volgde Jeugdvakantieweek Liempde met 7.967 muntjes en op de derde plaats stond voetbalclub DVG met 5.506 stuks. Voorafgaande aan de bekendmaking kregen alle deelnemende verenigingen een stekker met daaraan een lampje die zij in een speciaal hiervoor ontworpen paneel mochten steken. Bij drie verenigingen die mee hadden gewerkt aan de kerstmarkt, ging de lamp daadwerkelijk branden. Deze clubs ontvingen hiermee een extra bedrag van tweehonderd euro. De vijf verenigingen die niet aanwezig waren bij de bekendmaking, kunnen volgens de organisatie in principe geen aanspraak maken op het gespaarde bedrag. ,,Maar we zullen de statuten hierop nog eens grondig nalezen", gaf Bouwmans aan.

TEGENVALLEN

De kerstmarkt Liemt Lopt Uit viel zaterdagmiddag zowel qua bezoekersaantal als deelnemende verenigingen wat tegen. Tussen vier en zes waren er verspreid over het centrum van Liempde diverse sfeervolle kraampjes geplaatst waar ondernemers samen met deelnemende verenigingen van de muntjesactie leuke activiteiten aanboden. ,,Van de veertig deelnemers die meedoen aan de spaaractie, hebben slechts zeventien verenigingen meegewerkt aan de kerstmarkt, waardoor er maar weinig kraampjes verspreid door het centrum van Liempde stonden. We hadden gehoopt op een lint door het centrum van minstens veertig stands. Deze dag wordt binnenkort zorgvuldig geëvalueerd om vervolgens een besluit te nemen hoe we het volgend jaar gaan organiseren", aldus Bouwmans.

FOTO BOVEN: Tijdens Liemt Lopt Uit werd het eindbedrag van de spaaractie Op Liemt Gemunt bekend gemaakt. (Foto: Albert Stolwijk).



LINTJE VOOR KOORDIRIGENT PETER AARSSEN

Koninklijke onderscheiding voor muzikale Gemondenaar

Peter Aarssen (71) uit Gemonde heeft zaterdagavond een koninklijke onderscheiding gekregen. Tijdens de viering van het Sint-Ceciliafeest van het Gemengd Pauluskoor in Schijndel werden de versierselen uitgereikt. Aarssen werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1982 zet Aarssen zich als dirigent in voor het Gemengd Pauluskoor in Schijndel. Hij leidt de wekelijkse repetitie en dirigeert het koor tijdens de kerkdiensten. Daarnaast verzorgt de Gemondenaar de aankoop van de partituren, kopieert de gezangen en maakt de misprogramma's. In die hoedanigheid, maar ook als organist, zet Aarssen zich ook in voor de muzikale verzorging van bruiloften en uitvaarten.

In de periode 1984-2010 was Aarssen docent muziek op ROC De Leijgraaf, met vestigingen in onder meer Veghel en Uden. Naast het verzorgen van muzieklessen voor leerlingen, organiseerde hij de kerstvieringen, begeleidde hij wekelijks muziekactiviteiten voor cliënten met een verstandelijke beperking, ondersteunde hij muzikaal personeelsuitstapjes, feesten en diploma-uitreikingen en was hij lid van de schoolband.

NIET STILZITTEN

Sinds 2010 is de muzikale Gemondenaar gepensioneerd. Maar stilzitten is er voor hem niet bij. Hij verzorgt hij als vrijwilliger van 'Aan tafel' liedjesmiddagen voor licht dementerenden en mensen met een beperking in zorgboerderij Dommelhoeve, verzorgingstehuis Odendael in Sint-Oedenrode en Het Andere Wonen in Schijndel.

Sinds 2012 verleent Aarssen samen met zijn vrouw mantelzorg aan mevrouw Aarns in Boxtel. Al tijdens de ziekte van haar echtgenoot was de Gemondenaar er altijd voor hulp en bijstand, en dat bleef zo na diens overlijden in 2014.

FOTO LINKS: Peter Aarssen kan het nog niet geloven dat hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: gemeente Sint-Michielsgestel).

Afbeelding