Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STEVIGE STEIGER EN VEEL VLAGGETJES

Sinterklaas komt aan in sfeervol haventje in Esch

CARRY DIRCKX

Vol nóg iets meer verwachting klopten zondag de harten van de kinderen in Esch. Dit jaar zou Sinterklaas namelijk voor het eerst aanmeren in het nieuwe haventje van het dorp. De vlag van de goedheiligman hing er al enkele dagen van tevoren feestelijk te wapperen. En gelukkig wist Sint-Nicolaas waar hij moest zijn. Hij was zelfs blij met zijn nieuwe, sfeervolle aankomstplek, mét stevigere steiger dan voorgaande jaren.

Het is inmiddels traditie in Esch dat de pieten al eerder in het dorp zijn, verspreid over diverse pleintjes in het dorp. Ze spelen er met de kinderen, delen pepernoten uit en nemen de kleintjes mee naar de intocht. Het leverde een mooi beeld op: tegen half drie marcheerde fanfare Sint-Willibrordus richting het haventje, gevolgd door een bonte stoet. De 5-jarige Maas vertelde dat hij had gevoetbald met de pieten. En natuurlijk zaten zijn jaszakken vol pepernoten.

BOOTJE

In het haventje wachtten de kinderen, de fanfare, de burgemeester en de twee jeugdburgemeesters Puck en Benthe vol spanning op de komst van de boot. Spreekstalmeester Hans van Bussel voerde de spanning verder op. ,,Goed zingen, hè", zei hij tegen de kinderen en er werd 'Zie ginds komt de stoomboot' ingezet, begeleid door de fanfare.

En van welke kant kwam de snoepgoedfilantroop eigenlijk aanvaren? Terwijl alle ogen gericht waren op de brug over de Haarenseweg, kwam de goedheiligman vanaf de andere kant. ,,Hier rechtdoor! En hier rechtsaf", schreeuwde Van Bussel over het water. Het prachtige bootje leverde toch wat teleurstelling op bij de 7-jarige Hannah. ,,Het is maar een kleintje!", zei ze. ,,Ik dacht dat hij met de stoomboot zou komen!"

VLAGGETJES

De burgemeester van Haaren, Jeannette Zwijnenburg en de twee jeugdburgemeesters heetten Sinterklaas van harte welkom op Essche bodem. De goedheiligman was op zijn beurt blij in het dorp te zijn. En deze keer 'op een stevige steiger'.

Vervolgens ging het feest door in dorpshuis De Es. Daar was nog een verrassing voor de Sint: alle kinderen hadden op school vlaggetjes gemaakt, waarmee de zaal van het dorpshuis versierd was. De vriendelijke bisschop heeft ook weer een slaapkamer in Esch. Die is te bezoeken op vrijdag 30 november van 18.30 tot 19.30 uur en op maandag 3 en dinsdag 4 december van 15.00 tot 16.00 uur. De slaapkamer is in De Opgang, naast de pastorie.

FOTO ONDER EN LINKS: Opgewacht door veel hulppietjes en -sinterklazen kwam de goedheiligman zondag veilig aan in Esch. (Foto's: Albert Stolwijk).


GOEDHEILIGMAN OP BEZOEK IN GEMONDE

Teun toont talent aan Sinterklaas en zijn pieten

De goedheiligman had het zondag maar druk. Naast Esch en Lennisheuvel (zie elders op deze pagina) bracht hij ook een bezoek aan Gemonde. Daar wilde hij graag alle talenten van de kinderen zien en dat gebeurde. Terloops bracht de Sint ook alle ouders nog aan het schaterlachen.

RENS VAN DEN ELSEN

Al ruim voordat Sinterklaas met zijn koets door Gemonde trekt, heeft Teun Korting zijn drumstel klaargezet. Ter hoogte van het kruisbeeld aan het Kerkeind, staat de zesjarige Gemondenaar geduldig te wachten. ,,Zenuwachtig? Nee hoor! Ik heb al vaker gedrumd, maar nog nooit voor de Sint", zegt hij resoluut. ,,En nee, ik kan toch geen liedje spelen op een drumstel. Ik ga een leuk ritme ten gehore brengen", vervolgt hij. Als dan de eerste pieten voorbij komen en hem al complimentjes geven, begint Teun sneller te drummen, aangemoedigd door zijn vader. Sinterklaas stopt zelfs even voor hem en steekt zijn duim omhoog. De jonge drummer heeft er zichtbaar plezier in, want als de hele stoet al lang en breed voorbij is, zit hij nog te spelen. En tot zijn grote vreugde mag hij even later in de kiosk zijn kunstje nogmaals te vertonen. Dit keer echter zonder drumstel, maar op een drietal pieten die als trommels fungeren.

NIEUWSGIERIG

Sinterklaas is trots op wat de kinderen allemaal laten zien. Van breakdancen tot pepernoten eten, het komt allemaal voorbij. Toch is de goedheiligman nog nieuwsgierig naar één talent, dat van schooldirecteur Linsey Stolwijk. ,,Ik kreeg een brief van de burgemeester dat de meesteres iets zou laten zien, nou daar ben ik wel héél nieuwsgierig naar", zei de Sint schalks en tot grote hilariteit van de aanwezige ouders en opa's en oma's.

Na de intocht en de acts in de kiosk was er voor alle jeugd van Gemonde nog een gezellig sinterklaasfeest in zaal De Schuif. ,,Alle kindjes zijn lief geweest, dus iedereen mag zijn schoentje zetten vanavond", besloot de goedheiligman.

FOTO RECHTS: Teun mocht nog even drummen op een aantal pieten in de kiosk. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding