Sinterklaas legt de kinderen uit via welke route hij met zijn pieten van Spanje naar Nederland is gekomen. Deze week mochten leerlingen van de Boxtelse basisscholen op bezoek komen in het kasteel waar de Sint verblijft.
Sinterklaas legt de kinderen uit via welke route hij met zijn pieten van Spanje naar Nederland is gekomen. Deze week mochten leerlingen van de Boxtelse basisscholen op bezoek komen in het kasteel waar de Sint verblijft. Foto: Peter de Koning

SINTERKLAAS EN PIETEN NEMEN INTREK IN BOXTELS KASTEEL STAPELEN

Heel Boxtel is 'Stapel op Sint'

Terwijl haar broertje Tim van twee jaar stiekem versgebakken pepernoten pikt van de bakpieten, haalt de zevenjarige Vera circusachtige capriolen uit op het oefendak. Haar wangen zijn nog rood van de rondgang door het kasteel van de goedheiligman. ,,Ik ben net op bezoek geweest bij Sinterklaas. We begonnen in de pakjeskamer", vertelt ze enigszins verlegen. ,,Later gingen we naar de werkkamer en daar was de Sint zelf ook." Hoewel ze haar verlanglijstje vandaag niet aan de goedheiligman gaf, weet Vera precies wat ze als cadeautjes in haar schoen wil: ,,Loombandjes en stiften."

PIETENCURSUS

Een bezoek aan kasteel Stapelen, waar de Sint tijdens zijn verblijf in Nederland logeert, is net als voorgaande jaren een magische ervaring voor de kleintjes. ,,Stapel op Sint is na vier jaar een begrip aan het worden in Boxtel, een merknaam bijna", vertelt medekartrekker Wim Ketelaars. ,,We merkten dit al tijdens de intocht, die beter bezocht is dan voorgaande jaren."
Het evenement kende daarmee dan ook een goede start. ,,De eerste schoolbezoeken, voor kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 zijn supergoed verlopen. En natuurlijk is er veel media-aandacht voor het evenement waardoor het steeds meer bekendheid krijgt", aldus Ketelaars.
Naast bekender wordt Stapel op Sint ook steeds professioneler. ,,Het draaiboek is top en iedereen weet wat hij moet doen. De pieten krijgen een verplichte cursus waarin zij leren goed in te spelen op situaties en áltijd kindvriendelijk te zijn."
Hij vervolgt: ,,Een andere toevoeging is het pietenorkest. Dat speelt op de binnenplaats sinterklaasliedjes en gaat sinds vorig jaar ook 'on tour' langs de winkelcentra Oosterhof en Selissen én in het centrum."

SPANNEND

Fenna van bijna vier jaar is ook al bij de goedheiligman op audiëntie geweest. ,,Ik heb hem een sticker gegeven. Hij gaat hem in zijn boek plakken." Veel tijd om te kletsen heeft de bijna-kleuter overigens niet. Ze is in de pietengymzaal aan het sjoelen met pepernoten en andere circusspelletjes aan het doen.
Een kamer verder zijn de pieten in een heerlijk geurende bakkerij druk in de weer met pepernoten en speculaaspoppen bakken. Opvallend hierbij zijn de vele 'hulppietjes'. Daan (6) komt helemaal uit Amsterdam om Sinterklaas te ontmoeten. ,,Ik ben nog niet in het kasteel geweest. Ik wilde graag pepernoten bakken. En stiekem vind ik het ook een beetje spannend om naar binnen te gaan", geeft hij schoorvoetend toe.

STAR WARS

De eveneens zesjarige Jens vindt het niet spannend om de goedheiligman in levenden lijve te ontmoeten. Samen met zijn oudere zus, jongere broertje én opa en oma is hij richting het kasteel getogen. De eerste ruimte waar hij komt is de pakjeskamer waar de pieten actief zijn met het inpakken van de mooiste cadeaus. ,,Ik zie hier niks staan van mijn lijstje", zegt hij onderzoekend. ,,Ik wil graag een bal die licht geeft en een pop van Star Wars."
De pieten maken er intussen een zooitje van en laten tot schrik van de kleintjes zelfs cadeautjes kapot vallen. ,,Gewoon inpakken", klinkt het stoer uit de mond van één van de kinderen.

Een van de andere hoogtepunten van de rondleiding door de waterburcht is natuurlijk een bezoek aan de Sint zelf. Gezeten op een prachtige troon maakt hij een praatje met de kinderen. ,,Het bevalt me uitstekend in dit prachtige kasteel", vertelt de vriendelijke bisschop uit Spanje. ,,Ik ga vanavond wel vroeg naar bed, want vannacht gaan mijn paard Amerigo en ik de daken weer op om schoenen te vullen."

HARTJESONDERBROEK…

Slapen doet de Sint in zijn prachtige slaapkamer, waar onder meer zijn ringen uitgestald zijn. Toverpiet toont intussen stiekem de kledingkast van de goedheiligman, waar een onderbroek met hartjes ligt…
Jens toont zich na het toverachtige bezoek onder de indruk. ,,Ik vond alles leuk", stamelt hij. En even later: ,,Het kasteel was supermooi versierd. Maar het allermooiste vond ik toch de ringen."

Zaterdag 1 december zijn bezoekers welkom tussen 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Zondag 2 december tussen 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. De laatste bezoekers mogen tot een half uur voor sluitingstijd naar binnen. Meer informatie is te vinden op www.stapelopsint.nl.

(Foto's: Peter de Koning).

De Circuspieten leren de kinderen allerlei kunstjes. Zoals deze piet, die het diabolo-spel goed heeft kunnen overbrengen op zijn nieuwe hulpje.
Sint zonder pepernoten kan natuurlijk niet. Daarom is er ook een bakkerij in het kasteel.
Een goede piet weet hoe hij door een schoorsteen moet manoeuvreren.
De Postpiet bracht niet alleen pakjes rond, ook kinderen liet hij een stukje meerijden.
Vol ongeloof kijken deze kinderen in de slaapkamer van de goedheiligman naar de sieraden die hij dagelijks draagt.