Afbeelding
Foto: Piet van Oers

PAADJESMAKERS-TOCHT BOXTEL-VUGHT

Wandelroute ter ere van 150 jaar witte zusters

In de serie wandelboekjes van De Paadjesmakers uit 's-Hertogenbosch is editie 16 verschenen: de Witte Zustersroute. Die voert van NS-station naar station Vught. De route is ontwikkeld en geschreven door Marina van Dalen, werkzaam bij de witte zusters, samen met Rijkert Knoppers en Maarten Sterneberg van De Paadjesmakers. Aanleiding hiervoor is het 150-jarig bestaansjubileum dat de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, zoals de witte zusters voluit heten, volgend jaar vieren.

De wandelroute loopt niet alleen langs woon- en werkplekken van de missiezusters, maar belicht ook andere congregaties in de driehoek Boxtel-Esch-Vught: Missionarissen van Afrika (witte paters), paters assumptionisten, Fraters van Tilburg, paters scheutisten en zusters JMJ.

Beginnend bij station Boxtel voert de route wandelaars via kasteel Stapelen, Villa Phaf (Rechterstraat) en Museum Vekemans (Stationsstraat) naar het Wereldhuis (Achterberghstraat). Via Sparrenrijk komen mensen uit bij het voormalige klooster Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch. Hier kunnen zij kiezen voor de hoofdroute richting Sparrendaal ten westen van Vught (17,5 kilometer) of de iets kortere variant langs kloosterhotel ZIN (15 kilometer). Beide routes eindigen bij station Vught.

In het eerste gedeelte van het 24 pagina's tellende wandelboekje staat achtergrondinformatie over de religieuze instituten, volop belicht met foto's en anekdotes. In het tweede gedeelte vinden wandelaars een gedetailleerde routebeschrijving met heldere kaartjes waarop ook horeca en bankjes staan aangegeven.

Het boekje met de Witte Zusters-route kost twee euro en is in Boxtel en Vught te koop bij boekhandel Bruna. Bestellen kan ook via website www.depaadjesmakers.nl of e-mail: info@wittezusters.nl.

FOTO BOVEN: 110 jaar nadat de congregatie er haar intrek nam, verlieten de witte zusters in 2005 klooster Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch. Enkele jaren later werden er appartementen in gerealiseerd; in de kloostertuin verrezen huizen voor starters op de woningmarkt. (Foto: Piet van Oers, 2004).


Kribbeproject van start voor opvanghuis Laetitia Liempde

Sinds deze week staan in alle kerken van de Heilig Hartparochie weer kribbes waarin mensen houdbare voedselwaren, schoonmaakmiddelen et cetera kunnen deponeren die ten goede komen aan opvanghuis Laetitia in Liempde. Alles is welkom, echter kleding is er ruim voldoende. ,,Met hun hulp doen mensen goed voor de armen en voor hun hart", aldus het parochiebestuur.

'Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen, ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht…' (Mt. 25). Met deze bijbeltekst als uitgangspunt vangt diaken PierPaolo Flesia van de Heilig Hartparochie in familiehuis Laetitia aan de Oude Rijksweg sinds 2008 mannen, vrouwen en kinderen, Nederlander of buitenlander, op. Zij vinden er een plek zolang het nodig is en een familie waar ze deel van uitmaken, een plaats aan tafel en iedere dag ondersteuning op hun weg naar een betere toekomst.

Het kribbeproject van de parochie is opgezet om deze mensen te helpen. In plaats van artikelen, kunnen mensen ook een geldelijke donatie geven. Daarvoor staan in de kerken speciale bussen opgesteld. Overmaken aan de Stichting Associazione Comunita Papa kan op IBAN-nummer NL80 RABO 0162 1758 25.

FOTO ONDER: Een van de kribbes waarmee een inzameling wordt gehouden in de kerken (Foto: Heilig Hartparochie).

Afbeelding