Afbeelding
Foto: Maarten Melis

WATERSCHAP EN GEMEENTE: MINDER HEMELWATER LOZEN OP RIOOL


Afkoppeling regenwater volop gaande

HENK VAN WEERT

Om capaciteitsproblemen van de afvalwaterzuivering op Heult te voorkomen, spraken de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel tien jaar geleden af niet meer al het regenwater op het riool te lozen. In totaal zou twaalf hectare (bij elkaar zo'n 24 voetbalvelden) aan bestratingen en daken worden afgekoppeld door de gemeente. Er is nog ongeveer twee hectare te gaan.

In de tijdelijke bestuursrapportage die de gemeenteraad onlangs vaststelde staat te lezen dat de gemeente dit jaar een bijdrage van 216.000 euro kreeg van het waterschap. ,,Het is een vergoeding voor de afkoppeling van het parkeerterrein en het dak van zorgexpertisehuis Liduina", vertelt Maurits van der Stappen. Hij is bij de gemeente Boxtel adviseur op het gebied van water op de afdeling Inrichting, Verkeer & Reiniging. ,,Het regenwater wordt daar voortaan rechtstreeks op de Dommel afgevoerd. De rivier kan die belasting - en ook van andere al gerealiseerde projecten - makkelijk aan."

Het waterschap berekende destijds dat het fors moest investeren in de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Door 10 tot 20 procent van het verharde straatoppervlak en daken af te koppelen van het riool zou die investering achterwege kunnen blijven. Daarom ontvangt de gemeente een vergoeding voor elk project waar regenwater wordt afgekoppeld van het rioleringsstelsel. Het eerste project was in 2010 nieuwbouwplan Heerewaerde in de wijk Selissenwal. Daarna volgden onder meer De Croon, Vinckenrode, Elisabethsdael en Sparrelaene.

In principe komt alle nieuwbouw van enige omvang hiervoor in aanmerking. Op voorwaarde dat relatief makkelijk op het oppervlaktewater kan worden afgevoerd. In de toekomst staan Hoogheem en Dianabos nog op de rol. ,,En de Kalksheuvel en omgeving. Maar dat is weer afhankelijk van andere projecten, zoals de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS)", aldus de ambtenaar.

Vorig jaar is in Liempde de hemelwaterafvoer van vijf woningen aan het Heesterbos afgekoppeld van het riool. Het grasveldje voor de huizen is verlaagd en omgevormd tot een infiltratieveld. Het was een pilot waarbij bewoners zelf aan de slag gingen om het regenwater in de natuur te laten vloeien.

Capaciteitsproblemen in de rioolwaterzuivering dienen zich met name aan tijdens hoosbuien. En die komen door klimaatverandering steeds vaker voor.

Winkeldief

Afgelopen donderdag waren mijn vriendin en ik bij Intertoys om een cadeautje te kopen. Ineens zie ik een medewerker onder het uitroepen van de woorden: 'ik dacht het niet!', naar buiten rennen. Een korte worsteling volgt en enkele minuten later is hij weer terug, met een grote doos Lego in zijn handen, gered uit de handen van de dief. Hij verklaarde: ,,Ik had de man al in de gaten, dus toen hij toesloeg kon ik er meteen achteraan."
Wat een moed, mijn vriendin en ik konden alleen maar vol respect naar de verkoper opkijken. Een echte held, hoe vaak kom je die nog tegen?

        JOKE MARTENS


Advertenties aanleveren

Vanwege de kerstdagen dienen advertenties die donderdag 27 december in Brabants Centrum moeten verschijnen eerder te worden aangeleverd. Reclamemateriaal dient uiterlijk vrijdag 21 december om 12.00 uur zijn toegestuurd.


Afbeelding