PEP samen met Esch aan de slag voor dorpsvisie

RENS VAN DEN ELSEN

Wat gaat er wel en niet goed in ons dorp? En waar mogen we afscheid van nemen? Zomaar enkele vragen die de ruim honderd aanwezige Esschenaren gisteravond voorgeschoteld kregen tijdens de informatie- en discussieavond van PEP (Platform Esch Perspectief) in dorpshuis De Es. Het was meteen een aanzet voor het opzetten van een dorpsvisie. Adri Verbruggen, een van de oprichters van het platform: ,,Deze grote opkomst toont de betrokkenheid in het dorp. PEP zijn niet alleen wij, maar is iedereen die in Esch woont."

Leefbaarheid is deze avond het toverwoord. ,,Om prettig te blijven leven in ons dorp moeten we ook naar de toekomst kijken, daarom willen we aan de slag met een dorpsvisie waarmee we problemen in kaart brengen en oplossingen aandragen", gaf Verbruggen aan. ,,En zo laten we ook onze stem horen bij de gemeente Haaren en straks in Boxtel."

De aanwezigen gingen voortvarend aan de slag. In groepen bogen zij zich over een vijftal vragen over het heden. Daar kwam veel informatie uit, maar ook veel overlap. Want over veel zaken zijn Esschenaren het met elkaar eens. Ze zijn trots op de saamhorigheid in het dorp en het verenigingsleven, maar ze hekelen de huidige verkeerssituatie. En van de bloembakken op straat en het monument op de Markt willen ze allemaal wel af. Adviseur Gertjan Hanckmann van bureau Kragten prees de inwoners in hun daadkracht. ,,Ik heb al veel leefbaarheidsonderzoeken opgezet, maar dit is het eerste dorp dat zo eensgezind is."

2035

De bezoekers mochten ook hun zorgen uiten voor de toekomst. In vijf items zoals verkeer, verenigingen, wonen, voorzieningen en welzijn gaven zij aan waar Esch in 2035 moet staan. Ook hier toonden de Esschenaren zich eendrachtig. De angst om 'het afvoerputje van Boxtel te worden' was alom aanwezig. ,,We moeten er voor zorgen dat het mooie groene gebied rondom Esch straks niet door Boxtel wordt volgebouwd", was te horen in het publiek.

De volgende stap was het vormen van werkgroepen die met vijf onderwerpen aan de slag gaan. De avond leverde al een twintigtal vrijwilligers op. Voor de zomer van 2019 wil PEP de dorpsvisie rond hebben, zodat ze deze nog voor de opsplitsing kunnen presenteren aan de gemeenten Haaren en Boxtel.