Hoe wordt de overgang van deze leerlingen naar aanbieders van muziekonderwijs straks geregeld en wat betekent de nieuwe aanpak voor de aanwas van nieuwe hafa-leden? Het blijven vooralsnog vragen zonder antwoorden... (Foto: Lars van den Akker).
Hoe wordt de overgang van deze leerlingen naar aanbieders van muziekonderwijs straks geregeld en wat betekent de nieuwe aanpak voor de aanwas van nieuwe hafa-leden? Het blijven vooralsnog vragen zonder antwoorden... (Foto: Lars van den Akker). Foto: Lars van den Akker

HAFA'S EN GEMEENTE BLIJVEN PREKEN VOOR EIGEN MUZIKALE PAROCHIE

Nog steeds sprake van twee muziekloketten

PÅL JANSEN

Tot nog toe lijken de partners van Muziekloket Boxtel, opgezet door de harmonieën en fanfares (hafa's), en de gemeente Boxtel hun eigen plan te trekken met betrekking tot muziekonderwijs. De hafa's flyerden afgelopen weekend tijdens The Sound of Boxtel en Around the World (Liempde) voor hun eigen loket, de gemeente stuurde dinsdag een persbericht met het plan voor de voucherregeling.

Vanaf 1 januari wilde cultuurwethouder Marusjka Lestrade eruit zijn met de hafa's. In september kwamen de voorzitters van de muziekverenigingen tijdens de opening van kunst- en cultuurweek met het plan voor www.muziekloketboxtel.nl. Ouders kunnen via deze website hun wensen met betrekking tot muziekonderwijs voor hun kind doorgeven waarna een passend aanbod wordt gezocht. In eerste instantie bij de deelnemende partijen: de hafa's, MuzeBox, musicalschool F-act en The Talent Factory.

Dit plan kreeg niet de zegen van wethouder Marusjka Lestrade: een week later werd Muziekloket Cultuurbox in het leven geroepen. De wethouder wil vanaf 1 januari met de Brede Scholen Boxtel via vouchers werken van 80 tot 200 euro per jaar per kind, afhankelijk van de lesvorm (individueel of groep). In totaal ligt daarvoor een subsidie van 48.000 euro klaar, precies het jaarlijkse bedrag dat de hafa's krijgen sinds muziek- en dansschool MiK in 2015 failliet is en zij zelf de lessen van hun leden op zich nemen.

OVERLEG

De hafa's voeren vrijdag overleg over wat het betekent voor hun leerlingen wanneer zij de muzikale onderwijssubsidie vanaf volgend jaar niet meer krijgen. ,,We zullen vrijdag de papieren gezamenlijk bestuderen", aldus voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. ,,Er wordt veel met elkaar (met gemeente Boxtel - red.) gesproken, maar wat nou precies het resultaat ervan is..."

Er zou een overgangsregeling zijn voor de leerlingen van de hafa's. In het collegebesluit dat op 18 september is genomen omtrent muziekonderwijs, een paar dagen na de start van het Muziekloket Boxtel van de hafa's, staat dat ook vermeld. Maar wat 't inhoudt, staat er niet bij.

Wel is duidelijk dat het college vast wil houden aan het plan met de vouchers en het Muziekloket Cultuurbox (www.cultuurbox.eu/muziekloket): ,,We blijven in aanloop naar 1 januari en daarna in gesprek met de hafa's en andere partners over de uitvoering van de vouchers en de verdere invulling van het muziekonderwijs in Boxtel", aldus een woordvoerder van Boxtel. Wethouder Lestrade: ,,Deze ontwikkeling biedt ruimte voor nieuwe aanbieders en een breder aanbod aan thema's en instrumenten. Het aanbod sluit daardoor beter aan op de diversiteit in de samenleving van Boxtel."


Inspiratie opdoen over buurtnatuur

Het IVN houdt woensdag 28 november tussen 13.30 en 16.00 uur een inspiratiesessie over het thema buurttuinen. Die vindt plaats in het Boxtelse centrumverpleeghuis (Liduinahof 35).

De plek is gekozen vanwege het concept SamenWijs dat is ontwikkeld door studenten van de HAS Hogeschool. Dat gaat over tuinieren en voedsel waarbij jongeren en ouderen met elkaar in contact komen. Naast buurttuinen worden ook andere initiatieven besproken, zoals een zorgboerderij.


Wilgen knotten

De wilgen rond de oude visvijver bij De Roudonck aan De Ruiting 3 in Esch worden zaterdag 24 november geknot. De werkgroep zoekt hier nog extra hulp voor. De werkdag duurt van 09.00 tot 16.30 uur. Aanmelden via: p.houtman@planet.nl.

Geluksconcert

Kamerkoor Ratatouille geeft vrijdag 30 november een concert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. Het optreden begint om 20.15 uur. Kaartjes kosten tien euro en zijn aan de deur verkrijgbaar. Reserveren kan ook, via e-mail: info@kamerkoorratatouille.nl of (0411) 67 28 56.