Afbeelding
Foto:

YOUTUBE-STER RIFFI PUBLIEKSTREKKER BIJ NIEUW URBAN-EVENT

Rapper Riffi op bühne bij B-Town

B-Town vult zich vrijdag 30 november tot de nok toe met jeugd. Daar zijn jongerenwerkers Yasmir Attaf (31) en Denny Janssen (22) van R-Newt heilig van overtuigd. YouTube-ster Riffi komt die avond, naar eigen zeggen, de tent afbreken tijdens de eerste editie van UEB (Urban Event Boxtel). Attaf: ,,Hij is écht een populaire gast met miljoenen views. Toen we zijn naam bekendmaakten op onze social media-kanalen werd iedereen gek. B-Town gaat echt te klein zijn."

RENS VAN DEN ELSEN

Hiphop, graffiti, breakdance, het zijn enkele elementen die tijdens U.E.B. voorbij komen. De jongerenwerkers zijn enthousiast, maar zijn het evenement niet zomaar gaan organiseren. ,,We hebben veel en goed contact met jongeren; op straat, op scholen, op hangplekken, eigenlijk overal in Boxtel. We pikten al snel het geluid op dat een dergelijk urban evenement gemist wordt in het dorp. Met UEB voorzien we dus echt in een behoefte", vertelt Denny.

POPULAIR

De urban- of straatcultuur is erg populair onder jongeren, ook al is deze voor de gemiddelde inwoner niet erg zichtbaar. De Tilburgse rapper Boef of Sevn Alias zijn enkele voorbeelden uit die scene die grote bekendheid genieten bij een breed publiek. Maar het overgrote deel speelt zich in de underground af, dus via YouTube-filmpjes en Spotify-lijstjes. De culturele stroming is breder dan alleen muziek, het gaat ook om straatkunst of -dans.

Voor Yasmir en Denny was het belangrijk om het allemaal samen te brengen. ,,Urban is in Boxtel wel aanwezig, maar voor een erg breed publiek toegankelijk. Tunnel Vision is bijvoorbeeld erg gaaf, maar de jongeren die wij spreken gaan minder snel naar zo'n evenement omdat iederéén daar komt", vertelt Yasmir. ,,Daarom hebben we contact gezocht met de organisatie en die waren meteen enthousiast. Hetzelfde geldt voor Ranil van Peperstraten van RawNeal", vervolgt hij. Beiden nemen een activiteit op de avond zelf voor hun rekening. Zo maakt Mitch Koningstein van Tunnel Vision tijdens UEB live het decor van de avond en RawNeal komt met een aantal breakdancebattles.

FESTIVAL

De twee jongerenwerkers zien het evenement graag uitgroeien tot hét urban-festival van Boxtel. ,,Tijdens de avond zelf willen we ook wat experimenteren met wat wel en niet werkt. We zoeken nu ook al de aansluiting met de jeugd, door hen te activeren om mee te helpen, maar we willen ook een platform bieden waarmee jongeren hun urban-talenten uit kunnen bouwen. Daarmee creëren we een soort community en dus draagvlak onder jongeren", vertelt Denny. ,,We merken dat het nu al veel bij hen losmaakt. Hopelijk leidt dit tot iets groters", vult Yasmir aan. Er wordt nu al gesproken over een zomer- en wintereditie, of aansluiting zoeken bij andere Boxtelse festivals zoals Bazaar. Denny: ,,Maar we wachten eerst af hoe deze editie scoort."

INFORMATIE

Tijdens UEB betreden naast rapper Riffi ook dj's Deja en Nimo en de acts Mayvision en Booby Broh het podium van jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat in Boxtel. Er wordt deze avond geen alcohol geschonken en de toegang is vanaf 12 jaar. De deuren gaan vrijdag 30 november om 20.00 uur open en het feest gaat door tot 02.00 uur. De entree bedraagt vijf euro.

GROTE FOTO: Jongerenwerker Denny Janssen (links) en Yasmir Attaf van R-Newt zijn enthousiast over het Urban Event dat 30 november in B-Town plaatsvindt. (Foto: Rens van den Elsen).

INZET: Riffi, een bekende hiphopartiest op YouTube, is de hoofdact tijdens het nieuwe evenement. (Foto: R-Newt).

Afbeelding