INSPREKER SCHOKT GEMEENTERAAD

Jeugdbescherming ook in Boxtel onder vuur

JULES HAMELEERS

Een contactverbod met een mishandelende vader dat genegeerd wordt en een uithuisplaatsing die 'voelt als een ontvoering'. Het schrijnende verhaal van een inspreker schokte de gemeenteraad van Boxtel dinsdag. Daar kwam het zwartboek aan de orde, dat uitgebracht werd door Stichting Herken Ouderverstoting (HOVS) over misstanden binnen Jeugdbescherming Brabant (JBB). De raadsleden stemden unaniem voor de verlenging van het beleidsplan jeugd 2015-2018 met één jaar, maar de discussie is nog niet ten einde.

De Jeugdwet, die per 1 januari 2015 is ingevoerd, verlengde de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp van de provincie en het Rijk naar gemeenten. In Noordoost-Brabant is gekozen voor een samenwerking tussen zestien gemeenten, waarvoor een beleidsplan is opgesteld. Niet alle doelstellingen van dit plan waren behaald. Desondanks stemde de raad unaniem voor de verlenging van dit project.

GOKAUTOMAAT

Anja van den Einden (PvdA/Groen Links) en Wim van der Zanden (Balans) gaven aan het gevoel te hebben met de rug tegen de muur te staan. Van den Einden noemde het plan daarom 'een gokautomaat'. Daarnaast gaven beiden aan dat er nog veel kwesties zijn waar nog niet genoeg aandacht aan wordt besteed, zoals jonge mantelzorgers en vechtscheidingen. Een alternatief voor het beleidsplan is er echter op dit moment niet.

De bespreking van het regionaal beleidsplan jeugdhulp, in combinatie met het verschenen zwartboek over de JBB, bracht Balans tot een motie. De fractie riep daarmee het college op de kwaliteit van de dienstverlening van JBB en de consequenties van haar handelen voor inwoners actief te bewaken en de raad periodiek hierover te informeren. Balans gaf aan dat het Boxtelse bestuur niet op zijn handen moet blijven zitten. Van der Zanden stelde 'dat het gerechtvaardigd is dat Boxtel kartrekker is wat betreft het hervormen van het jeugdstelsel, omdat er nu al twee schokkende lokale casussen bekend zijn.' Daarbij wees hij naar het verhaal van de 23-jarige inspreker aan het begin van de vergadering en een situatie in Liempde, die beide in het zwartboek zijn opgenomen.

CONSEQUENTIES

Wethouder Eric van den Broek, die de zieke Marusjka Lestrade verving, benadrukte voornamelijk de gevoeligheid en de grote persoonlijke consequenties van de problematiek rondom jeugdhulp. Hij zegde toe dat in gesprek te gaan met de inspreker en haar familie. Ook kondigde hij een groot provinciaal ambtelijk overleg aan, waarin het zwartboek uitvoerig wordt besproken. Daarin wil Van den Broek ook de uitkomst van het gesprek van de inspreker meenemen. Voorts gaf Van den Broek aan dat de problematiek rond jonge mantelzorgers wordt besproken in een klankbordgroep. Het college gaat nog geen onderzoek naar de JBB verrichten, omdat het daar de nationale ombudsman al mee bezig is. Die uitkomsten wacht de gemeente af.

De discussie rondom het onderwerp jeugdhulp bracht rumoer en emotie met zich mee. Na het aangrijpende relaas van de inspreker schorste burgemeester Mark Buijs de vergadering korte tijd. Hij wees erop dat, hoe schrijnend een verhaal ook is, er altijd naar het groter geheel moet worden gekeken.