September 2013. Mark Buijs verkent fietsend het dorp Liempde met enkele inwoners.
September 2013. Mark Buijs verkent fietsend het dorp Liempde met enkele inwoners.

'Verbinding is allerbelangrijkst'

Burgemeester Mark Buijs verruilt Boxtel voor Oosterhout. Een bestuurder die zowel letterlijk als figuurlijk muren heeft doorgebroken. Een burgervader zonder kantoor, maar met tablet en telefoon. Een fitte man die elke dag door Boxtel fietst. Een vader van twee zonen. Dat is Buijs als burgemeester van Boxtel, maar ook als persoon. ,,Het is moeilijk om afscheid te nemen van alle mooie mensen die ik hier heb leren kennen."

De dag nadat Buijs' vertrek werd aangekondigd, publiceerde deze krant de reacties van zijn collega's. De rode draad was: we hadden wel verwacht dat hij ooit weg zou gaan, maar nog niet zo snel. Hijzelf had ook nog geen plannen al op te stappen. ,,Ik zit hier zeker niet op een schopstoel. Ik heb het naar mijn zin." Maar toch kwamen een aantal dingen samen waardoor Buijs toch de knoop doorhakte om een brief te gaan schrijven. ,,Ik ben anderhalf jaar geleden op de Brabants Burgemeesterdag geweest, die georganiseerd werd in Oosterhout. Toen heb ik alles van die gemeente gezien: van het bedrijventerrein tot de binnenstad. Toen de burgemeester daar wegging, dacht ik: één en één is twee."

HOOGTEPUNTEN
Buijs was nauwelijks in Boxtel geïnstalleerd of hij werd al geconfronteerd met de schaliegasdiscussie. Dat was een enerverende situatie voor de kersverse burgemeester. ,,En dan ben je ook nog eens van de VVD, dus mensen vragen zich af: 'Zou hij hetzelfde zijn als zijn collega's in Den Haag die het besluit nemen, of zou hij onze burgervader zijn?' Ik heb toen direct aan elke twijfel een einde gemaakt en duidelijk gemaakt aan iedereen: ik ben jullie burgemeester, ik ga voor jullie opkomen." Ook op de manier waarop Boxtel is omgegaan met de opvang van een groep gevluchte meisjes uit Eritrea is hij heel trots. ,,In sommige gemeenten vlogen de stenen door de ramen. Door de steun van onze gemeenschap hebben we het op zo'n goede en warme manier kunnen doen. Dat is nou echt typisch Boxtel."

'Als je inwoners kunt helpen, moet je dat nooit nalaten'

ZESTIG JAAR

Iets wat Buijs persoonlijk enorm raakt, zijn de gesprekken met echtparen die zestig jaar getrouwd zijn. ,,Het is moeilijk voor mij om hierover te praten", zegt hij slikkend. ,,Ik kom bij hen thuis, en dan delen ze vaak hele persoonlijke dingen uit hun leven met mij. Sommige van die mensen hebben bijvoorbeeld een verleden als militair in Indonesië en dan vinden ze het fijn om daar met mij over te kunnen praten. Dat zijn zware gesprekken, maar ik vind het prettig dat ik er dan voor ze kan zijn en een luisterend oor kan bieden."

,,Het gaat niet om Mark Buijs, maar het gaat er dan om dat de burgemeester daar zit. Als ik bijvoorbeeld met mijn ambtsketen jongeren kom complimenteren die vrijwilligerswerk doen, merk ik dat zoiets gewoon veel betekent voor hen. Het is fijn dat ik mensen blij kan maken dan. En dat meen ik echt."

WEERSTAND

Als burgemeester ben je er niet alleen om dingen met je dorp te vieren, maar ook om ze te steunen als er iets ernstigs gebeurd is. ,,Wanneer mensen een gezinsdrama hebben meegemaakt, vind ik het belangrijk om te laten merken dat ik er voor ze ben. Dat zijn hele heftige momenten. Inwoners helpen – financieel, emotioneel of persoonlijk – dat moet je als burgemeester nooit nalaten, vind ik."

,,Ik weet als burgemeester echt niet alles en ik maak elke dag fouten", benadrukt hij. Hoewel Mark Buijs nog steeds Mark Buijs is, heeft hij tijdens zijn ambtsperiode veel geleerd 'over hoe de wereld in elkaar zit'. Iemand zei ooit tegen hem: 'Maar burgemeester, ik ben toch ontzettend gelukkig geworden. Als ik alle nare gebeurtenissen en positieve dingen tegenover elkaar zet, dan is mijn leven zo ontzettend de moeite waard geweest'. ,,Als je ziet dat iemand zo veel tegenslag heeft en toch weer verder gaat, dat vind ik heel erg knap."

MOOIE ONTMOETINGEN
Afscheid nemen is niet altijd makkelijk. ,,Ik hoorde tegelijk met iedereen dat ik burgemeester van Oosterhout zou worden. Dan begint het eigenlijk pas. Mensen kijken je aan en vragen: 'Huh, ga je weg?' Op dat moment ga je het zelf ook voelen. Het betekent gewoon dat je een hele hoop moet opgeven. En dan niet Boxtel als fysiek dorp, maar het gaat om alle mooie ontmoetingen die ik heb gehad."

Andere beschrijvingen van Buijs die vaak terugkomen bij bekenden van hem zijn 'aanjager' en 'verbinder'. Hij geeft zelf ook aan dat dit was waar Boxtel naar op zoek was toen hij burgemeester werd. ,,Wat zo fijn was toen ik hier aantrad, was dat ik de ruimte kreeg van de raad en de inwoners om te vernieuwen op bestuurlijk niveau, wat betreft de politieke processen, maar ook in de omgang met mensen."

Ook ambitieus wordt vaak genoemd als het over Buijs gaat. ,,Ambities zijn hartstikke gezond, maar ze moeten wel leiden tot inzet in het hier en nu", vindt de burgemeester. ,,Ze moeten volgens mij niet dienen om alleen maar vooruit te kijken. Mijn belangrijkste ambitie is gewoon om nu heel goed mijn werk te doen, tot de allerlaatste dag dat ik hier ben. Wanneer je je ambities gebruikt voor iets anders dan waar je nu mee bezig bent en alleen maar met 'straks' bezig bent, kunnen ze levensgevaarlijk zijn."

VERBINDING

Terugkijkend op zijn jaren als burgemeester van Boxtel, ziet hij 'verbinding als een van de belangrijkste dingen. ,,Ook stichting Brabants Centrum heeft daar ook een hele grote rol in gehad, dat vind ik echt geweldig. Die verbinding is nodig, want als mensen voor elkaar gaan zorgen, dan moeten ze elkaar eerst leren kennen. Eenzaamheid is het grootste probleem op dit moment. We moeten met z'n allen heel hard werken om dat op te lossen."

Buijs vindt het heel moeilijk om iets te noemen wat hij echt anders gedaan zou hebben als hij terugkijkt. Hij lijkt een man van weinig spijt. ,,Nou, één ding misschien. Sommige dingen die we hier doen zijn zo bijzonder, dat krijg je echt niet in andere gemeentes voor elkaar. Die successen hadden we wel wat meer mogen vieren. We zijn met z'n allen zo hard bezig om het goed te doen, dat we als Boxtel soms vergeten om onszelf te complimenteren met mijlpalen."

GEZIN
Zonder zijn zonen Niels (17) en Lars (20) had Buijs nooit de burgemeester kunnen zijn die hij is geweest, vertelt hij. Ook zijn vrouw Christel heeft hem altijd ondersteund als bestuurder. Hij vertelt dat hij het erg bijzonder vond als zij hem bijstond tijdens zijn werk. ,,Ik heb natuurlijk een hele leuke vrouw, als ik dat zelf mag zeggen", lacht Buijs. ,,Ze is absoluut geen 'ornament' dat ik zo maar meeneem. Christel is ook iemand die oprecht geïnteresseerd is in mensen. Als ik met haar aan mijn zijde ergens binnen kom lopen, versterkt ze me."

Burgemeester worden van Oosterhout is een nieuw hoofdstuk in Buijs' carrière, maar ook voor hem en zijn gezin is een spannende ontwikkeling. ,,Ik moet eerst mijn huis verkopen natuurlijk, maar ik ga wel verhuizen." Maar een fietsende burgemeester zal hij blijven. ,,Ik ben vijftien kilo afgevallen sinds ik voor mijn werk ben gaan fietsen en ben gestopt met roken. Ook al ben ik nog niet verhuisd, ik ga niet met de auto."

AFSCHEID
Boxtel neemt dinsdagavond 27 november tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering afscheid van burgemeester Mark Buijs. De vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat is openbaar en begint om 19.30 uur. Daar draagt Buijs de ambtsketen over aan de waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, Wim van der Zanden. Aansluitend kunnen inwoners en genodigden vanaf 20.30 uur het echtpaar Buijs de hand schudden. Persoonlijke cadeaus stelt het koppel niet op prijs. Wie niet met lege handen wil komen, kan een donatie overmaken ten bate van Stapel op Sint via IBAN-nummer NL98 RABO 0108 8895 21. Een bijdrage onder couvert kan worden gedeponeerd in een speciale bus die in de raadzaal wordt opgesteld.

Afbeelding