Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LENNISHEUVEL IS WOEDEND OVER BESLUIT ROTONDE BOSEIND

'Dit valt niet meer uit te leggen'

RENS VAN DEN ELSEN

In Lennisheuvel heerst al grote onvrede over de veiligheid bij rotonde Boseind. Maar het bericht dat vorige week in de media verscheen, over het niet realiseren van een fietstunnel op die plek, schoot écht in het verkeerde keelgat. En ondanks dat er nog geen definitief besluit is genomen over alle varianten, inclusief de tunnel zoals deze krant per abuis meldde, is het wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) woest op het college van B en W van Boxtel. In een brief geeft zij dat aan het vertrouwen weg is. ,,Dit valt niet meer aan de inwoners uit te leggen!"

De fietstunnel was een vurige wens van de inwoners van Lennisheuvel. De rotonde Boseind moet aangepast worden, omdat die de toenemende verkeersdruk niet meer aankan als in de toekomst de dubbele overweg sluit. Om veilig in Boxtel te komen is een tunnel de enige optie volgens RKO. Dat alternatief is niet haalbaar, stelde het college eerder al. Daarom vroeg RKO om extra onderzoek. Daar ging in februari van dit jaar ook de gemeenteraad in mee. ,,We kregen de indruk dat onze bezorgdheid werd gedeeld. We waren ervan overtuigd dat hiermee een verstandig besluit was genomen en dat een zorgvuldige procesgang gewaarborgd zou zijn", geeft het bestuur van RKO aan in de brief.

Maar alle hoop werd vorige week de kop in gedrukt toen het dorpsberaad de onderzoeksresultaten uit de media vernam: geen fietstunnel, maar een gelijkvloerse kruising met stoplichten is een robuuste en veilige keuze. En dat terwijl het bestuur begin oktober nog om de rapportage heeft gevraagd via de wijkmakelaar. ,,Er is daarna op geen enkele manier contact geweest met ons. (...) De argumenten voor een kruising zijn exact hetzelfde gebleven als vóór het tweede onderzoek. Tot zover de inbreng, inspraak, betrokkenheid en het nakomen van gemaakte beloftes", aldus de bestuursleden.

NIET SERIEUS GENOMEN

RKO vraagt zich nu hardop af of verder samenwerken met het gemeentebestuur nog wel zin heeft. ,,Ons vertrouwen is ernstig geschaad. We voelen ons niet serieus genomen door deze gang van zaken. Daarmee komt de gepropageerde burgerparticipatie in een vreemd daglicht te staan", fulmineert het dorpsberaad.

Er liggen voor Lennisheuvel nog meer dossiers waarbij samenwerking met de gemeente belangrijk is: invulling van Vorst B, woningbouw en vuilnis ophalen. Het bestuur gaat haar rol hierin nu heroverwegen, maar geeft de gemeente nog een kans. ,,Wij vragen u om een herziening op het ingenomen standpunt en inzicht in het onderzoek zodat wij ook onze visie kunnen geven voordat er definitief een besluit wordt genomen." Het wijkorgaan laat de reactie van B en W meespelen in de afwegingen om de samenwerking al dan niet helemaal op te zeggen.

De Boxtelse D66-fractie heeft de brief van RKO ook onder ogen gehad en heeft hierover inmiddels vragen gesteld aan het college. Zij wil weten hoe de communicatie met het dorpsberaad verloopt en op welke manier B en W de dialoog weer op gang wil brengen. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij was nog niet in de gelegenheid om een reactie te geven op de brief.

Het college heeft de resultaten uit het onderzoek nu vastgesteld. Middels een raadsinformatiebrief spreekt B en W de voorkeur uit voor de gelijkvloerse kruising. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er in de meerjarenbegroting voor het jaar 2022 een bedrag is opgenomen om een van de voorgestelde varianten uit te voeren.

FOTO BOVEN: Rotonde Boseind is in de ogen van Lennisheuvel gevaarlijk punt om per fiets over te steken. Dat er geen fietstunnel komt, valt bij de dorpsbewoners niet goed. (Foto: Peter de Koning).


Sinterklaas bezoekt jeugd Selissenwal

Sinterklaas rijdt de huisjes in Selissenwal zeker niet voorbij. Zaterdag 1 december brengt de goedheiligman een bezoek aan de Boxtelse wijk. Om 13.00 uur start de optocht met Sint en zijn Pieten. Daarop volgend barst het Grote Sinterklaasfeest los in gemeenschapshuis De Walnoot.

Kinderen, hun ouders, opa's en oma's verzamelen om 12.45 uur op de hoek van de Frederik Jan Ottostraat en de Keizerstraat. De stoet wordt muzikaal begeleid door de Red River Band. Voor kinderen tot en met acht jaar heeft de Sint een verrassing meegenomen. De feestelijke middag is voor iedereen gratis toegankelijk.


Sint op Kinderboerderij

Sinterklaas brengt met zijn pieten woensdag 28 november een bezoek aan de Kinderboerderij in Boxtel. Vanaf 13.30 uur is iedereen welkom aan het Apollopad om samen in de decembersfeer te komen. De kinderen die dat willen, kunnen de goedheiligman persoonlijk ontmoeten. Rond 14.45 vertrekt de gulle bisschop weer.


Uitdunning van bomenbestand in Oosterpark

Het Oosterpark tussen de Maastrichtsestraat en de Hendrik Verheeslaan in Boxtel ligt vol met opgestapelde boomstammen. In opdracht van de gemeente is onlangs de begroeiing uitgedund, meldt een woordvoerster.

Waar in diverse bossen omgewaaide en omgezaagde bomen nog wel eens blijven liggen om ze te laten verrotten ter bevordering van de biodiversiteit, is dat in het Oosterpark niet het geval. De boomstammen liggen te wachten totdat ze worden afgevoerd. (Foto links: Henk van Weert).