Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WENDY EN SERJIK REANIMEREN MAN MET HARTSTILSTAND

Leven redden in 'automatische piloot'

Peter de Koning

Wendy Adams en Serjik Safarlou twijfelden zaterdag geen moment. Zij reanimeerden een man met een hartstilstand en wisten zijn leven te redden. Een bijzondere ervaring waar ze enkele dagen later graag over vertellen in deze krant. Hun boodschap: leer reanimeren, je redt er echt levens mee.

Wendy en Serjik kennen elkaar van kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg in Boxtel. Wendy is daar vestigingsmanager. Serjik, in het dagelijks leven psycholoog en therapeut, loopt er op zaterdag steevast even binnen voor de gezelligheid en om wat te snuffelen. ,,Ik vond zaterdag een Tiroler vest en colbert, leuk voor carnaval", lacht hij.

Serjik stond bij de koffiecorner wat te buurten met Wendy, toen hun aandacht werd getrokken door een man aan een tafeltje. ,,Hij leek te slapen, want hij maakte snurkgeluiden", vertelt Wendy. Ze maakte een opmerking, maar de man reageerde niet. Toen begon ze te twijfelen. Wakker maken lukte niet en de man bleek niet te ademen. Hij begon ook blauw te kleuren. Wendy riep snel Serjik erbij. Ze maakten de mond van de man open en zagen dat de mond- en keelholte vol zaten met cake. Ze dachten dat hij stikte. Serjik duwde met een lepel zijn tong omlaag en probeerde de cake eruit te halen. Wendy belde ondertussen 112.

SAMENWERKEN

,,We legden de man op de grond en zijn toen meteen gaan reanimeren", vertelt Wendy. ,,Daarbij wisselden we elkaar af. Dat ging prima, het leek of we al honderd jaar samenwerken." De man had geen hartslag en reageerde ook niet op pijnprikkels. ,,Dan telt elke seconde", weet Serjik. ,,De 112-meldkamer hielden we aan de lijn, die gaf advies en wij hielden hen op de hoogte." Collega's van Wendy schermden de plek af voor het winkelend publiek en regelden op de parkeerplaats het verkeer om plaats te maken voor de ambulance. Die was er na enkele minuten en even later arriveerde ook de politie. Deze professionele hulpverleners namen het werk over van Wendy en Serjik en brachten de man naar een ziekenhuis in Eindhoven. Later hoorden ze van de meldkamer dat de man een hartstilstand had, hij begon pas in Eindhoven zelfstandig te ademen. ,,Eén ambulancebroeder kwam later terug om te kijken hoe het met ons ging. Dat waardeerden we zeer", vertellen de twee.

CRUCIALE MINUTEN

Wendy en Serjik kunnen allebei reanimeren en zijn overtuigd van het belang ervan. Serjik legt uit: ,,Met reanimeren overbrug je de cruciale minuten die een ambulance nodig heeft. Dus ja, je redt er echt levens mee." Wendy vult hem aan: ,,We schoten meteen in de 'automatische piloot' en deden gewoon wat we geleerd hebben. Voor nadenken was geen tijd. Toen het eenmaal voorbij was, raakte ik wel een beetje overstuur. Het is niet niks dat je meemaakt. Serjik en ik hebben elkaar daarna gebeld en ik hoorde van hem dat de man het gehaald heeft. Toen viel er veel van me af. Na enkele dagen werd mijn gevoel positief, omdat ik nu weet dat ik de geleerde theorie in de praktijk kan brengen. Ik weet nu dat ik niet blokkeer als het erop aan komt. Dat geeft me extra vertrouwen in mezelf en dat voelt fijn."

Serjik benadrukt dat een cursus reanimeren niet veel tijd kost, niet duur is en ook niet moeilijk. ,,In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekering de onkosten. In Boxtel en omstreken bestaan diverse mogelijkheden om zo'n cursus te volgen. Even googelen op 'reanimeren Boxtel' en je hebt de mogelijkheden op een rij."

FOTO BOVEN: Wendy Adams en Serjik Safarlou op de trap van kringloopwinkel Het Goed in Boxtel. Daar reanimeerden zij zaterdag een bezoeker met een hartstilstand. (Foto: Peter de Koning)


EENDENGATSE KOLDERSHOWS OP 15 EN 16 FEBRUARI

Voorverkoop start voor Waggelrevue

Deze week is de voorverkoop gestart voor de Waggelrevue. De Eendengatse zittingsavonden die prins Donald V zijn snaterende onderdanen namens Stichting Openbaar Carnaval (SOC) aanbiedt, lopen vrijdag 15 en zaterdag 16 februari vanaf 19.44 uur van stapel in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat.

Toon van Krieken van het organisatiecomité laat weten dat tal van lokale leutartiesten hun medewerking hebben toegezegd: hofdichter Fons van Asten, de carnavalsverenigingen De Agterblijvers, Gin Verstand en Geen Drank Geen Verstand en lolitiek commentator Ad Hoevenaars zijn van de partij. Daarnaast worden sketches opgevoerd door De Vijf Zaligheden, De Drie Kupkes en De Zörgenkindjes. Bovendien werkt de dansgarde van zijne doorluchtige hoogheid mee, terwijl The Ducktownband voor de muzikale omlijsting zorgt.

Als tonpraters zijn Rien Bekkers (Olland) en Kitty Goverde (Uden) gecontracteerd. Ton van Alebeek presenteert de Waggelrevue. Entreebewijzen kost elf euro per stuk en zijn te reserveren via www.waggelrevue.nl.


De Rots

VRIJDAG 23 NOVEMBER

Biljarten        13.00
KBO Kaarten        13.30

ZATERDAG 24 NOVEMBER

Schaaktoernooi        12.30

ZONDAG 25 NOVEMBER

Rommelmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal        13.30

MAANDAG 26 NOVEMBER

Yoga SUB        09.00
AVO Knutselen        09.30
Biljarten        13.00
Schildersclub Oircol        13.00
Qwiek AVO Spel        13.00
KBO Bijeenkomst        13.30
Tai Chi        19.30
Zen meditatie        19.30

DINSDAG 27 NOVEMBER

Dagbesteding Oost        09.00
AVO Gym        09.30
Qwiek AVO Spel        13.00
Biljarten        13.00
WOENSDAG 28 NOVEMBER

Qwiek AVO Knutselen voor ouderen        09.30
SUB Naailes        13.00
Qwiek AVO Spel        13.00
Biljarten        13.00
Fotoclub Boxtel        13.00
The Black Longhorn Country Dancers        18.30
Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 29 NOVEMBER

Qwiek AVO Spel        09.30
Qwiek AVO Spel        13.00
Biljarten        13.00
Quilten        13.30
Funny Country Dancers        19.00

Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel is telefonisch bereikbaar via (0411) 67 38 38.