Afbeelding
Foto: Anne van Zantwijk

YORA RIENSTRA 30 NOVEMBER OP DE BÜHNE VAN PODIUM BOXTEL

'Ik verwacht wat van dit publiek'

RENS VAN DEN ELSEN

Ze stond enkele jaren geleden al eens op de planken in Boxtel en heeft daar goede herinneringen aan. ,,Ik verwacht dan ook dat het publiek ook nu weer op de stoelen gaat staan en na afloop in polonaise naar buiten loopt", grapt cabaretière Yora Rienstra. Ze staat vrijdag 30 november om 20.15 uur met haar voorstelling Eerlijk gezegd in Podium Boxtel.

Bezoekers kunnen een scherpe Rienstra verwachten. ,,Mijn programma gaat dit keer over vooroordelen en de angst die daarbij komt kijken om iets wel of niet te doen. Steek je je kop in het zand als je iets ziet gebeuren wat niet kan, of doe je er iets aan? Het klinkt zwaar, maar het wordt natuurlijk met humor gebracht", legt de 37-jarige Amsterdamse uit.

Rienstra stond in 2009 ineens op de kaart toen ze de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival won en vervolgens de theaters indook met haar voorstelling 'Aan jou heeft het niet gelegen'. Ook haar andere programma's 'We maken er wat van' en 'Drukt haar Snor' werden goed ontvangen en ze speelde voor veel zalen. Toch had ze in 2016 even genoeg van het toneel en ging ze er een jaar tussenuit. Niet dat ze in die tijd stil heeft gezeten, integendeel. Ze verscheen regelmatig op televisie, onder meer als een van de presentatoren van het VARA-programma Rambam, presenteerde een ochtendshow op NPO Radio 2 en ze deed in die tijd veel inspiratie op voor haar nieuwe voorstelling.

PSYCHIATRIE

Rienstra kwam daarnaast ook tot Eerlijk gezegd, nadat ze tijdens haar 'rust'-jaar een aanbieding kreeg om de hoofdrol op zich te nemen in het toneelstuk Paaz. Hiermee toerde ze in 2017 door Nederland. Daarin speelde ze Emma die op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis terecht komt. ,,Ik was echter niet zo bekend in dat wereldje, dus om me goed voor te bereiden op mijn rol, heb ik een tijdje meegelopen op zo'n afdeling. Dat was voor mij een vreemde gewaarwording, ik maakte er komische en tragische momenten mee. De mensen wisten dat ik actrice was en dat leverde vaak bijzondere situaties op. De ervaringen van dat bezoek zijn mede de basis geweest van mijn huidige voorstelling", vertelt Rienstra.

PERSOONLIJK

Ze beschrijft de show die 30 november in Podium Boxtel te zien is als een mix van hilarische verhalen die ze heeft meegemaakt in haar leven, humoristische typetjes en liedjes: ,,Er zitten best wat persoonlijke dingen in de voorstelling, maar daardoor zijn ze extra herkenbaar voor veel mensen." Het publiek hoeft overigens niet bang te zijn dat ze iemand uitkiest om grappen over te maken, want dat is niet haar stijl. ,,Je kunt gerust op de eerste rij gaan zitten", zegt ze lachend. Om daar aan toe te voegen: ,,Maar ik verwacht wel iets van participatie volgende week. Wat dat precies in gaat houden? Kom vooral kijken zou ik zeggen."

ENTREE

Toegangskaarten voor Rienstra kosten 17 euro en zijn in de voorverkoop in Boxtel verkrijgbaar bij Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat). Online zijn ook kaarten te bestellen via www.podiumboxtel.nl.

FOTO LINKS: Cabaretière en presentatrice Yora Rienstra in actie tijdens haar meest recente voorstelling Eerlijk gezegd. Volgende week doet ze hiermee Boxtel aan. (Foto: Anne van Zantwijk).