Afbeelding
Foto: Studio Marc Vermeulen

COLLEGE IN HAAR NOPJES MET VISIE OP DUURZAAM BEDRIJVENTERREIN VOOR VORST B

Boxtels GreenTech Park moet 'campus' worden voor nieuwe kringloopeconomie

Het Boxtelse college van B en W omarmde onlangs de visie voor het ontwikkelen van het GreenTech Park Brabant op bedrijventerrein Vorst B. Het beoogde park begint steeds meer vorm te krijgen. Wethouder Marusjka Lestrade hoopt dan ook dat de eerste stap, realisatie van het biomassaplein, snel genomen gaat worden. In het visiedocument wordt echter ook gepleit voor een bezoekerscentrum en voldoende samenwerkingen met bedrijven en onderwijs. Want, zo schrijven de Rotterdamse ontwerpbureau's Studio Marco Vermeulen en Bureau BLOC, pas dan kan het park zich ontwikkelen tot hét kenniscentrum voor vernieuwing op het gebied van circulaire economie (dit is het gebruik van alternatieve fossiele energie en materialen).

RENS VAN DEN ELSEN

Lestrade is tevreden met de contacten die nu worden gelegd. Zo werd in oktober al een samenwerking ondertekend met het Amerikaanse Noble Environmental Technologies en vorige week verleende ook het Utrechtse architectenbureau BILT zijn medewerking. Daarnaast zijn er nog gesprekken met nog zo'n 25 andere bedrijven die een link hebben met duurzaamheid.

Een voorbeeld hiervan heeft de wethouder voor haar op tafel liggen. Het zijn onder meer een opbergmap en een bakje voor notitiebriefjes, gemaakt van houtsnippers door Noble Environmental Technologies. ,,Hier word ik nu vrolijk van, dit is toch hartstikke mooi op te zien", zegt Lestrade. Ze wil met de producten laten zien wat er allemaal mogelijk kan zijn op het beoogde terrein Vorst B. ,,En dit is nog maar het topje van de ijsberg, er kan ook kunststof gemaakt worden of zelfs textiel. En wat te denken van duurzame brandstoffen en bouwmaterialen? GreenTech moet écht een leerschool worden in de ontplooiing van een circulaire economie", zegt de wethouder terwijl ze nog enkele voorbeelden tevoorschijn haalt.

De visie, die nog aan de gemeenteraad voorgelegd gaat worden, is volgens de wethouder een zoektocht naar de ontwikkeling van het bedrijventerrein Vorst B. De schrijvers geven in het document aan dat daarin zoveel mogelijk tegemoet moet worden gekomen aan 'de wensen en eisen van bedrijven en kennisinstellingen, maar wel in goed overleg met de omgeving.' ,,Vorst B biedt kansen om GreenTech Park Brabant te ontwikkelen. Boxtel kiest voor een terrein waar lokaal beschikbare biomassa wordt benut, rekening houdend met de woonomgeving. Dit betekent in ieder geval dat er hier geen ruimte is voor grootschalige mest- en afvalverwerking", geven de onderzoeksbureau's aan.

ONTSTAAN

Het GreenTech Park Brabant moet volgens de visieontwerpers gaandeweg ontstaan. De basis is al gelegd. Op dit moment worden op het terrein namelijk al diverse vezel- en eiwitrijke gewassen, zoals vezelhennep, sorghum en mais gekweekt die gebruikt kunnen worden om te experimenteren. Als een soort biomassapark. Vervolgens zouden innovatieve bedrijven, start-ups en onderwijs- en kennisinstellingen hier de ruimte moeten krijgen om de aanwezige biomassa om te zetten tot bruikbare producten of energie.

Om deze partijen samen te brengen pleiten de onderzoeksbureau's voor zogenaamde incubators. Dit zijn een soort bedrijfsverzamelpanden die onderlinge samenwerking en kruisbestuivingen moeten bevorderen. Een volgende stap zou volgens de bureau's het opzetten van een bezoekerscentrum kunnen zijn. ,,Hiermee treedt je naar buiten en kun je mensen laten zien waar je mee bezig bent", zo luidt het argument. Pas als vervolgens de infrastructuur er ligt, kunnen bedrijven zich hier gaan vestigen om de producten te onderzoeken en op de markt te brengen."

,,Het terrein moet een leerschool worden op weg naar een circulaire economie, een soort campus. Het moment is daar om aan de slag te gaan in een proces van leren door het te doen", aldus Eward Heijmans, kwartiermaker van het GreenTech Park.

ONDUIDELIJK

Wethouder Lestrade steekt haar enthousiasme over het GreenTech Park niet onder stoelen of banken. Zij ziet de toekomst van het duurzame terrein zonnig in. Omwonenden denken daar echter niet altijd hetzelfde over. Dat bleek al na de presentatie voor het biomassaplein een kleine anderhalf jaar geleden. Inwoners van Lennisheuvel vrezen voor geluid- en stankoverlast. Zo uitte Ton Jonkers begin dit jaar in deze krant nog zijn zorgen over de gevolgen. Daarnaast ziet de plaatselijke werkgeversorganisatie SPIN liever dat Vorst B wordt aangewend als bouwgrond voor nieuwe, reguliere bedrijven. Ook in de gemeenteraad staat nog niet iedereen achter de plannen. Er is volgens onder meer oppositiepartij Balans nog te veel onduidelijk.

BIOMASSASTROMEN

Onduidelijkheden zijn volgens de wethouder de laatste maanden al grotendeels weggenomen doordat er meer en beter is gecommuniceerd naar alle belanghebbenden en omwonenden. De nu gerealiseerde visie moet daarnaast extra inzichtelijk maken wat de mogelijkheden zijn binnen GreenTech én hoe het terrein er eventueel uit kan komen te zien. De ontwikkeling van het biomassaplein is volgens Lestrade en Heijmans de eerste stap naar de ontwikkeling van het duurzame bedrijventerrein. ,,Door daadwerkelijk biomassastromen richting GreenTech Park te organiseren, ontstaat een unieke aanbod voor bedrijven: er is niet alleen rúimte om te experimenteren, maar ook materiaal", zo adviseren de ontwerpbureau's in het document.

LANGE WEG

In de oorspronkelijke plannen zou het biomassaplein in januari 2019 open gaan. Die datum wordt in elk geval niet meer gehaald, maar de wethouder hoopt dat het plein er volgend jaar alsnog gaat komen. ,,In januari willen we starten met de procedures. We willen nu écht vooruit." Vanaf dan kunnen volgende stappen gezet worden. De ontwikkeling naar een circulaire economie staat nog in de kinderschoenen en de weg daar naartoe is nog lang, óók voor GreenTech Park Brabant.

FOTO BOVEN: Een impressie van hoe het GreenTech Park op Vorst B er mogelijk uit kan komen te zien. Afkomstig uit het visiedocument dat het college deze maand heeft omarmt. (Foto: Studio Marc Vermeulen).

Gemonde

Proloog Tour d'Huzes

Gemondenaar Arjan van der Meijden wil in juni 2019 in zes dagen met klassieke auto's naar de Alpe d'Huez te rijden voor KWF Kankerbestrijding. Zaterdag 24 november kunnen deelnemers vast proeven van de sfeer tijdens een speciale proloog. De start is om 13.00 uur bij Jaguar en Land Rover-dealer The Adventure in 's-Hertogenbosch en gaat via Classic Park in Boxtel naar Premium Car Storage in Nuland.