Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

KNIPPENBERGPENNING VOOR HEEMKUNDE

'Prijs een stimulans voor wat we willen realiseren'

PÅL JANSEN

Heemkunde Boxtel ontving zaterdag de Knippenbergpenning, een onderscheiding voor regionale geschiedbeoefening, vanwege het educatieproject 'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden'. ,,Het is een stimulans voor wat we met de heemkunde proberen te realiseren", aldus pater Hans de Visser, die als voorzitter van de werkgroep Visualisatie Canon van Boxtel en bestuurslid van Heemkunde Boxtel de prijs in ontvangst nam.

In Oisterwijk verkoos de jury het Boxtelse project boven de kinderbedevaart van stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm uit Vessem en de restauratie van de kruisweg in de Sint-Lambertuskerk van Haarsteeg. Juryvoorzitter Theo Cuijpers noemde het Petrusproject 'zeer ambitieus' en vond dat het niet alleen voor Boxtel, maar ook voor andere plaatsen gerealiseerd zou kunnen worden. Het komt niet vaak voor dat een heemkundekring zo zijn grenzen verlegt en met relatief weinig middelen een professionele film van formaat kan maken, aldus de jury.

Het project werd samen met de Brede Scholen Boxtel (BSB) ontwikkeld. Groepachters en brugklassers maakten een eigen film over de historie van de middeleeuwse basiliek. Daarbij werd ook een lesprogramma ontwikkeld. ,,Daar horen opdrachten bij over bijvoorbeeld de functie van gilden en hoe vroeger gebouwen werden gemaakt", legt De Visser uit. ,,We hopen dat de prijs scholen stimuleert om dit soort zaken bij hun leerlingen onder de aandacht brengen."

Het bijbrengen van lokale geschiedenis is de ene kant van het verhaal. De Visser ziet het project ook als investering voor de toekomst van cultureel erfgoed. ,,De kinderen van nu zullen later de zorg van monumenten op zich nemen. Fons van Heesch restaureerde bijvoorbeeld met vmbo-scholieren van het Baanderherencollege het carillon."

Het geldbedrag van 1.000 euro dat aan de Knippenbergpenning verbonden zit, is tevens een mooie opsteker voor een volgend project van de heemkunde. ,,Dat zal gaan over de geschiedenis van geneeskunde in Boxtel. Dat we in Boxtel vandaag de dag een ziekenhuis hebben en omliggende plaatsen niet, komt voort uit het verleden. Het project wordt niet alleen voor jongeren, maar ook voor senioren gemaakt", aldus De Visser.

FOTO BOVEN: Pater Hans de Visser (rechts) van Heemkunde Boxtel kreeg zaterdag uit handen van bisschop Gerard de Korte (midden) en voorzitter Henk Hellegers (Brabants Heem) de Knippenbergpenning. (Foto: Rini van Oirschot).

Afbeelding