Afbeelding
Foto: RTL XL

BOXTELAREN VERDIENEN 250 EURO DOOR WINST EERSTE RONDE

Jacht op miljoen stokt halfweg

RENS VAN DEN ELSEN

Het is Anja Faes uit Boxtel zondag niet gelukt om door te dringen tot de finale van het RTL 4-programma 'De Weg Naar Het Miljoen'. Ze struikelde over de vraag welke luchthavencodes een Europees vliegveld aanduiden. Ze kreeg echter nog wel een bedrag van vierduizend euro voor haar deelname. ,,Het was een hele ervaring en echt leuk om mee te maken", geeft Faes daags na de uitzending aan.

Aan het programma dat zondagavond werd uitgezonden, deden zo'n veertig Boxtelaren mee uit het postcodegebied 5283. Zij namen allen nog iemand mee, waardoor het vak met tachtig man goed gevuld was. Samen met nog vier andere wijken uit het hele land, streden de inwoners van Boxtel om plek in de halve finale. Presentator Martijn Krabbé legde de deelnemers enkele vragen voor, waarvan een of meerdere antwoorden goed konden zijn. Na vier onderwerpen kwam uit iedere wijk een winnaar uit de bus die mocht gaan spelen op de weg naar het miljoen. Hoe beter de prestaties per vak, hoe hoger het bedrag per persoon. Boxtel bleek het beste gescoord te hebben en daarmee verdienden de wijkbewoners allemaal 250 euro.

Faes mocht Boxtel dus vertegenwoordigen: ,,We kregen best moeilijke vragen en ik hoorde een buurman zeggen dat hij alle vragen zeker goed had. Dus toen ik uitgekozen werd, was ik écht verrast."

PIRAMIDE

Door middel van een piramidevorm kwamen de halve finalisten steeds bij een nieuwe 'wereld' terecht, waar vragen over gesteld werden, bijvoorbeeld over mode of vliegen. Steeds viel er dan iemand af, tot er uiteindelijk een persoon overbleef aan de top van de piramide. Vervolgens moest de finalist zich nog door een viertal werelden met bijbehorende vragen worstelen om zoveel mogelijk geld voor zichzelf en zijn of haar wijk te verdienen. De Boxtelse wist ver te komen en stond uiteindelijk op de drempel van de finale, maar ging dus met een lager geldbedrag naar huis dan de finalist uit het Zeeuwse Hulst. Faes: ,,Toch is het een fijne meevaller hoor, het geld kunnen we nu mooi besteden aan onze vakantie, die we toevallig al enkele dagen voor de opname geboekt hadden."

De aflevering van het programma was al op 18 oktober opgenomen en werd zondag dus uitgezonden. Zichzelf terugzien op televisie vond Faes dan ook wat spannend: ,,Maar het zag er prima uit en ik werd 's avonds overspoeld door appjes van vrienden en familie. We zijn echt weer een ervaring rijker."

FOTO BOVEN: Anja Faes-Hendriks vertegenwoordigde Boxtel in de halve finale van het RTL 4-programma De Weg Naar Het Miljoen, dat zondag werd uitgezonden. (Foto: RTL XL).


LEDEN OUDERENBOND KBO BEZOEKEN TURKS GEBEDSHUIS IN OOST

Iedereen is welkom in Boxtelse moskee

Hoe komt het dat een imam vanuit Turkije naar Nederland komt? En wie betaalt zijn salaris? En mag hij getrouwd zijn? Op deze en nog veel meer vragen kregen de leden van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) antwoord. Een groep van twintig deelnemers toog maandag naar de Turkse moskee in de wijk Boxtel-Oost. Om meer kennis en inzicht te krijgen over het islamitische geloof...

LINDA VAN DE WIEL

,,De vraag om de Turkse moskee te bezoeken kwam vanuit de KBO. Een van onze doelen is het voorbereiden van de ouderen van nu op de toekomst", vertelt Betsie van der Sloot, voorzitter van de ouderenorganisatie. ,,Hierbij hoort ook het kennismaken met andere godsdiensten. Een aantal weken geleden zijn we op bezoek geweest bij het Baanderherencollege met hetzelfde doel. Door je te verplaatsen in de leefwereld van de ander, of deze persoon nu moslim is of je kleinkind dat op de middelbare school zit, je krijgt meer kennis over anderen."
Een van de bezoekers was pastoor Harry van den Tillaart. ,,Ik wilde de moskee heel graag bezoeken. We leven tenslotte in hetzelfde parochiegebied", stelde hij. ,,En naast enkele verschillen, zijn er veel overeenkomsten tussen de beide geloven. Zo overlappen grote stukken van het Oude Testament elkaar en hebben we dezelfde stamvader: Abraham." De pastoor, die nu actief is in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel, was nooit eerder in een moskee geweest. Net als de overige aanwezigen, die verder graag meer kennis over de islam wilden.

NEDERLANDSE IMAM

Kennis werd er zeker vergaard. Imam Mustafa Akpinar (46), die inmiddels drie jaar in Nederland verblijft, stelde 'zijn' moskee open en beantwoordde, met behulp van tolk Sevim Atalay, geduldig de vragen die hij kreeg. ,,Ik wil graag een correct beeld van ons geloof geven en niet de verknipte weergave die vaak in de media naar voren komt. De islam is een vreedzaam en liefdevol geloof."

Een van de kwesties die leefde onder de bezoekers, was waarom een imam steeds uit Turkije komt en wie zijn salaris betaalt. Akpinar: ,,We willen heel graag Nederlandse imams. Het is echter moeilijk om mensen te vinden die vanuit Nederland naar Turkije willen om de vijfjarige opleiding te volgen. De Turkse overheid stimuleert het echter wel en betaalt zelfs de opleiding. Ook mijn salaris wordt door haar gefinancierd." Dit vindt de imam spijtig, want in Nederland geboren kinderen van Turkse komaf spreken vaak beter Nederlands. ,,Op zaterdag komen de kinderen naar de koran-les. De les is in het Arabisch en er wordt Turks gesproken, terwijl Nederlands beter zou zijn."

De leergierigheid van KBO-leden voerde verder. Een bezoeker vroeg of een imam mag trouwen. ,,Jazeker", lachte Akpinar. ,,Ik ben zelf ook getrouwd en heb drie kinderen." Een vraag die hieruit voortvloeide was hoe het islamitische geloof omgaat met homoseksualiteit. ,,Dat is volgens de islam verboden. Maar soms staat bij mij en veel andere moslims het geloof op de tweede plaats. Ook homo's en lesbiennes zijn welkom in de moskee. Net als bijvoorbeeld Pakistaanse moslims die geen eigen gebedsruimte in Boxtel hebben. Wij sluiten niemand buiten."

FOTO BOVEN: Imam Mustafa Akpinar geeft uitleg aan de KBO-leden in 'zijn' moskee. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding