Persconferentie

Ik zie het al voor me. Een persconferentie van Sinterklaas waarin hij aankondigt alle Zwarte Pieten per direct met pensioen te sturen om te genieten van hun welverdiende rust en ouders en oudere kinderen oproept om samen met de Sint van het Sinterklaasfeest iets blijvend moois te maken. Hij kan het namelijk niet alleen.

In rap tempo ontstaan allerlei ludieke initiatieven om de cadeautjes op hun plek te krijgen en iedereen te betrekken bij dit zo mooie kinderfeest. De goedheiligman laat dan zien boven elke partij te staan en daar naar te handelen. Allemaal in het belang van het kind.

PS: De Pietenpakken gaan naar kringloopwarenhuis Het Goed. Gratis af te halen. Elk kind mag er één hebben en zich vervolgens de fijne kneepjes van het 'vak' eigen maken. In Pietenuniform. Misschien ontstaat er wel een Pietenschool?

Hoe leuk zou het zijn als bij elke intocht een veelheid aan Pieten op de Sint staat te wachten om hem te helpen. Het zal een waar(dig) kinderfeest worden...

        GEERT DUIJGHUISEN


Gouden Pieten

Mijn Sint, hij had een gouden Piet
deed dat allemaal voor niet(s).
Was voor Sint een hulp van goud
en ook voor kinderen zeer vertrouwd.

Maar weet dat iedere Sint en Piet
heeft deze tijd ook véél verdriet.
Hoopt, ná een goed gesprek, te weten
dat alle onrust wordt vergeten.

Want ieder conflict is te vermijden
met veel begrip van beide zijden.
Gebruiken we gezond verstand?
dán geven we elkaar de hand.

Geef Piets gezicht de kleur van goud
zodat eenieder van hem houdt.
Dan kunnen we allemaal weer genieten
van Sint met zijn Gouden Pieten.

        CTMB

        Naam en adres bij de redactie bekend


Sound of Boxtel

Afgelopen zaterdagavond was ik in sporthal De Braken tijdens het jubileumconcert van de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie. Beide muziekkorpsen bestaan 110 jaar dus was er reden voor een concert met plaatselijke zangers en zangeressen. Het werd een geweldige avond waarin het publiek werd verrast op een muzikale rondwandeling door Boxtel. Met een aangepaste tekst op 'Ons Dorp' van Wim Sonneveld werden de vele mooie kanten van ons Boxtel bezongen. Op zo'n avond begrijp je ook waarom beide harmonieën de Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs hebben gewonnen. Wat mij echter wel verbaasde, was dat niemand van het college van B en W bij dit concert aanwezig was. In mijn ogen een gemiste kans van een gemeentebestuur, dat ons wil laten geloven dat zij veel op heeft met de muzikale cultuur van Boxtel. Jammer, jammer, jammer!

        BEN TOONEN

Naschrift redactie: Cultuurwethouder Marusjka Lestrade zou het jubileumconcert bezoeken, maar moest zich door ziekte afmelden. Het lukte niet om tijdig vervanging te regelen.


ECB: geen straf door duurzaamheid

Net als de partijen Combinatie95 en VVD (elders op deze pagina) pleit ook Energie Coöperatie Boxtel (ECB) bij het gemeentebestuur om duurzame investeringen in huizen niet te 'straffen'. Gemeenten mogen zonnepanelen meetellen in de WOZ-waarde, aldus een uitspraak in april van het gerechtshof Arnhem-Nijmegen.

Energiebesparende voorzieningen leiden tot een hogere waarde van een woning en dus een hogere heffing op de WOZ, zo beredeneert de ECB. Voorzitter Jan van der Weijden: ,,Ook het eigenwoningforfait, gekoppeld aan de WOZ-waarde, zal aanmerkelijk stijgen. Bij een investering van 10.000 euro is dat al snel tientallen euro's meer inkomstenbelasting."

Ook corporaties krijgen te maken met extra kosten en die gaan waarschijnlijk minderen op investeringen in duurzaamheid, denkt Van der Weijden. Journalist Peter Hendriks schreef hierover een analyse op onderzoeksjournalistieke website Follow the Money. ECB vroeg aan woonstichting Sint-Joseph of dat ook bij haar het geval is en wacht op antwoord.