Afbeelding
Foto: Pål Jansen

NWG LIEMPDE AAN DE SLAG MET 800 METER LANGE GRENSWAL

'Oisterwijkse' asielzoekers helpen mee

Voorzitter Jolan van Herwaarden was verguld met de hulp uit Oisterwijk. ,,Thank you very much for helping us today", sprak ze de groep toe. Er moest nog een kleine vertaalslag plaatsvinden naar wat er precies moest gebeuren. Van Herwaarden legde uit dat de deelnemers uit Oisterwijk zich moesten wenden tot de NWG-leden als ze nog verdere vragen hadden. ,,Raise your hands: who are members from the Nature Work Group", vroeg de voorzitter. Maar niet alleen de NWG-leden staken hun hand op, ook de gasten deden dat. 'Schrijf ze maar meteen in als lid', werd er nog gegrapt. Ondanks dit misverstand, bleken de instructies helder. ,,Action, action", klonk het vanuit de groep, die daarna driftig aan de slag ging.

BIJDRAGEN

Dat asielzoekers de Natuurwerkgroep hielpen, kwam voort uit het provinciaal uitvoeringsprogramma Natuur en Samenleving waarvoor organisaties in 2016 aanvragen konden doen. Gemeente Boxtel regelde de financiering met de provincie en nam de overige kosten à 555 euro (vervoer, veiligheid en lunch) op zich. ,,We vinden het belangrijk dat de NWG dit oppakt vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid en daarom dragen we graag iets bij", verklaarde wethouder Peter van de Wiel.

SPORTHAL

De grenswal wordt beschreven in het boek 'Verborgen middeleeuwen in Het Groene Woud'. Deze loopt langs de gehele Bundersdijk, is in totaal ongeveer achthonderd meter lang en op sommige plekken vijf meter hoog. Het kavel heeft voor Liempde een bijzondere betekenis, vertelt NWG-lid Mario Knoops, oud-raadslid bij de voormalige gemeente (en oud-wethouder van Boxtel): ,,De grond was in het verleden in bezit van Liempde. Die hebben we verkocht; van het geld is sporthal Pius X gebouwd. Het was een van de redenen dat ik de politiek in ging."

Inmiddels is het kavel in bezit van Brabants Landschap en heeft het een natuurfunctie gekregen. De grenswal heeft daarin een belangrijke functie: die huisvest allerlei fauna en insecten. ,,Wij zijn hier met name voor de ijsvogelvlinder (die sinds 2017 onder de Wet Natuurbescherming valt - red.), die is het belangrijkste voor ons. Maar ook andere insecten en dieren profiteren van de grenswal."

IN DE WEER

Reden zat dus om op een vroege zaterdagochtend de handen uit de mouwen te


Vogeltjesmarkt Liempde

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 24 november van 07.30 tot 11.00 uur de maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt. Deze wordt gehouden in en om de accommodatie van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde. Er vindt geen handel plaats in sierpluimvee, loopvogels en postduiven; de NVWA ziet toe op naleving van de regels. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.

steken. Naast de groep asielzoekers waren ook flink wat vrijwilligers met zagen in de weer. Door wat snoeiwerk aan de bovenkant van de grenswal te verrichten, krijgt de zon er meer vat op en kan deze groeien zodat er meer ruimte ontstaat voor dieren en insecten.

,,Om de tien à twaalf jaar jaar heeft deze onderhoud nodig", aldus Voets. De leden van de NWG werken er niet wekelijks aan, maar pakken op diverse momenten een deel van de grenswal aan. Voets: ,,We verwachten dat we dit project over drie tot vier jaar afgerond hebben."

FOTO BOVEN:Het was sjouwen geblazen zaterdag bij de grenswal die tegen de Bundersdijk ligt. Een groep van negen mensen die in het AZC in Oisterwijk verblijven, hielpen de Natuurwerkgroep Liempde een handje. (Foto: Pål Jansen).


Afbeelding