Afbeelding
Foto:

COALITIEPARTIJ: ZOEK NAAR ALTERNATIEVEN

C95 wil locaties voor tijdelijke huizen inzetten

Combinatie95 wijst het college op alternatieve woningbouw en oppert hiervoor tijdelijke locaties aan te wijzen. ,,De woningnood in Nederland wordt met de dag nijpender en dat is in Boxtel niet anders", schrijft de coalitiepartij aan B en W.

De gemeenteraadsfractie geeft aan dat er mogelijkheden zijn om tijdelijke en verplaatsbare woningen snel te kunnen realiseren. Zo maakt Heijmans zogeheten One-huizen, er zijn Finch Buildings (kleine prefab-appartementen), Kompaswoningen en ga zo maar even door. De Volkskrant wijdde er vrijdag de voorpagina aan: of tijdelijke woningen (goedkoop, snel te maken, klein en zuinig in energieverbruik) de nood kan oplossen. Antwoord: misschien.

Zo denkt ook de fractie van Combinatie95 erover. Daarom vraagt zij aan B en W of die met woonstichting Sint-Joseph concrete afspraken willen maken om dat soort woningen te realiseren. Naast dat zij aan B en W vragen op welke locaties dat zou kunnen, hebben de fractieleden zelf al wat terreinen in gedachten: de zogeheten oksel (dus het gebied tussen de twee samenkomende spoorlijnen) en het weiland aan de Smaldersestraat in Liempde, in eigendom van woonstichting De Kleine Meierij, beoogd fusiepartner van Sint-Joseph.


'SNELLE OPLOSSING BAANDERHERENWEG'

VVD ook kritisch over fietsveiligheid Selissen

In augustus stelde D66-raadslid Sohib Hussain er al vragen over. Ook coalitiepartner SP Boxtel drong toen aan op adequate maatregelen. Net als de Fietsersbond, die het college een aantal weken terug adviseerde om er een snelheidsmonitor te plaatsen. En nu vraagt ook de oppositiefractie van VVD ernaar: een oplossing op de Baanderherenweg.

Eerder zei verkeerswethouder Herman van Wanrooij toe de situatie met het wijkorgaan Platform Selissen te bespreken en er een oplossing voor te vinden. Omdat de weghelften gescheiden liggen van elkaar en daartussen autoparkeervakken staan, wijken bestuurders vaak uit naar de zijkant van de weg. Zij razen daarbij vaak langs fietsers. Die overigens vaak over de stoep besluiten te fietsen.

TE HARD RIJDEN

VVD-raadslid Dymph van de Vries ziet dat er te hard gereden wordt en dat de weg daartoe ook uitnodigt. Bovendien staan auto's regelmatig 'ongelukkig' geparkeerd, deels op de weg). De liberalen vragen daarom aan wethouder Van Wanrooij of hij snelheidsmetingen wil uitvoeren en wanneer. Ook werd er gewezen op extra handhaving, zoals het uitdelen van waarschuwingen en boetes.

FIETSSTRAAT?

De VVD denkt ook aan een fietsstraat als mogelijke oplossing. De Fietsersbond liet recent nog uitzoeken of zoiets een oplossing kan zijn. Dat blijkt alleen goed te functioneren als er twee keer zoveel fietsers ervan gebruik maken dan auto's. Volgens de belangengroep voor tweewielers passeren nu 2.500 motorvoertuigen en zeshonderd fietsers per dag de Baanderherenweg; niet rendabel dus. De bond adviseerde een aantal weken geleden om een digitaal bord te plaatsen waarop de tekst verschijnt dat automobilisten fietsers niet mogen inhalen.

Bovenal ziet de VVD echter met name dat een snelle oplossing noodzakelijk is. ,,Wij begrijpen, dat het een complex probleem is maar vinden het belangrijk, dat er nu snel actie ondernomen wordt", schrijft Van de Vries aan het college van B en W.


MBO-SCHOOL HOUDT OPEN DAG

Toekomstige hoveniers en agrariërs naar Helicon Boxtel

Leerlingen die op zoek zijn naar een mbo-opleiding in de landbouw of tuin- en landschap kunnen zondag 25 november terecht op de open dag van Helicon aan de Schouwrooij 2 in Boxtel. De school is die dag tussen 11.00 en 15.00 uur geopend. Goed om te weten: de werkgelegenheid in de landbouw- en hoveniersbranche is groot.

De hoveniersopleidingen bij Helicon in Boxtel zijn op ieder mbo niveau te volgen; van niveau 1 entreeopleiding tot niveau 4 vakexpert. Zowel in vol- als in deeltijd. Hier leren studenten alles over het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en landschappen.

Als het gaat om landbouwopleidingen is er ook volop keuze bij Helicon in Boxtel. Voor wie houdt van sleutelen en het oplossen van storingen aan mobiele voertuigen biedt de school de opleiding techniek en mechanisatie. Hier worden allround monteurs opgeleid die breed inzetbaar zijn en gewild bij het bedrijfsleven.

LOONWERK

Voor leerlingen die graag op de tractor bezig zijn én interesse hebben in het verbouwen van voedsel voor mens en dier zijn er mogelijkheden bij de opleiding loonwerk groen, grond en infra. Medewerker op een varkens- of melkveebedrijf werken veel met dieren. Het verzorgen ervan, de gezondheid, voeding, de inrichting van de stallen, maar ook het managen van het bedrijf. Neem hiervoor een kijkje bij de veehouderijopleidingen.

Aanmelden kan via opendagen.helicon.nl. Meer informatie kijk op www.helicon.nl.


Green Friday bij Boxtelse kringloop

Geen Amerikaanse, maar groene toestanden bij Het Goed in aanloop naar kerst. Het Boxtelse kringloopwarenhuis houdt namelijk de actie Green Friday als antwoord op Black Friday, de dag dat veel Amerikanen naar de warenhuizen stormen om kerstaankopen te doen.

Green Friday staat in het teken van hergebruik van goederen. Volgens de kringloop levert elke kilo hergebruikte spullen gemiddeld één kilo CO2-besparing op. Namens de gemeente Boxtel neemt duurzaamheidswethouder Peter van de Wiel morgen, vrijdag 23 november om 14.00 uur in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6 een CO2-compensatiecheque in ontvangst. Daarmee maakt hij bekend hoeveel CO2 bespaard is door Het Goed.


Dükerskoor

Het Dükerskoor houdt maandag 26 november vanaf 20.00 uur een meezingavond in grand-café Rembrandt. Liefhebbers van smartlappen en zeemansliedjes kunnen hun hart ophalen en uit volle borst meegalmen.