Afbeelding
Foto:

'Zonnepanelen niet bestraffen met hogere WOZ'

HENK VAN WEERT

Mensen die zonnepanelen op het dak van hun woning plaatsen mogen niet bestraft worden met een hogere WOZ-waarde en dus een hogere aanslag voor de onroerend-zaakbelasting (ozb). Daarvoor pleitten dinsdag in de raadsvergadering zowel coalitiepartij Combinatie95 als oppositiepartij VVD. Het nemen van maatregelen om zo'n hogere aanslag te voorkomen, blijkt echter lastig, meldde verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij (financiën, INbox).

Naar aanleiding van een motie die Dymph van de Vries namens de VVD indiende, beloofde Van Wanrooij te bekijken wat er mogelijk is. Maar hij adviseerde de raad de opdracht aan het college niet over te nemen. Probleem is volgens hem dat de gemeente niet precies weet welke huiseigenaren over zonnepanelen beschikken. Jos Hegeman (D66) vroeg zich daarbij af of hoe zo'n eventuele maatregel is te rijmen met andere energiebesparende maatregelen. Van de Vries kreeg alleen de drie raadsleden van het CDA achter zich en daarmee sneuvelde het voorstel.


Beoogd raadslid Combinatie95 trekt zich terug

De vervanger die de fractie van Combinatie95 in de Boxtelse gemeenteraad had gevonden voor vertrekkend voorzitter Katelijne van Thiel, heeft zich op het laatste moment teruggetrokken. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt door burgemeester Mark Buijs bij aanvang van de raadsvergadering. Amran Jama (31) kan door privé-omstandigheden de zetel van Van Thiel niet overnemen.

,,Gelukkig hebben we voldoende goede kandidaten op de lijst staan waarmee we in maart van dit jaar meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen", meldde fractievoorzitter Van Thiel na afloop van de vergadering waarin ze eigenlijk afscheid zou nemen. Totdat een vervanger is gevonden, blijft ze echter in functie. Begin november maakte Van Thiel, die in 2014 voor het eerst aanschoof aan de Boxtelse raadstafel, haar vertrek bekend. Ze kon privé en politiek niet langer combineren.


Eiwitten in sloot na stroomstoring HydroBusiness

RENS VAN DEN ELSEN

,,Het zag er inderdaad niet fris uit, maar het bleek, gelukkig, slechts om onschadelijk eiwit te gaan." Dat verklaart directeur Lars Kuipéri van HydroBusiness. Hij doelt hiermee op de foto's (zie hieronder) die vrijdag op de redactie van deze krant binnen kwamen en ook online verschenen. Daarop was duidelijk te zien dat er een schuimachtige substantie de sloot naast de waterzuiveringsinstallatie op bedrijventerrein Ladonk in stroomde.

HydroBusiness zuivert het water van de naastgelegen varkensslachterij Vion. In de nacht van donderdag op vrijdag vond er een stroomstoring plaats. Het eiwit is een bijproduct van de zuivering en wordt gebruikt als bron voor het maken van diervoeding. Door de storing werd het echter niet afgevoerd en kruide het eiwit als lobbig schuim over de rand, zo laat Kuipéri desgevraagd weten.

De foto's leidden tot veel commentaar, onder meer op sociale media. Kuipéri noemt het voorval vervelend, maar zegt dat eiwit de natuur geen schade berokkent. Er is melding gemaakt bij de Omgevingsdienst Brabant-Noord. Kuipéri: ,,Alles is meteen opgeruimd."