Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

UITVERKOCHT JUBILEUMCONCERT HARMONIEËN IN 'DE BRAKEN'

The Sound of Boxtel: genieten met een grote G

Het was genieten met een hoofdletter G zaterdagavond in sporthal De Braken. Dat concludeerde de Boxtelse reus Jas de Keistamper. Hij was een van de ruim zevenhonderd bezoekers van The Sound of Boxtel, het gezamenlijk jubileumconcert van Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie. De organisatoren hadden de lat voor zichzelf hoog gelegd maar maakten alle verwachtingen waar. De staande ovatie na afloop was dan ook een uitbundig én welgemeend bedankje van een zeer tevreden publiek. Het smaakte beslist naar meer.

JOLEEN VAN ROOIJ

Wat zouden de oprichters van beide harmonieën uit 1908 ervan gevonden hebben, als ze zaterdag in de tot concertzaal omgebouwde sporthal hadden gezeten? Wat in die tijd volstrekt uit den boze was - sámenwerken met 'de concurrent' - levert anno 2018 een smakelijk recept voor een daverend succes. De ingrediënten? Een jubileumorkest met liefst negentig (!) gepassioneerde muzikanten, twee bevlogen dirigenten, achttien zoetgevooisde zangers en een voorbereidingstijd van een jaar.

Voeg hieraan toe de frisse en vlotte presentator Nick Verbunt en videobeelden die Peter Hacken maakte van bekende Boxtelse thema's en mooie natuurgebieden. Laat arrangeur Mari van Gils naar hartenlust zijn eigen muzikale sausje uitgieten over bestaande muziekstukken. Besprenkel het geheel vervolgens met de pure passie van alle deelnemers en serveer het concert in saamhorigheid uit aan honderden muziekliefhebbers. Et voilà!

CULTUURPRIJS

Als voorgerecht betraden de voorzitters van beide muziekverenigingen het podium. Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie opende de avond met de woorden: ,,Voor u staan twee trotse voorzitters." Jan de Koning van de Gildenbonds haalde aan dat het samenwerkingsverband rondom het jubileum van beide clubs onlangs leidde heeft tot het winnen van de Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs 2018. Hierna gaf presentator Verbunt uitleg over het programma van de avond en weldra werd het publiek meegevoerd met de eerste klanken van de ouverture 'Portantes Sanguinem Sacrum', die Van Gils tien jaar geleden componeerde ter gelegenheid van het eeuwfeest van de twee orkesten. De prachtig gespeelde muziek werd visueel omlijst met videobeelden van de Heilig Bloedprocessie.

Beelden van een ritje in de stoomtrein die onlangs door Boxtel reed, zorgde voor een extra effect bij het sprankelende concertwerk 'Oriënt Express' van Philip Sparke. Europese dansmuziek uit de renaissance was door de Japanse componist Yosuke Fukuda voorzien van een modern arrangement. Filmbeelden van kasteel Stapelen draaiden tijdens dit stuk mee op het projectiescherm, waarbij het leek alsof oude tijden herleefden en de bezoekers zich even in de danszaal van weleer waanden.

LOEPZUIVER

Ook eigentijdse muziek passeerde zaterdagavond de revue. 'Stone into the River' van Douwe Bob werd speciaal voor dit optreden in een nieuw jasje gestoken. Fenne van Wuijtswinkel en Harry Hendriks zongen het lied toegewijd en loepzuiver. Bijzonder om te ervaren hoe twee zangers een gevoelig nummer kunnen brengen, onder begeleiding van liefst negentig muzikanten, zonder dat de intimiteit en de sfeer van het lied verloren gingen. Dit zegt alles over de kwaliteit van zowel de zangers en de muzikanten als de dirigent en de mensen van de techniek. Een knappe prestatie die de gehele avond op hetzelfde hoge niveau bleef.

Als amuse werd een Bokselse Muziekkwis gehouden, een verwijzing naar wederom een bekend lokaal thema: de onlangs gehouden Bokselse Kwis. In een medley kwam tien melodieën voorbij die gekoppeld moesten worden aan bekende (oud-)Boxtelaren. Het publiek kon in het concertprogramma de namen in de goede volgorde zetten en het lijstje mocht na afloop ingeleverd worden. Drie goedgevulde prijzenpakketten, gesponsord door lokale ondernemers, worden binnenkort overhandigd aan de winnaars. Hun namen worden elders in deze papieren editie en via Facebook bekendgemaakt. De medley werd gezongen door de solisten Charlotte Pennings, Sjef Kuijpers, Harry Hendriks en Fenne van Wuijtswinkel.

Deze solisten namen tijdens het concert meerdere nummers voor hun rekening. Zo vertolkte Kuijpers 'Het Dorp' van Wim Sonneveld, waarvan de tekst speciaal voor deze avond herschreven was door Gildenbondspreses De Koning zodat typisch Boxtelse taferelen bezongen werden met zinsnedes als: 'De Pagaai komt hier langs gevaren' (...) en 'Theo kapt je haar'.

JESUS CHRIST SUPERSTAR

De cast van Jesus Christ Superstar gooide eveneens hoge ogen. Van Wuijtswinkel en Pennings, die respectievelijk in de Boxtelse producties van 2016 en 2018 de rol van Maria Magdalena vertolkten, ontroerden het publiek zichtbaar. Kuijpers, die in 2016 Judas speelde en dit jaar hogepriester Annas op moderne wijze inhoud gaf, voelde zich wederom als een vis in het water tijdens de nummers van zijn lievelingsmusical. Onder begeleiding van mooie zang van twaalf ensemble-leden van de originele cast en het uitmuntend spel van het orkest, kon deze medley beslist 'de kers op de taart' genoemd worden.

Er was voor elk wat wils deze avond. Zo kwam prins Donald V van Eendengat met zijn raad van elf de zaal binnen en werd de polonaise ingezet op de carnavalsnummers 'Ut Haontje' en 'Hee Waggel Mee'. Christian van Zogchel, die dit jaar opnieuw de carnavalsscepter over Boxtel zwaait, zong uit volle borst en het publiek klapte vrolijk mee.

GENOTEN

Na afloop reageerden bezoekers enthousiast. ,,Het was een prima avond. Prachtige muziek en perfecte zang. Ik heb trouwens een mooie foto voorbij zien komen die ik thuis wel boven de bank zou willen hangen. Ik heb van alles genoten, maar meneer Hendriks sprong er voor mij wel bovenuit. Deze samenwerking is echt geweldig", vertelde Sjaak Koenders uit Boxtel.

Ook Erna Verstraete uit Liempde had genoten. ,,Ik vond het heel bijzonder dat typische kenmerken van de Boxtelse samenleving gekoppeld zijn aan de muziek. De visualisatie was heel herkenbaar en de beelden leidden niet af maar vulden mooi aan." Jannemieke van Hemert bespeelt de dwarsfluit bij de Gildenbondsharmonie. Hoe zij het concert ervaarde? ,,Ik ben moe maar voldaan. Het was bijzonder om op deze manier te experimenteren met de solisten. Een heel mooi resultaat", aldus Van Hemert.

Herman van de Sande was na afloop te vinden bij de gezellige afterparty in de serre waar de band Almost Famous optrad. Van de Sande is een van de castleden van Jesus Christ Superstar. ,,Het is fantastisch om met zo'n enorm orkest mee te mogen zingen. Heerlijk! Daar wordt een mens helemaal blij van."

FOTO LINKSBOVEN: Charlotte Pennings zong vol overtuiging onder meer 'The Earth Song' en maakte daarmee veel indruk. Met de boodschap de aarde zorgvuldig door te geven aan volgende generaties, kwam ook het duurzame karakter van Boxtel muzikaal tot uiting.

FOTO RECHTSBOVEN: Fenne van Wuijtswinkel en Harry Hendriks zorgden voor een kippenvel-moment met hun vertolking van 'Cry me a river' van Justin Timberlake.

GROTE FOTO: Muzikanten van Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie vormden een 90-koppig orkest, dat perfect uit werd versterkt door het plaatselijke bedrijf Merheim Audiovisueel.

FOTO LINKS: Afwisselend stonden de dirigenten van de twee muziekkorpsen op de bok: Txemi Etxebarria van de Gildenbondsharmonie (links) en Jules van de Loo van Boxtel's Harmonie. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding