TWEEDE BOEK VAN BOXTELSE TRUDY

Natuurgebied De Geelders decor van nieuwe roman

LINDA VAN DE WIEL

Na een voorbereiding van vier jaar, schreef Trudy van Rooij (45) binnen achttien maanden haar tweede boek. De uit Gemonde afkomstige en in Boxtel woonachtige schrijfster maakt in haar roman 'Zo heb je mij genoemd' twee herkenbare thema's bespreekbaar: stereotyperingen en verwachtingen.

De roman vertelt het verhaal van de 94-jarige kruidenvrouw en boerin Helena die stopt met haar werk en niet kan genieten van de stilte. Terwijl ze over haar lege akker kijkt, vraagt ze zich af waar haar kleindochter Madeleine blijft. ,,Vanwege een vete binnen de familie heeft Helena haar kleindochter al dertig jaar niet gezien", licht Van Rooij toe. ,,Ze wil dit wel graag want ze wil haar waardevolle geschiedkundige familiegeheimen uit de ijzertijd overdragen. Er gaat al zoveel historie verloren. Maar lukt dit voordat ze sterft?"

De schrijfster vervolgt: ,,Er wordt vaak gedacht dat vrouwen in de middeleeuwen niks te zeggen hadden - weer een stereotypering - maar zij communiceerden onderling erg veel op verschillende manieren."

EIGENZINNIG

'Zo heb je mij genoemd' gaat volgens Van Rooij over drie generaties vrouwen. De oude Helena, die moeder werd in de


Wensboom en marshmallows in Selissenwal

Ook dit jaar slaat de kerstman de Boxtelse wijk Selissenwal niet over. De jaarlijkse kerstmarkt vindt zaterdag 15 december vindt weer plaats.

Kinderen kunnen een rondje rijden in de arrenslee, er worden marshmallows geroosterd door de scouting en er zijn kraampjes met allerlei verschillende producten. Winkeliersvereniging Selissen, gemeenschapshuis De Walnoot, de Prinses Amaliaschool, wijkorgaan Platform Selissen en actieve wijkbewoners helpen in de organisatie.

Op de kerstmarkt wordt een enorme wensboom opgetuigd. Kinderen kunnen bovendien rondrijden in treintjes en er zijn sportactiviteiten in de parkeergarage van De Walnoot. Ook aan een avondprogramma is gedacht, dat verzorgd wordt door vrijwilligers van het gemeenschapshuis.

conservatieve jaren vijftig maar altijd haar eigen plan heeft getrokken. Haar dochter Nelleke, die zich aanpaste aan de verwachtingen van anderen en daarvan ongelukkig werd. En de jonge Madeleine. ,,Zij is van mijn leeftijd en heeft te maken met nog meer verwachtingen: ze moet werken, een goede vriendin zijn en er ook nog mooi uitzien. Om maar wat dingen te noemen."

VAKJES

Het verhaal gaat ook over het plaatsen van mensen in hokjes. Dit gebeurt veelal om duidelijkheid te creƫren in chaotische of onoverzichtelijke situaties. De schrijfster spreekt in dit geval vanuit eigen ervaring. ,,Mijn inmiddels tienjarige zoon kende een moeilijke start. Vanwege een hersenbeschadiging hebben we een heftige tijd achter de rug waarover ik eerder het boek 'Vuistslag' schreef", vertelt Van Rooij. ,,Tijdens deze periode had mijn gezin met veel zorgverleners te maken."

De auteur merkte dat ze niet altijd in het hokje paste waarin zij als moeder werd gestopt: ,,Sommige mensen in de zorg hadden verkeerde verwachtingen van mij en dat veroorzaakte frictie. Ook merkte ik dat mensen beredeneren vanuit hun eigen perspectief. Hoe objectief is een observatie als jouw aanwezigheid hierin niet meegenomen kan worden? Want je reageert anders wanneer je weet dat iemand op je let, toch? Daarbij bepaalt degene met de pen het beeld dat bij mensen bekend wordt."

AANNAMES

Van Rooij stelt dat veel frustraties voortkomen uit miscommunicatie en aannames. ,,Op sociale media delen gebruikers vaak foto's en berichten met een boodschap. Maar dit zijn momentopnames en daarnaast veranderen mensen. Vanwege het beeld dat jij of een ander echter over je neerzet, word je op een bepaalde manier bejegend. Dit kan je beperken in je ontwikkeling."

STREEKGEBONDEN

Hoewel Van Rooijs nieuwe roman veel geschiedkundige elementen kent, speelt het verhaal zich af in deze tijd; de tijd van Madeleine die opbokst tegen vele stereotyperingen en vooroordelen. ,,En in mijn regio, namelijk natuurgebied De Geelders", onderstreept de schrijfster. ,,Pictures Publishers, de uitgeverij die mijn roman op de markt gaat brengen, geeft meer boeken over streekgebonden onderwerpen uit. Ik denk dat dit regionale lezers tot de verbeelding spreekt."

De roman van Van Rooij is te bestellen via de website www.trudyvanrooij.nl en via www.picturespublishers.nl.