Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRUKKE INTOCHT GOEDHEILIGMAN IN BOXTEL

Sint heel blij met twee emmertjes water

LINDA VAN DE WIEL

Het was dringen geblazen tijdens de intocht van Sinterklaas. De goedheiligman zette zondag voet op Boxtelse bodem nadat hij bij de Zwaanse Brug aankwam in zijn boot. Honderden kinderen, papa's, mama's, opa's én oma's trotseerden de kou aan de oever van de Dommel om de Sint en zijn vele Pieten welkom te heten.

,,Ik vind het superleuk dat Sinterklaas er weer is", jubelde de zesjarige Pien (6). ,,Ik mocht gisteren mijn schoen al zetten en er zaten heel veel pepernoten en een letter S in. O ja, er zat ook nog Lego in." Haar vierjarige zusje Guusje stond te bibberen. ,,Ik heb het heel koud, maar ik wil Sinterklaas heel graag zien", zei ze klappertandend.

DRUKKE NACHT

De Pieten - die allen donkerbruin van kleur waren - hadden dus een drukke nacht achter de rug. Daar was echter weinig van te merken. Een clubje schoonmaakpieten zorgde ervoor dat de straten blinkend schoon waren en diverse stoere securitypieten garandeerden de veiligheid van de Sint. Er waren liefst twee hoofdpieten, een jongens- en een meisjesvariant. ,,Je kunt wel zien wie ik ben hè?", giechelde een meisjespiet. ,,Kijk eens, ik heb kant met parels aan mijn mouwen. En zie je mijn oorbellen? Het zijn kleine stafjes, ik heb ze van Sinterklaas gekregen."

SPANNEND

Allen liepen in een optocht en onder begeleiding van de mooiste Sinterklaas-melodieën door de Rechterstraat. De liedjes werden gespeeld door een groep muziekpieten die bijgestaan werden door leden van de Red River Band. Langs de route die richting Markt voerde, stonden veel kinderen. Een van hen was de als Sint verkleedde Lau. Tot een gesprek kwam het nauwelijks met de vijfjarige. Hij was duidelijk onder de indruk van de vele Pieten die hem verwarden met de echte Goedheiligman. Hij vergat in alle hectiek zijn prachtige en zelfgeschilderde kunstwerk af te geven. Zijn moeder wist wel waarom: ,,Hij vindt het een beetje spannend allemaal."

De zevenjarige Femke had iets minder last van de zenuwen rond de feestelijke intocht. ,,Ik ben hier omdat ik de Pieten graag wil zien. Waarom? Omdat ze pepernoten uitdelen natuurlijk."

VERDWIJNTRUC

Op de Markt was het podium voor de goedheiligman en waren er optredens van onder meer Angela's Project. Ook burgemeester Mark Buijs was van de partij. ,,Gelukkig was de waterstand hoog genoeg voor de boten", grapte hij met een knipoog naar de lage waterstand in Zaandijk. ,,Ik heb hoogstpersoonlijk twee emmers water in de Dommel gegooid. Ik denk dat dit geholpen heeft."

LOLBROEK

Buijs had sowieso de lolbroek aan. In een heuse verdwijntruc, gerelateerd aan het circusthema van van Stapel op Sint, verdween de binnenkort vertrekkende burgemeester van het podium. Om daarna weer terug getoverd te worden. ,,Gelukkig maar", reageerde de Sint ad rem. ,,U was anders net te vroeg weg uit Boxtel…"

Na het feest nam de Sint zijn intrek in kasteel Stapelen. Daar is hij voor iedereen gratis te bezoeken. Voor leerlingen uit de groepen 1-2-3 van de scholen in de gemeente Boxtel en Esch worden tot en met 4 december uitstapjes georganiseerd. Voor al het overige publiek gelden de volgende openingstijden:

Zaterdagen 24 november en 1 december: 09.30-12.00 uur en 13.30-17.30 uur.

Zondagen 25 november en 2 december: 09.30-12.00 uur en 13.30-16.30 uur.

Rivier de Dommel stond erg laag, dus was het de vraag of Sinterklaas nog aan zou meren. Uiteindelijk kwam alles goed.
Afbeelding
Rivier de Dommel stond erg laag, dus was het de vraag of Sinterklaas nog aan zou meren. Uiteindelijk kwam alles goed en stond een juichende burgemeester Mark Buijs klaar om hem te ontvangen. (Foto's: Peter de Koning).
Een geslaagd Sinterklaasfeest trok honderden kinderen naar het centrum van Boxtelse centrum.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding