Afbeelding
Foto:

TAL VAN TOEKOMSTIGE PIETENTALENTEN VERWELKOMEN SINT-NICOLAAS IN LIEMPDE

'Vergeet niet je schoen te zetten vanavond!'

PÅL JANSEN

,,Ik wil een robot die alles voor je doet", zegt Daan Smulders (4 jaar). Het staat bovenaan zijn wensenlijstje van Sinterklaas, vertelt hij kort voordat de goedheiligman in Liempde arriveert. Maar wat is dan alles? ,,Nou, gewoon, alles!" Zoals? ,,Een kopje thee pakken!", besluit Daan dan toch bescheiden. Een kinderhand blijkt toch snel gevuld...

Daan was in extase, samen met enkele andere honderden kinderen. Voor de komst van de Sint hadden de vrijwilligers van stichting Algemeen Belang Liempde allerlei activiteiten op touw gezet en het Sinterklaasfeest tot in de puntjes voorbereid. Een dansworkshop, springkussen, muzikaal vermaak van fanfare Concordia in het dorpscentrum van Liempde: vertier was er voldoende. Enkele Pieten waren de Sint al vooruitgesneld om de organisatie te helpen alle spelletjes in goede banen te leiden.

Zoals Pietenparcours-Piet. ,,We hebben hier een spelletjesparcours uitgezet en alle kinderen moeten dat afleggen voordat ze de kadootjes in de schoorsteen doen die aan het eind van de rit staat." Door de hindernissenbaan kon Pietenparcours-Piet ('noem me maar gewoon Piet') goed zien wie er talentvol genoeg was om Piet te worden. ,,Tja, iedereen is denk ik wel goed... Of ze al mee kunnen naar Spanje? Nou, nu nog even niet, maar over een paar jaar zeker!"

GEHEUGEN

Directe hulp zal de Sint gelukkig nog niet nodig hebben. Naast dat er meer dan Pieten genoeg waren, bleek Sinterklaas zelf nog meer dan vitaal. Even na zijn optreden in Boxtel, wandelde hij alweer vrolijk Liempde binnen. Ook zijn geheugen liet hem allerminst in de steek. Toen hij de auteur van dit artikel zag, wist hij die direct bij naam te noemen. Hij vervolgde: ,,Het is fantastisch weer natuurlijk, maar ook als het zou regenen, denk ik dat de Liempdenaren massaal waren op komen dagen."

SUPERHOOFDPIET

Ondertussen was Sint-Nicolaas al op het voormalig raadhuis ontvangen. ,,We hebben op het gemeentehuis een fotosessie gehad met allerlei kinderen", zei Hoofdpiet, die Sinterklaas uitermate goed assisteerde. ,,Ik heb een Superhoofdpiet", benadrukte Sinterklaas met klem.

Burgemeester Mark Buijs leidde de goedheiligman door de straten van het dorp, maar ontving hem natuurlijk al in Boxtel. ,,We hebben wel nog even wat emmertjes water in de Dommel moeten gooien, hè Sint-Nicolaas. Het water stond zo laag... Maar gelukkig hadden we snel een oplossing." De Sint: ,,Er is altijd een oplossing." De bisschop van Myra moest echter alweer snel verder: honderden mensen stonden te popelen om in de Sint-Jans Onthoofdingkerk zijn aankomst te vieren. ,,Vergeet niet je schoen te zetten vanavond!", riep hij nog na.

WAARBIJ? AARDBEI!

Een lawaai van jewelste wachtte hem in de kerk: alle kinderen scandeerden zijn naam zodat de Sint zijn langverwachte entree op het podium kon maken. Hij bedankte de burgemeester vriendelijk voor zijn ondersteuning, maar moest toch nog even een grapje met hem halen. ,,,Ik denk dat u er volgende week ook bij bent?", zei de bisschop tegen Buijs, die antwoordde: ,,Waarbij?"

,,Aardbei!", aldus de Sint, waarna de kinderen bulderden van het lachen om de grap die ook in het Sinterklaasjournaal gemaakt wordt.

Met muzikaal vermaak en vertier van onder meer de Goochelpiet (die ook optredens als Wilco van Oosten verzorgt), schudde de Liempdse kerk op zijn grondvesten. Het bleek meer dan een passende opening van het Sinterklaasfeest.


Een uitzinnige vreugde in de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde: Sint-Nicolaas arriveerde. Als bisschop van Myra voelde hij zich direct thuis in het Liempdse gebedshuis. (Foto: Gerard Schalkx).
Sinterklaas is een vriend rijker. Het ventje in groene cape links van de goedheiligman, week niet van zijn zijde gedurende de wandeltocht naar de kerk. (Foto: Gerard Schalkx).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding