Afbeelding
Foto: Maarten Melis

WETHOUDER VAN WANROOIJ: 'VAART HOUDEN IN AANLEG VLK-WEG'


Boxtel start onteigeningsprocedure

HENK VAN WEERT

Als het de gemeente Boxtel niet lukt om via een zogeheten minnelijke schikking de grond te verwerven voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), dan moet er onteigend worden. Dat hebben de raadsfracties dinsdag unaniem besloten. De procedure wordt, indien noodzakelijk, voor achttien percelen ingezet.

De nieuwe VLK-weg moet de straat Colenhoef (op bedrijventerrein Ladonk) verbinden met de Kapelweg ter hoogte van zandpad d'Ekker waar deze het spoor moet kruisen. Daarvoor heeft de gemeente diverse percelen landbouw- en tuingrond nodig. Net als het college van B en W hopen de raadsfracties dat zoveel als mogelijk in goed overleg met grondeigenaren overeenstemming kan worden bereikt. Maar de verwachting is dat dit zeker niet in alle gevallen zal lukken. En daarom is het noodzakelijk de onteigeningsprocedure op te starten, meldde wethouder Herman van Wanrooij (openbare ruimte & verkeer, INbox).

UITSTOOT STIKSTOF

De daadwerkelijke aanleg van de weg is echter afhankelijk van landelijke regelgeving omtrent het reduceren van stikstofuitstoot in de buurt van natuurgebieden zoals de Kampina. Daarover moet de Raad van State zich nog buigen, nadat het Europees Hof in Luxemburg daar strikte voorwaarden aan stelde. Om nu toch al tot aankoop of onteigening over te gaan, is geen goede zaak betoogde fractievoorzitter Dymph van de Vries (VVD).

Kübra Atalay (CDA) sloot zich bij die opmerking aan. ,,Bovendien moet je, als je grond eenmaal hebt verworven, toch binnen een bepaalde tijd daadwerkelijk aan de slag", vroeg zij, verwijzend naar de donkere wolken boven de VLK-weg samenpakken door de ontwikkelingen rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Wethouder Van Wanrooij erkende dat de werkzaamheden twee jaar na het Koninklijk Besluit over onteigening moeten beginnen.

Ondanks de onzekerheid over de gevolgen van PAS gaf hij aan de vaart in de realisering van de VLK-weg te willen houden en dat daarom de start van de onteigeningsprocedure nodig is. ,,We beseffen terdege dat dit een vergaand middel is en blijven dan ook praten en onderhandelen met de betrokken grondeigenaren", aldus Van Wanrooij.

Mocht de aanleg van VLK-weg uiteindelijk toch niet door kunnen gaan, dan worden de verworven gronden weer verkocht door de gemeente.


TESS SCHEEPERS KIEST 'LEKKER DRUKKE PLEK' IN HET CENTRUM

Regenboogpad dichtbij Zwaanse brug

Het belangrijkst vindt Tess Scheepers (10) dat iedereen zichzelf is en verliefd mag zijn op wie hij of zij wil. Daarom zegde burgemeester Mark Buijs begin oktober toe dat haar regenboogzebrapad werkelijkheid wordt. Nu is ook de plek bekend: vlakbijbij de Zwaanse Brug, in het centrum van Boxtel.

,,Deze plek is lekker druk", vertelt Tess. ,,Dan kunnen heel veel mensen het zien." Medio augustus schreef Tess een brief aan Buijs. ,,Toen ik op vakantie was in Zeeland zag ik een regenboogzebrapad", vertelde ze in deze krant. Het pad vraagt aandacht voor de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen (lhbti'ers). ,,Ik vind dat heel belangrijk, want mijn mama is ook verliefd op een meisje", aldus Tess.

FOTO ONDER: Tess is trots op de plek die ze heeft uitgekozen. (Foto: Jules Hameleers).


Boxtelse deejay Sam Feldt op Paaspop Schijndel

Deejay Sam Feldt (artiestennaam van Sammy Renders uit Boxtel) staat op Paaspop. Het Schijndelse festival maakte deze week de eerste veertig artiesten bekend. Feldt speelt op het festival een speciale live-set.

De deejay en muziekproducer is bekend van zijn remix van het nummer Show Me Love van Robin S. uit 1993 en de hit Summer On You dat hij met het Nederlands dance-duo Lucas & Steve maakte.

Paaspop wordt gehouden op 19, 20 en 21 april 2019. Naast Sam Feldt zijn er ook optredens van Oscar and the Wolf, Passenger en Dropkick Murphys.


Excursie grenswallen

Ger van den Oetelaar maakt zondag 25 november een excursie naar de grenswallen op landgoed Velder naar aanleiding van het boek 'Verborgen middeleeuwen in Het Groene Woud'. De excursie start om 10.00 uur bij D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Vandaar vertrekken de deelnemers per fiets naar Velder. Deelname kost vijf euro.

Lezing grenswallen

Jac Hendriks geeft maandag 26 november een lezing over de historie en rijkdom van grenswallen in Het Groene Woud. Deze bijeenkomst vindt plaats in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De inloop is vanaf 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur. Toegang is gratis.

Afbeelding