Heemkundelezing over opgraving vestingwerken

Er zijn nieuwe ontdekkingen gedaan bij de middeleeuwse vestingwerken in 's-Hertogenbosch. De Gemondse heemkundevereniging Den Hogert organiseert hierover donderdag 29 november een presentatie door archeoloog Ronald van Genabeek in gildeaccommodatie Datmunda.

Bij de opgraving van de restanten van de Pieckenpoort kwamen de indrukwekkende funderingen van het bouwwerk tevoorschijn. Deze opgraving is het laatste grote onderzoek dat in het kader van de restauratie van de vestingwerken is uitgevoerd. Dit project heeft ongeveer twintig jaar geduurd en veel nieuwe inzichten over de ontwikkeling van de stadsmuur opgeleverd. Na de restauratie zijn veel van de opgravingen blijvend zichtbaar.

De lezing begint om 20.00 uur in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg 1 in Gemonde. De zaal is om 19.30 uur open. Voor leden van de heemkundevereniging is de toegang gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom, maar aan hen wordt een bijdrage van twee euro per persoon gevraagd.


Dansje of kunstje voor Sinterklaas

Sinterklaas en zijn pieten brengen zondag 25 november natuurlijk ook een bezoek aan Gemonde. De koets met de goedheiligman vertrekt om 13.45 uur vanaf café Kloosterzicht (Sint-Lambertusweg). Daarna is er nog een interactieve middag voor de kinderen in zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30.

De sint zoekt nieuwe, talentvolle pieten en heeft alle kinderen uit het dorp gevraagd om verkleed als piet langs de weg te gaan staan. Bij de kiosk krijgt de snoepgoedfilantroop een warm welkom van de organisatie en alle inwoners. Vervolgens vertrekt de stoet naar De Schuif waar kinderen een dansje of een kunstje mogen tonen aan Sinterklaas. Deze middag duurt tot 15.30 uur. Om te zorgen dat alle kinderen tot en met groep 5 van de basisschool een cadeautje krijgen, moeten ouders die dag tussen 10.00 en 12.00 uur een kaartje afhalen bij De Schuif.


Gimmese Smart

Het Gemondse smartlappenkoor Gimmese Smart houdt vrijdag 23 en zaterdag 24 november haar jaarlijkse concertavonden in zaal De Schuif aan de Dorpstraat. De optredens onder leiding van Sjaak de Punder beginnen om 20.00 uur en staan in het teken van het 12,5-jarig bestaan. Dj Harry verzorgt een afterparty. De entree bedraagt vijf euro, dat is inclusief loterij.