Afbeelding
Foto:

FLASHBACK MET GERLOF & FRIENDS

Gerlof Trommelen blikt dankbaar terug in de tijd

JAN HERMENS

Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar diept Gerlof Trommelen het ene na het andere optreden op uit zijn herinnering. Hij heeft carnavalsfeesten opgeluisterd, maar ook voor kankerpatiënten gezongen. Of hij nu voor honderden mensen zingt of voor een intiem gezelschap, zijn warme stem zet de juiste toon. Zaterdag 8 december viert Trommelen zijn zilveren jubileum in De Serenade in Liempde. Hij treedt dan op met maar liefst vier bands. Zondag 9 december verzorgt hij een matinee voor ouderen en mindervaliden, eveneens in De Serenade.

Onder de noemer Flashback met Gerlof & Friends blikt de aimabele zanger terug op zijn rijke carrière. Dat doet hij met vier bands waarmee hij vaak op het podium heeft gestaan of nog steeds optreedt. ,,In 1993 is het allemaal begonnen, met Each One. Daarvoor zong ik natuurlijk al wel, maar voornamelijk op besloten gelegenheden. Vooral bij de hockeyclub waar ik lid van was."

Met Each One was Trommelen een graag geziene gast op feesten en partijen. ,,Als we ergens in Kerkdriel of omgeving speelden, ontmoetten we meer dan eens landelijk bekende artiesten. Stonden we ineens met Lee Towers of Grad Damen in de zaal."

De kiem voor Trommelens muzikale ontwikkeling is al vroeg in zijn jeugd gelegd. Hij was lid van het Maria Reginakoor en ontdekte daar de basisbeginselen van het zingen, zonder overigens noten te kunnen lezen. ,,Muziek draait voor mij om horen en voelen. Ik lees ook nu geen noten. Muziek verken ik met mijn oren." Als vijftienjarige jongen stond Gerlof Trommelen op de Markt in Boxtel voor een groot publiek. Hij voelde zich helemaal in zijn element als artiest. ,,Ik zong The most beautiful girl van Charlie Rich. Als je eenmaal optreedt, beland je van het ene op het andere podium."

KLEINE UURTJES

Een zanger is in de weekenden en 's avonds op pad, vaak tot in de kleine uurtjes. Het artiestenbestaan combineren met een gezin vormde een uitdaging. Trommelen koos voor een regelmatiger leven. ,,In 1997 zag onze dochter het levenslicht. Reden genoeg voor mij om een jaar later te stoppen als zanger van Each One. Dat wil niet zeggen dat ik de microfoon helemaal aan de wilgen hing. De muziek laat mij nooit meer los. Toen Harrie van Erp van café D'n Boer mij vroeg om te komen zingen, heb ik 'ja' gezegd. Op vier à vijf vaste momenten in het jaar treed ik daar op. Met kerst en carnaval bijvoorbeeld. En ik word geregeld voor projecten in de regio benaderd, soms solo, soms met band. Ik heb aan ontzettend veel mooie concerten mee mogen werken, dat vind ik geweldig."

Net als Each One zijn drie andere bands nauw verweven met Gerlofs zangcarrière. ,,Ik ben leadzanger van The Herriecanes en heb diverse malen samengewerkt met De Aggemarvanhuisaf Band en De Kromploegers, twee blaasorkesten uit respectievelijk Boxtel en Liempde. Met De Aggemarvanhuisaf Band heb ik menig nieuwjaarsbal tot een wervelend feest gemaakt en met De Kromploegers stond ik nog op het podium tijdens het Oktoberfest in Liempde. Bij een jubileumconcert van mij horen zij absoluut thuis."

SINGLE

Het repertoire van de Brabantse zanger is veelomvattend. Hij zingt net zo makkelijk een gloedvolle gospelsong van Elvis Presley als een poëtische hit van De Dijk of een knetterende carnavalsstamper. Eigen werk vertolkte hij niet. Maar dat verandert, want Gerlof brengt 8 december zijn eerste eigen single uit. ,,Ja, na vijfentwintig jaar een eigen nummer, dat is wel bijzonder. Melodie en tekst heb ik zelf bedacht. De melodielijn heb ik aan Harry Hendriks laten horen. Hij heeft er een arrangement van gemaakt. Die single vormt wel een kroon op de afgelopen 25 jaar."

Flashback met Gerlof & Friends vindt plaats op zaterdag 8 december en zondag 9 december in De Serenade aan de Oude Dijk in Liempde. De zaal is zaterdag open vanaf 19.00 uur en zondag vanaf 13.00 uur. Kaartjes voor zaterdagavond kosten 15 euro en voor zondagmiddag 7,50 euro. Toegangsbewijzen zijn te reserveren via www.gerloftrommelen.nl.

FOTO ONDER: Gerlof Trommelen viert begin december zijn zilveren jubileum in De Serenade in Liempde.