Cultuurverbinder wil kunst in lege Boxtelse etalages

Lege etalages, een poster van de makelaar en bergen post. In de Stationsstraat, Rechterstraat en Clarissenstraat staan tal van winkelpanden leeg. Cultuurverbinder Romijn Conen zou graag zien dat de panden creatief worden gebruikt zolang er geen serieuze geïnteresseerden zijn.

JULES HAMELEERS

Het wil voorlopig nog niet vlotten met het overleg tussen Conen en de makelaars. ,,Ik merk dat ik heel moeilijk contact met ze krijg." Daarnaast vertelt hij dat de gesprekken vaak spaak lopen wanneer het over een vergoeding gaat. De doelgroep die Conen voor ogen heeft kan namelijk niet de hoofdprijs betalen. ,,Het duurt zo ontzettend lang voordat dit geregeld is. Ik hoop dat ik door mijn idee meer onder de aandacht te brengen het eindelijk voor elkaar ga krijgen."

,,De winkelpanden staan soms al jaren leeg", vertelt Conen. ,,Het lukt makelaars gewoon niet om ze te verhuren." Hij zou willen dat tot er nieuwe huurders zijn, de winkels gebruikt kunnen worden voor kunstzinnige uitspattingen. ,,Maar serieus geïnteresseerden hebben voorrang."

EXPOSITIERUIMTE

Conen denkt bij de invulling van deze gebouwen aan kunstenaars, scholieren of studenten, die in het algemeen geen geld hebben om een dergelijke ruimte te huren. Qua culturele bestemming denkt de cultuurverbinder bijvoorbeeld aan een expositieruimte of een klein museum.

Voor beide partijen is deze oplossing zeer gunstig volgens Conen. ,,Een leeg winkelpand is verschrikkelijk om te zien", vertelt hij. ,,Ik denk dat makelaars er meer aan hebben wanneer hun pand gebruikt wordt, dan wanneer het maar leegstaat." En voor creatievelingen is het eens een andere manier om hun werk aan de wereld te laten zien, in plaats van in een galerie of door het openstellen van hun atelier. Ook voor alleen het gebruik van de etalages staat Conen open.


Nominatie voor onderwijsproject van heemkunde

Leden van Heemkunde Boxtel krijgen zaterdag 17 november om 13.00 uur in het voormalig raadhuis van Oisterwijk aan De Lind 56 te horen of hun onderwijsproject 'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden' de Knippenbergprijs wint.

De Knippenbergprijs is een onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt en vernoemd is naar Willy Knippenberg, een van de grondleggers van regionale geschiedbeoefening in Brabant. Dit jaar is het thema 'volksdevotie'. De winnaar van de wedstrijd krijgt naast de zogeheten Knippenbergpenning ook een bedrag van duizend euro.

'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden' is de visualisatie van de canon waaraan een lesprogramma voor basisschoolkinderen is gekoppeld. Het project is terug te zien op www.heemkundeboxtel.nl/onderwijs/petrusbasiliek-2/.


Concordia gaat de wereld rond in De Serenade

Fanfare Concordia uit Liempde houdt morgen, vrijdag 16 november het concert Around the World in De Serenade. Dirigent Corné van Groesen maakt daar officieel zijn debuut op de bok. Hij is al sinds begin dit jaar interim-dirigent, maar werd deze zomer gecontracteerd als vaste artistiek leider.

De fanfare brengt tijdens het concert diverse stukken uit verschillende landen. ,,We volgen het pad van Jules Verne en komen door Europa. Zo nemen we de mensen mee naar de Schotse Hooglanden in Call of the Clans. Maar ook Soldaat van Oranje komt aan bod en muziekstukken uit Barcelona en Egypte", somt Groesen op. Naast het fanfareorkest, worden ook alle jeugdige blazers ingeschakeld, zowel die van BeCOOL als de samenspelgroep.

De muziekvereniging maakt zich tevens op voor het promconcert dat in 2019 op 5 en 6 april plaats zal vinden. Klassiek, maar ook pop en andere muziekstijlen zijn dan te horen. De fanfare integreert dans en zang. De muzikanten van Concordia zoeken op deze wijze vaker aansluiting met moderne muziek en andere culturele expressies.

Een voorproefje is vrijdag 16 november dus te beleven in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur. Inloop is vanaf 19.00 uur.